Tikkende Vaillant vCW242

Conradus

  • #1
Mijn overigens verder prima werkende Vaillant VCW242 combiketel vertikt het weer af en toe om op te starten. Dat deed die een poosje terug ook enige tijd maar na een grondige schoonmaakbeurt bleef het euvel enige tijd uit. Nadat er net nog warm water werd getapt vertikt die ineens om op te starten bij warmwatervraag. Je hoort dan het tikken van de ontsteking maar doortstarten lukt niet. Een forse tik op een willekeurige plek wil dan vaak helpen. Dan kan het weer een tijdje zonder problemen zijn. Iets hapert er dan blijkbaar even maar wat?
Opvallend is wel dat die schoonmaakbeurt een poosje terug hielp maar wat is me niet geheel duidelijk. Dat tikken zal wel van de ontsteking zijn maar waarom die dan vervolgens niet doorstart is niet duidelijk. Welke beveiliging dit dan probeert te dwarsbomen? Iemand een idee?
Heb toen tijdens de schoonmaakbeurt wel de microswitches op de driewegklep en het omschakelventiel gecontroleerd maar die bleken in orde. Iemand een idee?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Gasklep die blijft hangen mischien...
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het lijkt dat het relais van de ontstekingsprint dit veroorzaakt.


Eventueel vervangen.
 

Cardin94

  • #4
VCW242E of VCW242 SO28?

Zie je de ledjes oplichten zo ja welke?

Toestel gaat helemaal niet aan? of wel ontsteekvlam?

Werkt de venitlator?

Loopt de voorkeurklep goed zodat de microschakelaars goed worden ingedrukt? Het kan zijn dat deze net op het laatste stukje blijft hangen.
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #5
En vergeet niet de drukverschilschakelaar op het gasblok,
als deze zwaar loopt of het membraam heeft een scheurtje krijg je dit ook.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #6
Als het probleem zich alleen voordoet op warmwater, dan zal het de microswitch M3 zijn (achter het omschakelventiel, of bij de SO28 in het midden achter het metalen plaatje boven het watergedeelte).

Dit schakelaartje heeft op een bepaald punt weerstand tussen zijn contacten, en zorgt voor de onsteek klik en direct de klik van uitgaan.
 

Conradus

  • #7
Ik controleerde de microswitches dus daar zal het niet aan kunnen liggen.Hij wil wel inschakelen maar het lijkt er op dat het gasblok niet inkomt. Wat voorkomt het inkomen van het gasblok?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #8
Ontstekingsprint, of operator blijven dan over.


MAAR............ is het alleen op warmwater of ook op cv?!

als alleen op ww , zie dan mijn vorige bericht. (deze vervuilende weerstand is moeilijk te meten als je niet weet hoe)

groet
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #9
Gewoon switch vervangen, kost ongeveer 4,50
Anders richting ontstekings print.
10-0555
Die is wel wat duurder
 

Jimmy78

  • #10
Controleer ook nog even de pomp opvoer druk, op de gasklep zit een opdrukstift die door de pomp wordt bekrachtigd.
Door de schroeven los te maken is aan de klep zijde de stift te voelen, deze moet je met een draaiende pomp niet kunnen indrukken. Als dit wel kan is de pomp te zwak.

Ik ga ervanuit dat het omschakelventiel boven de opdrukstift van het waterhuis (midden onder net naast de schakelkast) goed terug veert en de driewegklep rechts ook goed omloopt waarmee de mikro schakelaars gemaakt worden.
Dit omdat het onsteken kennelijk wel gaat, als het goed gehoord wordt, en dus alleen gas ontbreekt.
 

Conradus

  • #11
Ik zou graag weten wat de volgorde is van inkomen van de diverse onderdelen en welke beveiligingen dan b.v. een volgende stap voorkomen. Op die wijze kan je misschien wat beter de fout achterhalen. Want voordat die gaat ontsteken is er al enig schakelwerk geweest. Tot zover werkt het naar mijn mening maar dan? Iets is er wat dan de volgende stap voorkomt en die blijft hikken zonder te ontsteken. Het vreemde is wel dat een forse klap op een willekeurig plek wel voldoende kan zijn om wel door te starten. Je denkt dan al snel aan iets mechanisch of iets van een slecht contact.
Screech: je hebt het over een weerstand in die microswitch maar wat bedoel je daar precies mee?
Obelix: Ja, ik zou die mircoswitch kunnen vervangen en daarna de ontstekingsprint maar ik zou toch liever wat beter de oorzaak willen begrijpen.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #12
Slecht contact ergens.
Kan veel zijn
Vervang die micro switch nou maar eens, met 90% zekerheid werkt ie dan weer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu