Radiatoren opwarmen met grote houtkachel zonder CV oid.

Kaneelschep

 • #1
Hoi,

Ik probeer informatie te vinden over hoe radiatoren met water erin op te warmen met een gesloten houtkachel.
Er is wel wat informatie te vinden, maar dat gaat allemaal over systemen waar het meteen aan de hele cv is gekoppeld. Allemaal veel te moeilijk.

Ik heb namelijk een grote dichte houtkachel in een vrij lastig te verwarmen ruimte zonder enige andere verwarming.
Een paar radiatoren op strategische plekken zou een hoop schelen.

Ik zou graag weten wat er nodig is aan kleppen, pomp, regeling, sensoren, etc.

Bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Kun je niet zomaar zelf maken.

  Je hebt namelijk te maken met eisen van het 'stoomwezen'. Dwz. dat de installatie zodanig moet zijn dat de ketel of waterreservoir, die achter of op de houtkachel aangebracht wordt, niet kan ontploffen als de druk erin te hoog oploopt. Je kunt een kachel nu eenmaal niet eventjes (automatisch) 'snel' uitzetten, die warmte gaat door.

  Dat allemaal veel te moeilijk heeft dus zijn redenen.

  Je kunt naar mijn idee beter zorgen voor meer (evt. geforceerde) luchtcirculatie, dus vanaf de bovenkant houtkachel richting andere gedeeltes van de ruimte.

  Of anders toch iets officieels aanschaffen.

  Of elektrische oliegevulde radiatorkachels (op tijdklokken), alleen gaat daarmee het energiezuinige effect van de houtkachel natuurlijk verloren. En het kost een smak geld aan energieverbruik.

  Ik ben echter beslist geen verwarmingsdeskundige, dus wacht ook de mening van anderen af!
   

  Kaneelschep

  • #3
  Ik zei ook nergens dat ik het zelf wilde maken.

  Professionele warmte blokken zijn gewoon te koop.
  Overdrukventielen, drukvaten, pompen en sensoren die druk en temperatuur bijhouden ook.
  Ik wil alleen wat meer informatie aangezien alle informatie gaat over icm cv. Wat een veel moeilijkere situatie oplevert omdat er met veel meer rekening te houden is. Dat bedoelde ik met moeilijk. ;)

  Bedankt!
   

  Kaneelschep

  • #4
  Ik heb navraag gedaan bij een professional die hier in gespecialiseerd is. Ik snap dat niemand hier zijn handen hier aan wil branden.
  Het is op zich niet heel moeilijk en ook goed veilig te doen. Met een goed en vooral niet te groot warmteblok en de juiste sensoren die de druk en temperatuur in de gaten houden. Plus wat overdrukventielen kan er eigenlijk niks fout gaan. Kwestie van hoe je het warmteblok plaatst.

  Maar iig.
  het is allemaal vrij prijzig en omslachtig voor de oplossing die het biedt.
  En de kachel moet er ook nog voor angepast worden.
  En hout is ook niet gratis.
  Vooral goed droog hout.
  Al met al geen echte oplossing.
   

  H@ns

  • #5
  Er zijn houtkachels te koop waar het hele systeem geintegreerd is, Belgie, Frankrijk en Engeland komen dat soort systemen veel voor, ook met opzetboilers als het merk en type kachel hierin voorziet.
  Het vaakst wordt een systeem met open expansievat toegepast zodat er nergens in het systeem overdruk kan ontstaan. Op Engelse sites is hierover veel info met afbeeldingen te vinden.
  Andere overweging is een pelletkachel met cv functie. Daat zit nu nog flinke subside op in NL. Daarbij zit zelfs pomp, expansievat en overdrukventiel helemaal geintegreerd, kun je dus zo aan je radiatoren koppelen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu