Teveel draden in 5/8 buis

Jeffke

  • #1
Hallo Allemaal

Ik wil in de woonkamer 3 stopcontacten en een lichtpunt met 4 relais vanuit de groepenkast kunnen schakelen. Er moeten dus 4 schakeldraden van de groepenkast naar de centraaldoos gelegd worden. Omdat maar 2 schakeldraden in de bestaande 5/8 ste buis mogen ben ik dus op zoek naar alternatieven.
Omdat 1 stopkontact in de muur van de meterkast zit wil ik daar een gat doorboren en een buis naar de groepenkast leggen. Via deze buis en de wcd zou ik dan de overige 2 schakeldraden naar de centraaldoos kunnen leiden. Het blijft overigens dezelfde groep

Vraag is nu: Is dit toegestaan aangezien het een rare constructie oplevert :roll:

Graag jullie raad en adviezen

Groet

Jeff
 

Xr8

  • #2
Het word er in ieder geval niet overzichtelijker op. Je overschrijd niet het aantal draden dus mijns inzien is het wel toegestaan.

Succes.
 

Millew

  • #3
Het wordt iets overzichtelijker als je de schakeldraden bij elkaar in de ene buis doet en de draden voor de contactdozen in de andere buis.
 

Jeffke

  • #4
Bedankt voor de antwoorden. Ik dacht al dat het wel toegestaan was, maar het idd minder overzichtelijk is. De schakeldraden bij elkaar in 1 buis doen, en in de andere de voeding is voor de overzichtelijkheid wellicht beter, maar dan kom ik denk ik wel in de knoei met de voorschriften : De schakeldraden zouden dan in de 'directe' verbinding van de groepenkast naar de centraaldoos moeten, en de voeding via de wcd. Ik krijg dus een las achter de eerste wcd. Omdat dit het eerste punt is, en er 2 centraaldozen achterkomen met aftakkingen naar verschillende wcd's lijkt me lassen dus niet toegestaan ?

Ik denk dus dat ik beter de schakeldraden 2 aan 2 kan verdelen over de 2 buizen. Ik zal er overigens een electro technisch schema van maken die als boekwerk in de meterkast ligt. Dat zal het voor eventuele opvolgers wel duidelijk maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu