Tikkende leiding sinds reparatie

LinBO

  • #1
Ik woon in een flat uit de jaren zestig met acht verdiepingen en blokverwarming. Afgelopen juni had ik lekkage in mijn berging en is er een nieuw stuk verwarmingsleiding geplaatst (dus vervangen). Die leiding loopt ook door het plafond van de berging naar de buurvrouw die boven de berging woont (zij woont op de begane grond, de berging is in de kelder). Het betreft de blokverwarmingsleiding van de badkamer die door alle bovenliggende appartementen loopt, ook door die van mij op de eerste etage. Sinds deze reparatie heeft zowel de buurvrouw op de begane grond, ikzelf op de eerste etage als mijn bovenbuurman op de tweede etage last van deze leiding omdat deze tikt, en niet zo'n klein beetje ook. Andere buren hebben geen last. Het tikken komt meerdere keren per dag voor, ook 's nachts. Jammer genoeg zit deze leiding tegen de slaapkamermuur aan, waardoor het tikken ook in de slaapkamer te horen is. Voor de reparatie was er geen enkel probleem met deze leiding, ook dus geen tikken. Inmiddels is de monteur van de reparatie twee keer terug geweest. Hij geeft aan dat het het geluid is van een uitzettende en krimpende leiding. Hij heeft de volgende zaken aangegeven:
- Bij de vervangen leiding in de berging die dus door het plafond van de berging naar de buurvrouw erboven loopt, zit er aan één kant weinig ruimte tussen de leiding en de mantelbuis. Hier is een siliconen stukje tussen geplaatst.
- De mantelbuis rond de leiding lijkt te zijn verschoven en is voor een deel weer 'teruggeduwd'.
- Bij mijn bovenbuurman zit de leiding erg strak in de grond. (Hier is echter nooit wat aan veranderd, ook niet bij de reparatie.)

Tot op heden heeft echter nog niets het probleem verholpen en de vraag is: hoe nu verder? Is het gek dat ik denk dat het probleem bij het vervangen stuk leiding moet zitten, dus in de berging, ondanks het siliconen stukje? Of kan er ergens anders, bijvoorbeeld bij mijn bovenbuurman, ook iets het tikken hebben veroorzaakt?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Er moet voldoende ruimte zijn in de muur/vloer voor de leiding om uit te kunnen zetten.
Bij lange(re) leidingen moet een voorziening aangebracht worden zodat de leidingen ook
in de lengte kunnen uitzetten (expansiestuk). Het is vervelend, maar om dit op te lossen
moet er toch iemand weer wat gaan uitvoeren afhankelijk van de situatie.
 

LinBO

  • #3
Bedankt, Ronny, voor je reactie. Begrijp ik er goed uit dat het tikken dus ook wel degelijk veroorzaakt zou kunnen worden bij de bovenbuurman en het feit dat de leiding er daar erg strak in zit?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu