Tikkende blokverwarming

Shoshana22

  • #1
Wij hebben de verwarming nog niet aan gehad, maar er komt toch een hele harde, tikkende geluid uit de radiator, die ook voelbaar is op de vloer.

Heeft iemand enig idee hoe de tik zou kunnen ontstaan zonder dat ik de verwarming gebruik, en ook hoe ik de probleem kan verhelpen? Mocht je meer informatie willen hebben, hoor ik het ook graag!

Alvast bedankt voor de tips!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het tikken wordt meestal veroorzaakt door (t.g.v. warm worden) uitzettende leidingen (of bij afkoeling krimpend) die niet voldoende vrij kunnen bewegen.

De gaten voor de buizen zijn te krap, dichtgesmeerd met cement of dergelijke.
Normaal gaan ze door de muren en vloeren heen in een extra mantelbuis, die dit moet voorkomen. Ook zie je wel eens de (eenvoudiger) methode, dat er alleen een stuk plakband omheen is gewikkeld. Een andere oorzaak kan zijn dat muurbeugels te strak vastzitten.

Ook al heb je zelf de verwarming niet aan staan, bij een ander in het blok zal dat ook tot dit effect leiden en via de buizen hoor je het dan. Het zal heel moeilijk worden de oorzaak ervan op te sporen. Praat eens met de "huismeester", misschien kan hij helpen "zoeken".

Ik ben hierbij uitgegaan van blokverwarming in een appartementengebouw.

Kijk eventueel ook bij het Stappenplan tikkende leidingen
 

Shoshana22

  • #3
Bedankt voor je antwoord! Ik ga op onderzoek uit.
 

Xr8

  • #4
Indien het gaat om een blokverwarming, dan kan het ook nog een compensator zijn, meestal zitten deze om de paar verdiepingen in de standleidingen, om het krimpen en uitzetten op te vangen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Voor de duidelijkheid:
Wij hebben de verwarming nog niet aan gehad, maar er komt toch een hele harde, tikkende geluid uit de radiator, die ook voelbaar is op de vloer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu