Toevoegen inregelventiel/flowmeter mogelijk? Therminon 5000

ericattack

  • #1
Hallo,

Na heel veel gelezen te hebben en alles te hebben geprobeerd heb ik met mijn Therminon 5000 Vloerverwarming verdeler (9 groepen, bouwjaar 2009) de volgende 2 opties om de temperatuur in de verdeler warm genoeg te krijgen.
1: CV op 60 graden. Dan krijg ik met de niet in te stellen bijmenging ongeveer 33 graden in de vloer. (Nadelen: opentherm moeten veranderen naar start/stop en flink gas stoken).
2: Verdeler eruit halen en een nieuwe kopen die wel een inregelventiel heeft om het retour water te blokkeren/terug te draaien van de invoer en dan mag de CV mooi terug op opentherm met een veel lagere temperatuur.

De foto van de verdeler is niet van mij, maar komt volledig overeen. Ik heb vorig jaar de pomp vervangen en de verdeler werkt perfect, buiten het feit dat er dus geen flowmeter/inregelventiel op zit.
De vraag is nu. Kun je een inregelventiel toevoegen? Laten toevoegen? Of heeft er iemand praktijkervaring met een vergelijkbare situatie en dit anders opgelost? Ik hoor het heel graag.

Groet,
Eric

128083_15864603363762489143976366335500_1.jpg
 

Bernhard

  • #2
Een inregelventiel of een andere verdeler heeft geen toegevoegde waarde.
Het probleem zit niet in de verdeler.
Je zal het watertransport vanuit de ketel naar de verdeler moeten verhogen.
Dat kan met het verhogen van de pompsnelheid en of het inregelen ( afknijpen ) van een 2e verdeler of radiatoren.
Meer water vanuit de ketel betekend ook een lagere aanvoertemp vanuit de ketel.
Indien de capaciteit van de VW te klein is zal dat automatisch worden gecompenseerd door een te hoge aanvoertemperatuur vanuit de ketel.
 

Auto-Geen

  • #3
De bypass wat hoger instellen wil ook wel eens helpen.
 

Bernhard

  • #4
De bypass dicht zetten
 

Bernhard

  • #5
principeverdeler.jpg
 

ericattack

  • #6
Bedankt voor de reacties.

1: De bypass bijna dicht en volledig dicht maakt geen verschil.

2: Het dicht draaien van de andere verwarmingen maakt ook geen verschil. De water toevoer is in orde.

Beide had ik eerder ook al getest.
Ik heb nu de CV met start/stop op 55 graden staan en dan haal ik 29,5 graden in de vloer. Zet ik hem op 60 dan 33 in de vloer. Zet ik hem op 65 dan 35,5 in de vloer. Het is dus om en nabij bij iedere 5 graden meer CV temperatuur krijg je 2,5 graden meer in de vloer. De bijmeninging van retourwater lijkt daarmee dus ook verdacht veel op 50% te zijn.
50% CV aanvoer, 50% retour. Dat gaat de verdeler weer in.

Wat Bernhard laat zien in het schema klopt natuurlijk, alleen haal ik dus door de niet te verminderen bijmenging bij 55 graden linksboven rechtsonder geen 35 maar 29,5 (na uren). Ik zou dus met een LTV ventiel de bijmenging kunnen verminderen, zodat je WEL op 35 uitkomt. Maar dat ventiel zit dus niet op dit model.

Verder is alles compleet duidelijk hoe het werkt. Het gaat er mij om. Is deze Therminon 5000 aan te passen om de bijmenging te reguleren?
 

Bernhard

  • #7
Zie in het plaatje de mengbuis.
In de mengbuis wordt de warmte uitgewisseld tussen het water van de ketel en het water van de vloerverwarming.
Er gaat geen water uit de ketel naar de vloerverwarming !
Het probleem zit echt in de toevoer van de warmte vanuit de installatie naar de verdeler.
Het inregelen/knijpen van andere verwarmingen is een wel heel belangrijk.
Het watertransport van de ketel naar de verdeler moet heel hoog zijn.
Om een beter inzicht verkrijgen is het monitoren van de aanvoer- en retourtemperatuur van de ketel, de vloerverwarming en de andere verwarmingen.
 

Auto-Geen

  • #8
1671799329668.png


Zou het plaatje liever zo zien.
 

Bernhard

  • #9
Nog beter
 

ericattack

  • #10
Met wat geluk goedkoop een nieuwe verdeler kunnen kopen met LTV ventiel maar zonder pomp. Gisterenmiddag met z'n tweeën de verdeler vervangen en de pomp overgezet naar de nieuwe verdeler. Stiekem een grotere klus dan je denkt, maar goed.
Met volledig open bijmening ventiel precies dezelfde te lage temperaturen. Ventiel dicht gezet en de temperatuur werd snel te warm. CV naar beneden naar 45 graden gezet, ventiel IETS verder open en er gaat nu 36 graden de vloer in. Precies wat ik wil. Ik ben blij met het resultaat. Probleem opgelost!

Bedankt voor jullie bijdragen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu