Te grote groepen vloerverwarming en nu?

Frankpaul1

  • #1
Wij zijn onlangs verhuisd. In onze woning ligt op de begane grond een vloerverwarmingssysteem, geïnstalleerd rond 2005. Verder geen radiatoren op de begane grond, bovenverdieping wel. Nu vermoed ik dat de groepen veel te groot zijn aangelegd

Het is een 6 groepsverdeler met Uponor C-55 controlemodule die de aansturing middels thermische motoren verzorgt. De 6 groepen zijn opgedeeld in 3 zones die allen onafhankelijk middels een Uponor T-75 thermostaat ingesteld kunnen worden:

1+2 woonkamer 33 m2
3+4+5 eetkamer, keuken, toilet en hal 65 m2
6 studeerkamer 12 m2

Woonkamer, eetkamer en keuken zijn een grote ruimte.

Het probleem dat we nu ondervinden (voornamelijk nu met 4 graden onder nul) is dat de ruimtes uiteindelijk prima opwarmen tot de door ons ingestelde temperatuur op de T75 (21,5 graad), maar als deze temperatuur bereikt is koelt het weer af en dan duurt het wat langer om het behaaglijke gevoel weer te krijgen. Dus in feite dat de vloer weer warmte uitstraalt.

Nog wat extra informatie die mogelijk kan helpen:

* Aanvoertemperatuur vloerverwarming 40 graden
* Gebrand marmer en natuursteen vloer
* Nefit Ecomline HR Classic ketel met Moduline 400 met buitenvoeler compleet weersafhankelijk (stooklijn min 30 - max 70)
* Huidige aanvoertemperatuur van de ketel 65 graden
* Manier van leggen vloerverwarming onduidelijk. Enkel dat het in een slakkenhuis is gelegd. Afstand tussen leidingen weet ik niet. Gezien er verder geen radiatoren zijn geplaatst neem ik aan dat het als hoofdverwarming is gelegd.

Is hier nog wat aan te verbeteren zonder de vloerverwarming uit te breken en opnieuw te leggen? Dus voornamelijk dat de onbehaaglijke periodes tussen afkoelen en aanwarmen minder worden. Hoor het graag.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Ben er heel bang voor
 

Frankpaul1

  • #3
Is dit een herkenbaar fenomeen bij te grote groepen? Het voelt op dit moment weer wat koeler, de kamerthermostaat geeft dan ook 21,3 graden aan. Het voelt nu een beetje alsof er een kouder laagje lucht in de kamer hangt. Dit verdwijnt dus als er weer verwarmd gaat worden.
 

Ceeshobby

  • #4
Hoe lang duurt het voor dat de vloer weer warm is.
Is je thermostaat wel goed.
Als er een schakel verschil is van een halve graad, koelt de vloer te ver af.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Nee, eerder een herkenbaar effect van een aan/uit regeling op een traag proces.
 

Frankpaul1

  • #6
Ceeshobby schreef:
Hoe lang duurt het voor dat de vloer weer warm is.Is je thermostaat wel goed.
Als er een schakel verschil is van een halve graad, koelt de vloer te ver af.
De vloer is nu al opgewarmd naar 26 graden. Maar weet niet precies wanneer hij gestart is met opwarmen. Dat is iets om te gaan meten. Hoe weet ik of de thermostaat goed staat? Ik weet dat als de temperatuur onder de 21,5 graden komt, de thermische kranen open gaan staan en de aanvoerleidingen warm worden.
The Headhunter schreef:
Nee, eerder een herkenbaar effect van een aan/uit regeling op een traag proces.
Maar wat kan ik hier aan veranderen? Continu laten stromen is toch niet mogelijk?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Jawel hoor, alleen gebruik je dan geen ruimte thermostaat maar een WA regeling die warmteverlies en warmteaanvoer dmv de stooklijn constant op elkaar aanpast zodat de ruimte altijd op de juiste temperatuur blijft(uitgezonderd seizoen overgangen) Kost wat maar dan heb je ook wat.
 

Frankpaul1

  • #8
Ah, OK en dat is anders dan de weersafhankelijke regeling die ik nu op de ketel heb? De Moduline 400 hangt in het ketelhok en past de stooklijn aan op basis van een buitenvoeler.

Stooklijn is nu 30-70 bij -10 graden omdat we boven nog radiatoren hebben.
 

Ceeshobby

  • #9
Wa heb je al, de moduline 400.
 

Bernhard

  • #10
Een thermostaat op een CV-leiding monteren. Deze zo instellen dat de CV-watertemperatuur niet onder de 25-30grd komt.
De minimale watertemp. instellen afhankelijk van het stookseizoen.
Mogelijk is er in de ketel of in de WA een voorziening om een minimale watertemp. in te stellen. Instellen van de vorstthermostaat op bv +25grd? mvg bernhard
 

Frankpaul1

  • #11
Ceeshobby schreef:
Wa heb je al, de moduline 400.
Ja precies, daarom ook mijn vraag. Ik begreep het al niet zo goed. Maar haal je dan de thermische afsluiters van de retourleiding af? Op deze manier is de Uponor C-55 controlemodule ook overbodig, want die regelt enkel het openzetten van de motoren als de temperatuur te laag is.



Regel je dan de temperatuur van de vloer enkel via de thermostaat van de aanvoertemperatuur? Dit is prima voor de winter, maar hoe gaat dit in zijn werk in de zomer? Dan staat het circuit continu open, dit lijkt me niet zuinig.

@Bernhard:

Een thermostaat op een CV-leiding monteren. Deze zo instellen dat de CV-watertemperatuur niet onder de 25-30grd komt.
De minimale watertemp. instellen afhankelijk van het stookseizoen.
Mogelijk is er in de ketel of in de WA een voorziening om een minimale watertemp. in te stellen. Instellen van de vorstthermostaat op bv +25grd? mvg bernhard[/quote]

Ik kan een minimale watertemperatuur instellen op de Moduline 400, deze staat nu op 30 graden.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #12
Welk type thermostaat hangt er in de kamer? Dus die de C55 aanstuurt? Ik vermoed dat daar een groot deel van je probleem ligt.

In dit geval doet de moduline de (weersafhankelijke) voorregeling, en regelt de thermostaat in de kamer met de C55 na. Op zich een mooi systeem, maar als de kamerthermostaat te traag reageert krijg je genoemde problemen.

Soms helpt het ook de stooklijn van de moduline te verlagen, dan is de regeling minder 'springerig'
 

Frankpaul1

  • #13
Dit is de thermostaat die de C55 aanstuurt:



Het zou best kunnen dat hij te traag het signaal geeft aan de C55. Gisteren stond de thermostaat een tijd lang op 21,3 en duurde het nog meer dan een uur alvorens 21,5 weer bereikt was. Het is niet echt een slimme thermostaat blijkbaar.

Ik heb de stooklijn van de Moduline al verlaagd van 30-85 naar 30-70.

Ik zat er aan te denken om een Evohome systeem te installeren. Is die wel snugger genoeg om de aanwarmtijd juist in te schatten?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #14
Terug naar de originele vraag. Je schrijft dat de volgende verdeling is gemaakt:

1+2 woonkamer 33 m2
3+4+5 eetkamer, keuken, toilet en hal 65 m2
6 studeerkamer 12 m2

Hieruit blijkt al dat de capaciteit van deze vloerverwarming te gering is om aan de warmtevraag te voldoen. 5 groepen op bijna 100m2......wie legt zoiets aan???
De buizen liggen te ver uit elkaar om van hoofdverwarming te kunnen spreken. De cv-ketel zal zeer lang moeten draaien om aan de warmtevraag te voldoen, dus het energieverbruik zal groot zijn. Zeker in combinatie met een weersafhankelijke regeling: gooi die er sowieso af!!
Zonde dat dit zo is aangelegd, want een slecht aangelegde vloerverwarming is niet of nauwelijks te verbeteren door een regeling. Ook Evohome zal hier geen uitkomst bieden, want de situatie in de vloer verander je daarmee niet.
 

Frankpaul1

  • #15
Tsja, aangaande het verbruik was ook een vraag van mijn kant. We stoken nu ongeveer 18-20 m3 per dag (wel continu -4 graden uiteraard). Maar dit heeft uiteraard ook veel te maken met de grote warmtevraag. Waarom dit zo is aangelegd is mij ook een raadsel. Het is een systeem uit 2005, maar ik neem aan dat toen dezelfde richtlijnen golden.

Als ik over zou stappen naar Evohome kan ik de BDR91 aan/uit module gebruiken om de ketel aan te sturen. Dan hoef ik niet meer weersafhankelijk te stoken. Hier ontkom ik nu niet aan omdat de Moduline in de ketelruimte hangt, toch?
 

Marcn88

  • #16
Je kunt de moduline ook in de wk neer hangen als hier een th kabel zit en dan gewoon op ruimtetemperatuur zetten en regelen en dan de buitenvoeler afkoppelen maar het zou raadzaam zijn een paar radiatoren bij te plaatsen want die vloerverwarming schiet gewoon te kort er had een keer zoveel slang in moeten liggen en eennkeer zoveel groepen het max is ongeveer 10 m2 per groep en dan praat je over 100 mtr slang per groep wat veel is voor een groep de evohome kun je doen kost je wat centen maar gaat je probleem niet oplossen beter kun je dan een gewone draadloze thermostaat nemen als er geen kabel ligt is een stuk goedkoper
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #17
@Marcn88, ik hoop dat je nog adem krijgt na zo'n lange zin. Een paar punten en komma's zouden het een stuk leesbaarder maken ;)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Lijkt mij in orde. 0,2 gr warmer hoe zou je die zo zuinig mogelijk moeten halen.
 

Frankpaul1

  • #19
Het verschil is inderdaad niet zo groot, maar het zou wel mooi zijn als hij weer begon met aanwarmen als hij weet dat er over een half uur 21,3 op de thermostaat staat. Dan hoeft hij de 21,3 niet aan te tikken en blijft het redelijk continu 21,5.

Of is dit niet wat je bedoelt?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #20
21,3 is ook 21,5. Een thermostaat kan onmogelijk op 0,2 graad constant regelen, als er een extra warmtebron ontstaat (tv gaat aan, er wordt gekookt) of juist iemand vertrekt (deur even open) krijg je al snel zulke minimale verschillen. Zeker met een traag medium als vloerverwarming.

Voorstel: Plak het getal achter de komma even af met een sticker. Kijk, wanneer je het denkt koud te hebben even achter de sticker. Groot kans dat je gevoel je bedriegt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu