Tikkende radiatoren

HansKazan

 • #1
Hallo,

Vervelend genoeg heb ik thuis last van tikkende radiatoren. De radiatoren beginnen spontaan te tikken en dit gaat een minuut of 20 door tot het ophoudt. De ene keer is het getik harder dan normaal. Het komt slechts bij een paar radiatoren in huis voor, allemaal op dezelfde (boven) verdieping. De CV-ketel zit een verdieping lager en hier functioneren alle radiatoren naar behoren.

Er zijn al drie verschillende loodgieters langs geweest maar ze konden allemaal geen oorzaak vinden. Bekende mogelijke oorzaken zoals verwisselen van aanvoer en afvoer of simpelweg ontluchten zijn al nagelopen. Het getik houdt op zodra er aan de thermostaatknop van de radiator zelf gedraaid wordt zoals in onderstaand filmpje te zien is:


Thermostaatknoppen zelf zijn ook al vervangen maar dit heeft ook tot niks geleid..
Iemand een idee hoe ik dit probleem kan oplossen of een expert kent die hier wel verstand van heeft?

Bij voorbaat dank!
 

Neesje

Specialist Verwarming
 • #2
Toch aanvoer en retour omgedraaid ergens
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #3
Inderdaad, 100% zeker aanvoer en retour verwisseld.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #4
Of er zijn thermostaatkranen gebruikt die tegen de stroomrichting gemonteerd zitten. Ik heb zelf op sommige radiatoren van die (goedkopere) haakse thermostaten gehad, die je alleen rechtop kunt monteren (dus zodanig dat de knop omhoog staat).

Zet je ze correct, dus met de knop naar de zijkant, dan loopt het water tegen de stroomrichting in en beginnen ze inderdaad te trillen, brommen.

Is te zien aan de richting van het pijltje op het metalen gedeelte van de kraan. Even de ombouw loshalen en kijken. De pijl moet naar de radiator toe wijzen.

Zelf heb ik ze vervangen door niet-haakse modellen en de buizen wat gewijzigd. Hier kan dit niet vanwege de ombouw en zullen (indien inderdaad verkeerd) ze door andere kranen moeten worden vervangen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #5
De radiator op het filmpje heeft een ingebouwd ventiel, dat kan niet verkeerd zitten.
 

Freekcv

 • #6
Maar je kan de radiator wel verkeerd aansluiten.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #7
Zeker wel, maar Kees doelde op verkeerd gemonteerde ventielen. Dat kan hier dus niet.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #8
Ik doelde inderdaad op verkeerd gemonteerde ventielen, of eigenlijk: verkeerde ventielen voor de betreffende montage.

Indien zulke radiatoren al ingebouwde ventielen hebben, dan mag je aannemen dat er hier alleen sprake kan zijn van verkeerde aansluiting. Tenzij er een fabrikagefout in de radiator zit.

De stroomrichting is makkelijk vast te stellen: waar wordt de radiator het eerst warm?
 

HansKazan

 • #9


Hallo even terugkomend op dit probleem. De aanvoer en toevoer zijn zoals beschreven op het plaatje. De rechter buis wordt dus als eerste warm. De dunne buis richting de thermostaatkraan blijf echter achter qua warmte in vergelijking met het verbindingsstuk met het achterste paneel (aangegeven met 'wordt als eerst warm').
Zit hier een fout in? Het lijkt mij dat de dunne buis richting de thermostaatkraan als eerst warm moet worden aangezien deze op je aanvoer zou moeten zitten?

Ben niet helemaal thuis in de cv terminologie, dus excuses daarvoor.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #10
Zoals we al eerder meldden: Aanvoer en retour zijn verwisseld. De linker buis hoort als eerste warm te worden. Het dunne buisje naar de kraan loopt door de rechter leiding heen, en is gekoppeld aan de linker leiding. Kijk maar eens goed onder de radiator.

Als de gehele bovenverdieping dit heeft, moet je het bij de verdeler zoeken. Het kan zelfs zijn dat de hele installatie verkeerd draait, maar je het beneden niet merkt omdat daar geen thermoknoppen zitten.

Ik vraag me af wat voor 'loodgieters' er geweest zijn, want dit is echt binnen 1 minuut te constateren.
 

H@ns

 • #11
Tikken kan ook veroorzaakt worden door klemmende buizen of radiatoren. Hier zijn zo te zien kunststof (Pex) buizen gebruikt die vervormen eerder als ze te strak in de montage beugels zitten dus misschien zit een van de radiatoren klem in de ophanging?
Verklaard natuurlijk niet dat het onmiddelijk stopt als je de kraan dicht zet maar als er al drie loodgieters niets hebben gevonden moet je misschien andere oorzaken gaan zoeken.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #12
Hans, kijk maar even naar het filmpje dat TS geplaatst heeft. Dat zijn geen buizen die tikken :roll:
 

H@ns

 • #13
Oef ja, da's inderdaad wel een ander getik :-|
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu