Leddriver levert op max. stand dimmer teveel ampere voor led

Pmeter

  • #1
Ik heb een constant-current led-driver die 150 tot 1050mA levert. Dat is afhankelijk van de stand van de 1-10v dimmer. De LED-lampen staan daarmee in serie en hebben maximaal 700mA constant current voeding nodig.

Nu is de led-driver programmeerbaar, maar ik heb daar niet de gespecialiseerde hard- en software voor. Kan ik op een andere wijze de output maximeren tot ongeveer 700mA? Ik denk er zelf aan om de driver altijd wat te laten dimmen door een of meer zener-diodes in serie met de 1-10v dimmer te zetten. Maar dat is niet mijn specialiteit. Het is wel de bedoeling dat de draaidimmer gelijkmatig blijft dimmen.

De driver.
De jung online-catalogus/63918561 dimmer.
De led (2x): hier.

NB: ik zal niemand aansprakelijk houden voor het kapotspringen van de leds en maak sowieso eerst een testopstelling, waarin ik e.e.a. na zal meten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zo'n projectje lijkt me eigenlijk eerder iets voor een elektronicaforum. Daar gaan ze veel meer in op details van elektronica dan hier.

Circuitsonline

Hier is het meer voor de installatietechniek e.d. :wink:
 

Blauwbloes

  • #3
In de LED kring gaat dit altijd tot bijkomend energieverlies leiden. Je kan eventueel een 2/3 spanningsdeler aan de dimmeringang knopen. Ingangsweerstand van de dimmer moet je wel kennen. Staat meestal on de specs van dit toestel.
 

Pmeter

  • #4
Ik wil ook iets in serie met het stuursignaal van de dimmer zetten, dus niet in serie met de leds. Ik zit nu te googelen op 'spanningsdeler'. Als daar verschillende dingen onder worden verstaan en het simpel te zeggen is wat je daarmee bedoelt graag.
 

Blauwbloes

  • #5
Spanningsdeler

R1 en R2 zijn twee 1/4W weerstanden die je in elke elekronicazaak kan kopen.
U sluit je aan op de uitgang van de controller (0-10V). U2 is dan de ingangsspanning van de LED-driver. Zal straks de weerstanden berekenen als alle info voorhanden is in de links in jouw post.

EDIT: R2 = 1kOhm, R1=330 Ohm. 1/2W weerstanden zijn iets handiger voor deze toepassing. Gebruik een kroonsteenje of eventueel solderen en krimpkous erover om die spanningsdeler te fabriceren.

Die jung dimmer heeft een instelpotmeter. Als die laag genoeg gaat (7V) dan heb je in principe die spanningsdeler niet nodig. Kan je eventueel testen met een multimeter.

Je kan eventueel de stroom in de LED-kring meten ter controle. Probleen is dat niet elke multimeter daarvoor geschikt is. Is PWM ipv pure gelijkstroom.

PS: Volgens de handleiding zijn dit 350mA LED-lampen ipv 700mA. Je maakt misschien de redeneringsfout dat 2 in serie de stroom verdubbeld, is echter niet zo.
 

Pmeter

  • #6
Veel dank. Ik heb op meerdere compatible dimmers gezocht. In geen van de specificaties is de weerstand van de dimmers vermeld. Wel staat overal op 1-10v en max. 50mA. Dan kom ik op 200 Ohm. Maar ik meen ergens op een forum 10 kOhm gelezen te hebben.

Edit 1: Nu zie ik je edit. Ik ga die opstelling eens proberen en nameten. Voor het schema maakt het niet uit, maar het is geen pwm-dimmer, maar een constant current dimmer die de current verlaagd. Althans, dat doet hij geloof ik niet met pwm.
 

Blauwbloes

  • #7
Maximum ingangstroom is 2mA, 5kOhm dus. Die dingen hebben meestal een ingangsweerstand van een paar kOhm to 10kOhm.

Lees de PS in mijn vorige post.

EDIT: Dit is PWM CC. Lineaire CC verkwist veel te veel energie en wordt nooit toegepast bij LED-drivers.

EDIT: Dan zijn weerstanden fout. 350mA is in dat geval veel te laag voor die driver. Vervang je best door een ander type.
 

Pmeter

  • #8
Sorry voor mijn onduidelijke post. De lampen zijn wel 700 mA. Mijn link in de topicstart is fout. Het gaat over deze.

Daarvan 10 stuks in serie.

Dus jouw weerstanden zijn goed.

Erg bedankt Blauwbloes!
 

Blauwbloes

  • #9
Je kan proberen maar ik denk niet dat de minimumstroom dan nog laag genoeg is.

R1 = dan 680Ohm en R2= 330Ohm.
 

Blauwbloes

  • #10
Pmeter schreef:
Daarvan 10 stuks in serie.!
10 is m.i. te veel. Driver heeft een maximum uitgangsspanning van 55V.
 

Pmeter

  • #11
Het forward voltage per led-lamp is 3 volt volgens pag. 16 van de fabrikant van het ledje dat in de lampjes zit. 10 stuks maakt 33 volt.

Link.
 

Blauwbloes

  • #12
Ken die lampen eerlijk gezegd niet, maar in een LED-lamp kunnen meerdere LED's zitten. De specificaties van de lamp zelf is 3-6V en 3-4W bij 700mA. Lukt misschien nog net. Kan je iig makkelijk testen in een provisorische opstelling.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
15
7
11

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu