Zonnepanelen - beide setjes zonnepanelen in mijn enlighten app

Nl1pdv

  • #1
Hallo allemaal,
Ik heb 8 panelen opmijn dak liggen, zonder een nphase kast. Nu sinds vorige week 4 extra panelen gekregen met een q relais en nphase kast. De nieuwe zonnepanelen met iq8 micro omvormers en de oude met qi7 omvormers
Nu vraag ik me af of ik beide setjes zonnepanelen in mijn enlighten app kan gaan zien? En kan ik dit zelf doen?
Of moet er dan zoveel worden aangepast dat het niet zou kunnen?
Alvast hartelijke dank voor reply

Groet Peter
 

PimKlus

  • #2
Als de oude en nieuwe panelen op dezelfde fase zitten is het zonder installatie wijziging mogelijk. Zitten ze op aparte fases heb je 3 fase Q relais nodig.

je hebt wel installateur account nodig om ze toe te kunnen voegen, je zou het je installateur kunnen vragen. Die moet het op afstand kunnen doen. Andere optie is zelf installateur account aanmaken. Hiervoor is op internet handleiding beschikbaar.

Nadeel is wel dat je moet weten welk serienummer omvormer op welke plaats ligt anders kun je in de app niet zien welk paneel op welke plaats ligt. Hiervoor zijn 2 opties. 1 op dak klimmen en van iedere omvormer serienummer opschrijven. 2 op zonnige dag panelen 1 voor 1 tijdelijk afdekken en in app kijken welk paneel wanneer minder opwekt.

ik beb zelf ook Enphase installatie en wil gaan uitbreiden dus had me ingelezen maar nog geen ervaring mee. Op tweakers forum is hier speciaal topic over en waarschijnlijk meer mensen met ervaring.
 

Nl1pdv

  • #3
Ik heb een 1 fase kast 35A,
Het lijkt mij zelf ook mogelijk om te doen.
De lay-out van de "oude" panelen heb ik.ikzou idd een eigen installatie account aankunnen maken en dat alles te kunnen zien in de app
Ook een 1 fase q relais, maar als alles op 1 fase zit zou ik toch dmv toevoegen van de "oude" zonnepanelen ook deze uit kunnen lezen?
 

Bramb

  • #4
De IQ7 en de IQ8 kun je niet tegelijk gebruiken op de Envoy / controller. Het communicatie protocol van die versies is anders waardoor de Envoy controller of met de IQ7 of met IQ8 kan communiceren.
 

Nl1pdv

  • #5
BramB
Ik zou dus een Envoy moeten hebben voor de IQ7. Zodra ik deze zou hebben kan ik dan in 1 app alles in 1 keer zien dus mijn "oude" panelen en dan de nieuwe of zie ik nu te zwart wit?
 

Bramb

  • #6
Het is alleen de IQ7 of de IQ8, maar de status van beide kun je niet tegelijk aan 1 envoy 'hangen'.
Leuke marketing strategie om bv 2 envoys aan te schaffen of alles te moeten upgraden naar de nieuwe IQ8 serie...
 

PimKlus

  • #7
Hhhmmm… dat is erg jammer dat iq7 en 8 niet hetzelfde communiceren.

Andere optie is losse kWh meter ertussen zetten. Let wel op dat je er een kiest die dus ook terugleveren kan meten. Je heb er ook die je draadloos kan uitlezen en icm met P1 plug. Dan heb je alles in 1 app en heb je hetzelfde als envoy behalve dat je individueel per paneel kan monitoren
 
  • Like
Waarderingen: Nl1pdv

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu