Therminon LTV gescheiden systeem inregelen

Vanwege niet zuurstofdichte slangen heb ik in 2017 een gescheiden systeem laten plaatsen. Aangesloten en geplaatst door een erkend vakman. Mij viel de aanvoertemperatuur naar de vloerverwarming ontzettend tegen, max 25-27 graden. Helaas zit er geen thermometer op de aanvoer naar de verdeler vanaf de warmtewisselaar. Maar de retour temp van de wisselaar naar de ketel kan makkelijk 45 graden zijn. (Ik ga binnenkort een afstandthermometer kopen..Meten is weten) Ik heb 2 dingen gevonden en nu ook twee vragen.

Er is een inregelventiel op de theminon Composiet LTV, (rechterzijde retourbalk zie foto ) waarmee de unit standaard ingesteld op hydraulisch neutraal staat. Standard instelling is dus maximale bijmenging retourwater van de verdeler. Met indraaien verminder je de retourflow en wordt de unit hydraulisch actiever. Oftewel gaat meer "zuigen" uit de warmtewisselaar. Als ik ga knijpen retourwater/indraaien ventiel/actiever maak zie ik ook direct mijn aanvoertemperatuur stijgen naar de vloerverwarming. ( Dit knijpen wordt ook geadviseerd bij lage aanvoerstemperatuur van de ketel, dus in mijn geval). Temp naar vloerslangen wordt veel hoger nu tot wel slechts 5 graden lager dan retourtemp van ketelzijde warmtewisselaar (top dus)
Maar nu vraag 1: Mag dit inregelventiel geheel worden dichtgedraaid? Dus geen bijmenging retour... Wat gebeurt er dan als je thermostatisch ventiel (na wisselaar) ook begint te knijpen? Ontstaat er dan niet te weinig flow? Of is er het inregelventiel veerbelast en gaat ze bij sluiten thermostatisch ventiel wel retourwater leveren naar de pomp? Zie foto's

Therminon LTV als geheel met positie inregelventiel.png

info inregelventiel.png
info therminon inregelen.JPG





Vraag 2: De unit is verkeerd om aangesloten aan de CV ketelzijde.......Dus waarschijnlijk niet tegenstrooms maar meestrooms..(?) Zou dit veel warmteval schelen? Durft iemand hier iets zinnigs over te zeggen. Zie foto's. De bovenste horizontale is in werkelijkheid de aanvoer.



geinstalleerd.JPG
Therminon aanvoer retour.png
 
Zo te zien is de warmtewisselaar goed aangesloten.
Indien de WW. verkeerd is aangesloten zal het geringe verlies aan warmteoverdracht gecompenseerd worden met een hogere temperatuur van het CV-water.
Het afstellen van het inregelventiel heeft geen invloed op de warmtestroom naar de vloer.
Uitleg:
watts/h=aantal liters cv water/h x temperatuurverschil tussen de aanvoer en de retour naar de vloer.
500l/h x 10grd x 1.16 =5800 w/h
400l/h x 12.5grd x 1.16 =5800 w/h.
Het verhogen van de flow en van de temp vanaf de ketel naar de verdeler zal wel zorgen voor een hoge watertemp naar de vloer.
 
Bernard bedankt, en ik snap je formules. Maar het inregelventiel in deze opstelling met gescheiden systeem bepaalt volgens mij hoeveel flow er door de warmtewisselaar gaat en hoeveel direct van retourwater naar aanvoerzijde slangen gaat.

Zie theoretische schets en neem me niet kwalijk als de symbolen niet helemaal correct zijn:

IMG_1796.JPG





Ik heb de primaire leidingen zojuist omgedraaid en ben nu aan het testen. Wat ik vermoedde gebeurde: als je het regelventiel helemaal indraait ( dus alle flow over de wisselaar) en het thermostatisch ventiel van de wisselaar naar de verdeler ga je knijpen dan wordt de flow over de buizen ook afgeknepen. Openen van het thermostatisch ventiel zorgt dat er weer flow gaat lopen en bij gelijkblijvend thermostatisch ventiel doet het regelventiel terugdraaien naar iets meer retourflow ook de flow naar de buizen toenemen.

Ik kan maar 1 conclusie trekken: het regelventiel dient daadwerkelijk af te worden gesteld in bedrijfssituatie. Een voorlopige waarde bij deze nog wat hogere temperaturen heb ik gevonden, zijnde 1 slag terug van helemaal dicht.

Als je jij of iemand anders denkt dat ik het totaal mis heb ( ben maar een amateur() dan hoor ik het graag.
Bedankt, Marcel
 
Laatst bewerkt:
Wat is eigenlijk je vraag? Je doet een aantal aannames maar met welk doel?
Het klopt helemaal als je de flow verlaagd zal de watertemp hoger worden.
De capaciteit van de vloerverwarming blijft gelijk.
Door de flow te verlagen zal het rendement afnemen van de CV-ketel en van de warmtewisselaar
 
De vraag is of mijn stelling/aanname juist is. Ik heb sinds 2017 (installatiedatum warmtewisselaar wegens diffuse slangen) zitten klooien met een veel te lage aanvoer temperatuur naar de verwarmingsslangen. Zelfs met een temperatuur van 60-70 graden aanvoer primair naar de wisselaar (GESCHEIDEN SYSTEEM) kon ik het water secundair niet warmer krijgen dan aanvoer temp slangen tot max 25 graden. Ik heb 5 jaar lopen balen.

Nu de stoute schoenen aangetrokken en alle info doorgelezen, die de leek, de klant van een installateur, normaal niet leest. Daar bleek dus dat je bij dit specifieke type van therminon de regelaar MOET inregelen. Volgens hun eigen info. Tevens blijkt uit hun info dat mijn aan en afvoer primair is omgedraaid. Dat geeft geen vertrouwen.... Ik weet ook zeker dat de regelaar niet was "ingeregeld" want ze stond nog in de fabrieksstand.

Probleem was de capaciteit van mijn vloerverwarming is veel groter dan de overdracht die mijn warmtewisselaar leverde. Zelfs met geforceerde hoge aanvoertemperatuur van de ketel. Ik ga aan het regelventiel van het secundaire systeem draaien en voila, mooie temperatuurval aan beide kanten van mijn warmtewisselaar ( dus eindelijk overdracht warmte van primair naar secundair) en eindelijk de hogere aanvoer temperatuur van bv 35 graden naar de slangen

Nu ben ik ooit opgeleid tot machinist en niet tot verwarmingstechnicus. Ik zoek dus iemand die de kunstof OEM LTV unit van Therminon kent en me kan vertellen of mijn verhaal klopt, (incl totale afsluiting van de afvoerbalk wanneer regelaar volledig is ingedraaid) Het is leuk dat mijn temperaturen nu goed zijn, maar ik kan nergens info vinden dat mijn verhaal/aannames/stellingen kloppen. Kent iemand deze unit toegepast in een gescheiden syteem , of heeft iemand deze unit ooit moeten inregelen? Doe ik iets fout?
 
De wisselaar zit inderdaad verkeerd aangesloten. Het is nu aangesloten als een gelijkstroomwisselaar.

De drijvende kracht achter een wisselaar is het gemiddeld (logaritmisch) temperatuurverschil en die is bij een tegenstroomwisselaar nou eenmaal beter.
 
ADDave, dank je wel voor de bevestiging. Ik heb vandaag de primaire ;leidingen verwisseld.

En Bernard: Sorry ik vergeet heel de tijd te vermelden dat mijn vloerverwarming bijverwaming is....
Dus wat de vloer niet doet,, doen mijn radiatoren...Altijd lastig alles compleet te melden
 
Laatst bewerkt:
Ik heb uiteindelijk contact gehad met Therminon. Mijn bovenstaande stellingen klopte. Mochten andere mensen tegen hetzelfde probleem aanlopen: Uiteindelijke instelling van de COMPOSIET LTV GESCHEIDEN SYSTEEM komt vaak uit op geheel indraaien van het regelventiel en dan 0,5-1 hele slag terug. (info Therminon 14/10/22)
 
Isoleren, ja ik twijfel over Armacel eromheen wikkelen of de wisselaar nu volledig te demonteren en een standaard isolatiebox erom te monteren..Warmtewissleaar zit net te dicht op de muur om een halve isolatiedoos eromheen te schuiven. Maar idd staat nog open :lol:
 
Iets te snel geoordeeld, die blauwe slangen zijn de verlenging die nodig was om de unit te plaatsen. Die slangen gaan over in niet zuurstofdichte slangen...
Denk je nu dat ik best wel een dure unit laat plaatsen met rendementsverlies als het niet nodig is?
 

Gerelateerde klussen

Reacties
11
Weergaven
3K
Verwarming inclusief leidingwerk
Lolliejoke
Reacties
7
Weergaven
23K
Verwarming inclusief leidingwerk
Bart1979

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu