Vloerverwarming grote en kleine groepen afstellen met flowmeters

Bart vE

  • #1
Hallo,

Ik heb een nieuwe vloer gekregen (schuimbeton) met vloerverwarming en een zandcement deklaag. De aanleg en samenwerking met de partij ging om het zacht te zeggen wat stroef. Ik was in de veronderstelling een werkend systeem te krijgen zodat ik ook direct het opstookprotocol kon starten. Het systeem is aangesloten en via de CV gevuld door de partij. Maar daardoor vol lucht en de pomp schoot steeds in storing (rood knipperend lampje). Ik heb gebeld met de leverancier en mijn vast CV installateur (is helaas uitgeschakeld en kan niet helpen op locatie) en die gaven aan via de tuinslang te vullen. Dat heb ik groep voor groep gedaan en het proobleem met lucht lijkt verholpen. Het apparaat maakt nog wel veel lawaai.

Nu mijn belangrijkste vraag: We hebben 7 groepen. 1 voor de hal en wc, 3 voor de woonkamer en 1 voor de keuken (gemideld rijtjeshuis van 5,5 x 8,5 m2). De andere twee zijn aangelegd met het idee dat als we in de toekomst willen aanbouwen dit ook kan. Ze zijn wel beide aangesloten maar dus veel korter dan de overige 5 groepen. De kleine groepen zijn schat ik een meter of 10-15 lang, aanvoer en retour samen. De lengte van de grote groepen vind ik lastig in te schatten (beslaan ongeveer 10m2 per groep).

Hoe kan ik door middel van afstellen van de flowmeters zorgen dat dit netjes is afgesteld?

We hebben een topflow verdeler met 7 groepen en een Wilo pomp.
Ik heb twee foto's bijgevoegd. 1 van de verdeler en een van de toekomstige keuken (alles wordt nog netjes aangelegd) om de lussen van de kleine leidingn te laten zien. Die komen achter het passtuk van de keuken.

Alvast bedankt!

PXL_20221019_200929945.MP.jpg PXL_20221019_200726101.jpg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
de 2 lussen die nu naar de keuken gaan dichtzetten dmv de blauwe doppen bovenop de verdeler, dan voor de rest van de groepen zorgen dat de flowmeters gelijke waardes aangeven
 

Bart vE

  • #3
Hoi Marc, bedankt voor je bericht. Dat betekent dus dat die kleine groepen dan niet gaan werken?
 

Lange Herman

  • #4
Ja dan werken de kleine groepen inderdaad niet.
Misschien kun je ze een heel klein stukje open doen.

Je kunt ook proberen om in te regelen op de retourtemperatuur.
Alle retourslangen moeten dan op hetzelfde moment dezelfde temperatuur hebben. Schaf hiervoor een draadloze laser thermometer aan, die zijn echt niet zo duur.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu