Tikkende CV leiding, ontluchtingsprobleem?

iBosvelt

  • #1
Allereerst excuus als dit het zoveelste probleem is die al op dit forum voorbij is gekomen. Ik heb eindeloos lopen zoeken, maar ik kan geen gelijkwaardig probleem vinden die al eerder op dit forum voorbij is gekomen.

Mijn situatie:
Ik heb last van, vermoedelijk, tikkende CV-leidingen. Dit komt vooral voor als de CV in bedrijf is en niet druk bezig is met verwarmen.

Op de begane grond in de woonkamer/keuken/gang heb ik vloerverwarming. In de garage heb ik twee radiatoren. Op de eerste verdieping heb ik drie radiatoren in de slaapkamers en vloerverwarming in de badkamer. Op de tweede verdieping (zolder) hangen nog twee radiatoren en de CV. De CV betreft een Nefit Aquapower HRC.

Op de begane grond bevind zich de verdeler voor de vloerverwarming begane grond. Ik heb een foto gemaakt van de verdeler. De vloerverwarming in de badkamer wordt geregeld met een thermostaatkraan, vermoedelijk adhv meting retourtemperatuur. Op alle radiatoren in de woning zitten thermostaat kranen.

De vloerverwarming wordt aangestuurd door een Honeywell Thermostaat (aan/uit? Staat geen modulation op). Deze bestuurt de zoneklep die aanwezig is op de verdeler. Naast de CV ketel hangt een andere thermostaat, die een voeler buiten de woning heeft. De ketel wordt verder WAR aangestuurd. In het systeem bevind zich een bypass, zodat de CV ten alle tijden het water rond kan pompen.

Nu heb ik last van tikkende leidingen. Dit gaat de hele dag door, alleen in de nacht valt het meer op. Ik hoor een groot aantal tikken in de CV leiding, dat na ongeveer 2 minuten stopt. Na die twee minuten hoor ik om de 5 seconden een enkele tik. Elke 10 minuten wordt dit cyclus herhaalt. Het lijkt erop als de ketel weer verwarmt het tikken weer begint. Ik heb twee geluidsopnamen gemaakt, waar de genoemde tikken duidelijk hoorbaar zijn.

Geluidsfragementen zijn via Google iDrive te beluisteren.

Nu heb ik van alles geprobeerd, instellingen in de CV, radiatoren open/dicht, temperatuur wijzigen thermostaat woonkamer etc. Ook veel gelezen over het inkrimpen/uitzetten van leidingen, alleen lopen deze allemaal niet in het zicht. Ik hoor het getik dus in de muur. Wat opvalt is dat bij het langdurig verwarmen, de leiding langdurig niet tikt.

Druk in het systeem is 1.8 bar. Vloerverwarming wordt, zoals ik het merk, gewoon goed warm. Als ik een radiator open zet, wordt deze gelijk goed warm. Retourleiding naar de CV is ook, voor wat ik weet, goed op temperatuur.

Nu heb ik wel contact gehad met verschillende loodgieters, maar deze hebben allemaal geen tijd ivm de drukte.

Nu zat ik te denken dat het misschien wel te maken heeft met lucht in de leidingen. Alleen weet ik niet wat nou de enige juiste manier is om het hele systeem correct te ontluchten, dit ivm de vloerverwarming en thermostaat radiatorkranen. Alle radiators open/dicht of alleen de hoogst gelegen open? Omdat de verdeler en pomp ouder zijn, hoe deze precies te ontluchten?

Ik hoop dat iemand met mij mee kan denken om tot een oplossing te komen. Wellicht zijn het wel de leidingen die krimpen en uitzetten, maar dan moet ik daar achteraan.

Alvast bedankt,
Werner
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
 

Fmrama

  • #2
Ga alle leidingen eens na, of ze niet ergens te strak door een wand of beugel lopen.
 

Lange Herman

  • #3
Er staat bovenaan dit sub-forum een vast gezette post met als onderwerp "stappenplan tikkende leidingen".
Mogelijk dat u daar wat mee kunt?
 

iBosvelt

  • #4
ik heb zover ik kan al gekeken naar leidingen die ergens in de knel zitten, maar deze lopen vrijwel direct de grond in.

Kunnen de leidingen in een koof ook tegen elkaar aankomen? Lijkt dat daar ook lawaai vandaan komt.

ik zal even met het stappenplan aan de gang.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu