Houten schuur ventileren zonder teveel af te koelen

mrlebowski

  • #1
Hoi! Ik heb recent mijn houten schuur geïsoleerd om er een tuinkantoor van te maken. Heerlijk, goed te verkoelen en verwarmen met een airco, maar kwam er laatst achter dat er enorm veel CO2 in de ruimte hangt als ik er een tijdje zit (1200+ PPM). Dat verklaart ook de toename in hoofdpijn sinds ik daar werk.

Ik wil graag ventileren, maar ik wil niet teveel warmte kwijtraken. Wat zou ik hiervoor het beste kunnen doen? Kan een raam en een deur tegen elkaar open zetten, maar dan koelt het binnen no-time af. Zou het helpen (en voldoende zijn) om een geveldoorvoer in de muur te maken (bijv. deze)? Zo ja, zou ik er dan twee moeten installeren om doorvoer te creëren?

Hoor graag wat de opties zijn om te ventileren zonder het teveel af te laten koelen :) Alvast bedankt!

1698767013130.png
 

Auto-Geen

  • #2
Er zijn wand ventilatoren wet wtw functie. Blijft 80% van de warmte binnen.
1698770728064.png
 
  • Like
Waarderingen: Walker en Jackd

mrlebowski

  • #3
Heb je een link? En heb ik daar 1 of 2 van nodig?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
zoek op:
stand alone wtw
decentrale wtw
en je vindt o.a. deze.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
1 of 2 is afhankelijk van de inhoud (m3) van je schuur. Ga er vanuit dat je minimaal 1x per uur de inhoud moet verversen.
 

Charel

  • #6
Beste,
Op het eerste zicht lijkt mij het door u voorgestelde ventilatortje niet zo erg goed geschikt. Het is een ventilator die een bepaalde hoeveelheid (koude) lucht inblaast en uiteraard moet je dan op een andere plaats iets voorzien waarlangs tegelijkertijd even veel lucht kan ontsnappen anders helpt het niets. Ik vind ook nergens een bepaling van het debiet dat er mee kan bereikt worden. Sowieso zou dit constant moeten draaien en dan lijkt mij een geluidslast van 30 db storend.
De hierboven door @Auto-Geen aangegeven oplossing lijkt mij in jouw geval ideaal.
Eénmaal per uur de luchtinhoud vervangen is zo ongeveer het debiet dat een ventilatietoestel wettelijk bij nieuwbouw (Belgie) zou moeten kunnen halen. Je moet het dan zo bezien dat dit in uitzonderlijke gevallen moet kunnen gehaald worden, bijvoorbeeld bij veel volk over de vloer, bij bakken en braden met nogal veel rookontwikkeling of bij één of andere uitzonderlijke stank- of vochtoverlast.
In normale situaties en zeker als er maar 1 of twee personen aanwezig zijn dan is één vervanging van de luchtinhoud per twee of drie uur reeds meer dan voldoende.
Ik vermoed dus dat één zulk toestel ruim voldoende kan zijn.
Zonder ventilatie verwondert het me niets dat het Co2 gehalte zo hoog is en dat je er hoofdpijn krijgt. Maar het is niet enkel de Co2 die u zorgen zou moeten baren. Ik zie dat er uitzonderlijk veel gelijmde platen zijn gebruikt (osb en multiplex) en die zullen nog vele jaren schadelijke gassen uitstoten. Hopelijk is de gebruikte isolatie dan geen pur of pir want dat zou de zaak op dat gebied nog verergeren.
Constant goed ventileren is hier ongetwijfeld groot nodig zoals je al aan den lijve hebt ondervonden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Charel schreef:
en die zullen nog vele jaren schadelijke gassen uitstoten.
Dat valt wel mee. De tijd dat het allemaal formaldehyde-lijm was ligt ver achter ons. Om te weten welke lijm is gebruikt kun je altijd het productdatablad opvragen.

Bijvoorbeeld:

Spruce
voldoet aan de eisen van de emissienorm EN 13986 E1, de Duitse ChemVerbotsV of
zogenoemde E05-klasse / de M1-emissieclassificatie
 

Charel

  • #8
Ik weet niet of het enkel maar formaldehyde is dat als schadelijk ingrediënt in die platen aanwezig is.
Wil je formaldehydearme (formaldehydevrij bestaat volgens mij niet) platen dan zal je die expliciet zo moeten bestellen. Maar ik vrees dat de meesten hier gewoon niet bij stilstaan of er geen weet van hebben.
Misschien heeft TS hier wel bij stilgestaan en heeft hij de formaldehydearme platen gebruikt maar dan nog blijft het feit dat ze hier wel overvloedig zijn gebruikt, de gehele binnenruimte wordt er door omringt met inbegrip van vloer en plafond.
Men kan de beplatingen wel schilderen, vernissen, bekleden of behandelen op een manier dat er vanuit de platen niets kan uitdampen naar binnen toe. Wel opletten dat de behandeling dan weer geen schadelijke uitwasemingen kan veroorzaken.
Maar goed, met een constante ventilatie zoals het hoort gaat het probleem zich wellicht nog nauwelijks stellen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
@Charel : Je moet geen problemen zoeken of maken waar ze niet zijn. Beantwoorden van vragen wordt gewaardeerd, maar hou het beknopt en wijk niet te veel af van de vraagstelling. Daar heeft iedereen baat bij.
 

Charel

  • #10
Ik begrijp en waardeer uw bezorgdheid maar ik acht de kans nu eenmaal groot dat die overvloed aan beplating ook met het genoemde probleem te maken kan hebben.
Maar goed, ik zal er enkel op verder gaan indien TS er om vraagt.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #11
Zo'n decentrale wtw als eerder genoemd is een prima optie, wel relatief duur. Je zal er 2 nodig moeten hebben die communiceren, als de 1 afzuigt voert de ander aan.

Als je er maar 1 hebt zal je namelijk onderdruk/overdruk creëren, dan heb je 2 opties, je ventileert niet als het helemaal kierdicht gemaakt is, of je zuigt koude lucht aan bij afvoeren, en duwt warme lucht via kieren naar buiten bij aanvoeren.

Afhankelijk van hoe vaak je daar aanwezig bent kun je de keuze maken of je dit terugverdient. Alternatief is simpele ventilatieroosters.
 

Charel

  • #12
Je hebt er lang niet altijd twee nodig.
Je moet wel de juiste keuze maken en een toestel nemen met voldoende capaciteit en dat tegelijk gebruikte lucht afvoert en verse lucht toevoegt en waarbij op dat moment de warmte van de vertrekkende lucht wordt overgedragen aan de binnenkomende lucht.
Een goed en veel goedkoper alternatief is het plaatsen van een "geluidsarme en EPB conforme ventilator"
Zulke ventilator verbruikt kan constant draaien met een zeer laag verbruik. Je moet er dan wel voor zorgen dat er elders evenveel lucht kan binnenkomen als er wordt afgevoerd. Dat kan via een raamrooster of een muurrooster
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
De unit van de foto spreekt mij wel aan. Onze CO2 meter staat regelmatig iets te hoog.
Heb je deze in het bezit dan zou ik via PB graag jouw ervaring ontvangen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Wgb schreef:
Heb je deze in het bezit dan zou ik via PB graag jouw ervaring ontvangen.
Duidelijker zou zijn heeft iemand ervaring met dit product.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #15
Ik had er in mijn vorige appartement 2 die met elkaar communiceerde. Als de een naar binnen blaasde, blaasde de ander naar buiten, dit draaide om zodra de warmtewisselaar de binnentemperatuur had. Units waar dit in 1 zit waar charel het over heeft ken ik niet.

Was er erg tevreden mee. Was een huis uit 1900 zonder ventilatie, maar wel flink kierdichtgemaalt/nageisoleerd, waardoor er behoefte aan ventilatie was.

Of het bij jou goed werkt hangt natuuelijk af van je huidigr systeem. Als je bijvoorbeeld al type c ventilatie hebt zou ik dit er niet zo bij plaatsen, dan gaat het elkaar verstoren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
In onze woning van 68 heb ik voor-en achter klapraampjes zitten. Dat werkt wel alleen als de temperaturen buiten hoger zijn.
Die unit moet de lucht van buiten naar binnen een hogere temperatuur geven. Zodat we onder de 700 blijven.
 

Charel

  • #17
Wgb schreef:
In onze woning van 68 heb ik voor-en achter klapraampjes zitten. Dat werkt wel alleen als de temperaturen buiten hoger zijn.
Die unit moet de lucht van buiten naar binnen een hogere temperatuur geven. Zodat we onder de 700 blijven.
Met openingen voor en achter krijg je enkel ventilatie indien er wind staat, bij windstilte gebeurt er niets, de binnenlucht blijft binnen en de buitenlucht blijft buiten onafgezien van de temperatuur.
Met een ventilatieunit (één of meerdere) wordt de binnenlucht, ook onafgezien van de temperatuur, gedwongen omgewisseld voor buitenlucht.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Charel schreef:
Met openingen voor en achter krijg je enkel ventilatie indien er wind staat, bij windstilte gebeurt er niets, de binnenlucht blijft binnen en de buitenlucht blijft buiten onafgezien van de temperatuur.
Is dat zo. Ja sorry hoor.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu