Tikkend kunststof kozijn

RonnieDJ

 • #1
Hallo beste lezers,

Vier jaar geleden heb ik een huis gekocht dat voorzien is van kunststof kozijnen. Sinds vorig voorjaar merk ik dat met name het kozijn in de slaapkamer enorm luide tikken geeft wanneer de temperatuur verandert. Zodra de zon onder gegaan is begint het tikken. Eerst met een frequentie van zo'n beetje om de minuut en naarmate de tijd verstrijkt worden de intervallen langer. Na een paar uur is het meestal weer stil.

Nu de dagen hun langste daglichtperiode ingaan is het eigenlijk onmogelijk om voor middernacht naar bed toe te gaan want na iedere tik krijg ik bijna een hartverzakking. Het tikken lijkt ook weer erger dan het jaar ervoor. In het weekend is dit niet zo'n probleem, maar doordeweeks met een drukke baan is dit geen doen.

Helaas heeft het huis maar 1 slaapkamer, dus veel keuze is er niet. De slaapkamer ligt op het zuidwesten dus de zon staat er tot het allerlaatste moment van de dag op. Het kozijn zit in een dakkapel die voorzien is van een rolluik. Het sluiten van het rolluik heeft nagenoeg geen effect. Wanneer ik dit de hele dag omlaag houdt zijn de tikken er nog steeds.

Een tijdje heb ik goed kunnen slapen mbv Bose Sleepbuds (actieve oordopjes die het geluid maskeren), maar omdat ik last heb van tinnitus, en deze dopjes de situatie verergert hebben, zit ik nu met een continue piep in mijn oren. De bron hiervoor is waarschijnlijk de 'angst' (of irritatie) voor de luide tikken.

Dat de tikken veroorzaakt worden door het uitzetten en krimpen van het metalen binnenwerk van het kozijn lijkt mij evident. Ik vermoed dat het kozijn inmiddels zo'n 15 jaar oud is, maar volgens mij is dat nog lang niet in de buurt van de gemiddelde levensduur.

Aan jullie een aantal vragen en ik hoop natuurlijk dat iemand deze kan beantwoorden.

1. Is er iemand bekend met dit fenomeen en zijn er wellicht maatregelen die ik kan nemen om het tikken te verminderen, zonder het kozijn in zijn geheel te vervangen?
2. Mocht vervangen noodzakelijk zijn, welk type kozijn zouden jullie aanraden? Welk materiaal? Welke indeling?
3. Als ik dit door een professioneel bedrijf laat vervangen, met welke kosten moet ik dan globaal rekening houden?

Hier nog een afbeelding van het kozijn. De afmetingen zijn ruwweg 300 x 110 cm. Let ook op het relatief grote raamvlak aan de linkerkant. Dit heeft een breedte van 205 cm.

IMG_2146.JPG


Alvast bedankt voor het lezen en eventuele tips.

Groet Ronnie
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Bakkert

  • #2
  Klinkt als het ijzer wat uitzet en krimpt in het kozijn. Misschien moeten ze wat beter afgesteld worden zodat er wat meer ruimte tussen het hang/sluitwerk zit?

  Waarom bel je de leverancier morgen niet?
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #3
  Lastig te beoordelen. Kan ook zijn dat de bevestigingsschroeven ("verstopt" in de glassponning) te dicht in de hoeken zijn geschroefd. Hierdoor kan het kozijn niet goed in de lengterichting uitzetten en krimpen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Bijna alle huizen maken geluiden door wisselende temperaturen. Dat is niet te voorkomen. Vervangen of andere maatregelen geven waarschijnlijk weinig resultaat. Het beste is toch om richting een oplossing te gaan waardoor je je er niet meer aan stoort. Dat is een keus van jezelf.
   

  RonnieDJ

  • #5
  Ik wil iedereen bedanken voor de reacties. Met name mijn overgevoeligheid voor bepaalde geluiden lijkt de voornaamste oorzaak en ik heb besloten om daar de komende tijd aan te gaan werken. Eerst via wat boeken die ik hiervoor heb aangeschaft en wanneer dat geen effect mocht hebben, dan kijk ik of er therapie voor mogelijk is.
   
  • Like
  Waarderingen: IJkenhout

  BasTB

  • #6
  Beste Ronnie,
  Ik hoop dat je nu wat beter kunt slapen. Wat je schrijft komt mij heel bekend voor: kunststof kozijn paar jaar geleden laten plaatsen in mijn slaapkamer (op het zuiden, groot raam links en draai/kiep rechts) en sinds een jaar vrij harde tikken ('pok') te horen als de zon schijnt en 's avonds/'s nachts als het afkoelt. Het bedrijf dat het heeft gemonteerd (Vromans) is wel langs geweest maar zegt niet te weten hoe het komt en wat er aan gedaan kan worden. Heb dus ook moeten investeren in die dure oordoppen om weer door te kunnen slapen.... Als je nog iets te weten bent gekomen hoor ik het graag!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu