Tapwater ketel ontregelt af en toe

AyDee

  • #1
Beste,

ik ben geen kenner op dit gebied maar ervaar al een tijd een behoorlijk irritant probleem waar ik met jullie hulp uit probeer te komen. Al twee keer heeft er een ”expert” van het merk van de ketel naar gekeken maar tot op heden is het probleem niet gevonden.

Wat is het probleem?
Tijdens het voor 5 minuten lekker te douchen daalt de temperatuur van het tapwater langzaam van 73*C naar 55*C (afgelezen op het display op de ketel) Zodra de 55*C bereikt is, zakt de temperatuur versnelt nog verder naar 34*C. Gedurende deze tijd is de douche te koud om onder te staan. Daarna slaat de ketel vol aan waarna de temperatuur van het tapwater snel weer in orde is. Na ongeveer 5 minuten herhaalt dit probleem zich weer. Het probleem doet zich alleen voor in het NAJAAR en de WINTER. In het voorjaar en de zomer doet het probleem zich niet voor of is niet merkbaar.

Wat voor ketel / installatie betreft het?
- Itho Daalderop HR combiketel “Aqua-Max“ type: HC24CW4 (Ketel hangt op zolder)
- Aangesloten op 2 badkamers (1e etage en zolder) en centrale verwarming;
- Thermostaat kranen;

Opmerkelijk
- De druk van het systeem loopt met regelmaat terug gedurende de winter maanden. Soms 0,4 bar per week (!) De rest van het jaar is dit probleem nagenoeg niet aanwezig. Ik denk dat dit een lekkage betreft ergens in de verwarmingsbuizen of platen maar ik dacht ik meld het even.
- Er heeft zich eenmalig (daarna nooit meer voorgekomen) een foutcode “error 27 -> rookgas temp sensor defect” voorgedaan. Aangezien deze error eenmalig was en de ketel zich de jaren ervoor hetzelfde gedroeg , weet ik niet of dit met het probleem te maken heeft.

Reeds getest:
- Temperatuurdaling is geconstateerd bij beide badkamers, afzonderlijk van elkaar. Dus tapwater temperatuur zakt te snel bij gebruik van een enkele douche.
- Douchekoppen zijn van beide badkamers waterbesparend;
- 2 daalderop monteurs hebben geprobeerd dit probleem op te lossen. Zij hebben geen problemen kunnen vinden. Het tapwater bij de kraan (bij 60*C geloof ik?) komt overeen met de waarde van de ketel;
- Er zit een eco stand en een comfort stand op de ketel. In beide standen doet het probleem zich voor.
- Douchekoppen goed schoongehouden, bij meer “vraag” van tapwater of minder blijft het probleem hetzelfde.


Hopelijk is het e.e.a. een beetje goed omschreven.
Hopelijk kunnen jullie meedenken in de oplossing, als er meer info nodig is, laat het dan even weten.

Mvgrt,
AyDee
 

AyDee

  • #2
Heeft er iemand een idee?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Wat gebeurt er als je gaat douchen en je zet gelijktijdig ook de 2e douche aan?
Probeer dat eens een paar keer.
 

AyDee

  • #4
Ik ga het vanavond proberen Ronny
 

AyDee

  • #5
vanavond had ik geen tweede persoon om te testen dus ik probeer het dit weekend nog even
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Als het een tapwatersensor is die pas bij hoog tapvolume aan slaat dan zou het probleem bij twee douches aan weg moeten zijn. Benieuwd naar het resultaat.
 

AyDee

  • #7
Okay, ik denk dat ik een goede test heb kunnen doen

Douche op de 1e, en 2e verdieping tegelijk aangezet. Beide douches bleven lekker warm en de temperatuur kelderde niet bij geen van beiden douches. Toen de douche op de 1e verdieping uitgezet en gaan douchen op alleen de 2e verdieping. De temperatuur ging zakken na een minuutje. Ik heb even bij de ketel gekeken en de temperatuur afgelezen op de ketel was;

75 graden toen het water nog warm was, zakte langzaam naar 65 graden. Op 65 graden sloeg de ketel vol aan. Op dat moment zakte de temperatuur hard terug naar de 35 graden waarna de temperatuur weer snel steeg tot +/- 75 graden.

Het heeft dus inderdaad iets te maken met de hoeveelheid vraag naar heet water. Jullie dachten al zoiets, maar ik snap de theorie nog niet helemaal, is de doorstroom in de ketel te laag (komt dat door de waterbesparende kop?) of heeft een sensor hier iets mee te maken?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Het kan twee dingen zijn. De doorstroom sensor ziet de kleine waterafname van één douchekop niet, of de ketel kan bij laag verbruik niet voldoende terugmoduleren en schakelt dan uit om oververhitting te voorkomen, om weer aan te schakelen als de watertemperatuur weer voldoende gezakt is.

Wat daarin nog meespeelt zijn thermostatische douchekranen. Als de aanvoer van de ketel koud is, dan zal de thermostatische kraan de warme kant ver open zetten zodat je toch nog een behagelijke temperatuur krijgt onder de douche. Maar wanneer er water van 60+ graden vanaf de ketel komt dan kan die warme kant ver dicht en kan er veel koud water bijgemengd worden voor dezelfde temperatuur uit de douchekop.

Daarom zie je waarschijnlijk die snelle daling van de ketel temperatuur van 65 tot 35 graden. De thermostaatkraan van de douche regelt bij lagere CV tapwater temperatuur de warme kant van de kraan steeds verder open om toch een constante watertemperatuur te houden.
 

AyDee

  • #9
Bedankt, ik heb het gevoel dat we al dichter bij de oorzaak komen! Wauw, dat zal nog uitdagend worden om uit te sluiten wat het is en het hopelijk oplossen ervan

Ik heb vanmorgen de douche op de tweede verdieping aangezet en bij de ketel staan kijken. De eerste keer ging de ketel richting de 71 graden en sloeg de ketel vervolgens uit (hard geluid klonk). De temperatuur liep terug tot 40 graden en sloeg de ketel weer aan. Daarna liep de temp op tot 85 graden en sloeg de ketel weer uit. Bij 62 graden sloeg hij weer aan. Vervolgens ging hij weer naar 85 graden en sloeg weer uit (beveiliging misschien?) Wat er vervolgens leek te gebeuren is dat de ketel uitsloeg als hij de tapwater temperatuur constant zou moeten houden. Zo hield de ketel de temperatuur enkele minuten vast op afgifte 66 graden (digitaal 1 klein vlammetje te zien) waarna de ketel even kort in het schermpje 3 vlammetjes (max. brander) aangaf en vervolgens helemaal geen vlammetje meer liet zien. De temperatuur zakte tot 30 graden (?!) alvorens de ketel weer aansloeg waarna de temperatuur weer rond de 70 graden uitkwam. Zit hier mogelijk een link met die error 27 -> rookgas temp sensor defect? Zal ik deze preventief maar vervangen? (en weet iemand waaar dat ding zit en of ik dat zelf kan? ik ben wel enigszins handig nl.)

- Zijn beide mogelijke oorzaken te rijmen met het feit dat dit probleem zich voornamelijk voordoet in het najaar/winter? Als je in de zomer doucht, douche je meestal kouder en zou ik verwachten dat de doorstroom nog minder is maar hebben we minder problemen. die beveiliging tegen oververhitting vind ik dan aannemelijk klinken al hoewel de ketel nu bij 66 graden uitviel....;
- Zijn er nog dingen die ik kan testen/uitsluiten/preventief kan laten vervangen?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #10
Ik heb niet alle tekst doorgelezen maar ik vermoedt dat er te weinig waterstroming is zodat de
ketel elke keer uitschakelt. Omdat je waterbesparende douchekoppen gebruikt en er mogelijk in de
kraan nog andere waterbesparende onderdelen zitten kun je daar last van krijgen.
Als je twee douches tegelijk open zet dan kun je dat goed testen.

Je dient er dus voor zorgen dat er minimaal zoveel warmwater door de ketel stroomt
dat deze in kan schakelen. Deze gegevens moeten te vinden zijn in de specificaties.

Een ander optie is dat de sensor of schakelaar die deze stroming meet niet goed meer is.
 

AyDee

  • #11
Hi Ronnie,

Begrijp jij waarom ik dit probleem alleen in het najaar en winter ervaar? Ik kan dat niet plaatsen.

Die waterbesparende kop is inderdaad wel een dingetje... ik zou een andere kop kunnen installeren misschien zodat de doorstroom groter gaat worden?
 

AyDee

  • #12
Weet iemand waar die doorstroom sensor zou moeten zitten en of ik deze zelf kan vervangen of dat ik dit beter moet laten doen?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #13
Voordat je gaat vervangen, heb je al gemeten hoeveel de douchekop bij normaal gebruik aan water levert? Je kunt dit meten door gedurende 30 seconden een emmer te vullen onder de douche en dan te kijken hoeveel liter/kilo water er in die tijd opgevangen is. Het kan namelijk zijn dat de sensor wel goed is, maar dat simpelweg te weinig warm water gebruikt wordt om die sensor continu aan te spreken. Als je die liters hier plaatst kunnen we gemakkelijk terugrekenen hoeveel liter warm water van 60°C daar per minuut vanaf de ketel voor nodig is en of je misschien onder het ketel minimum zit.
 

AyDee

  • #14
Oké dat ga ik meten. Ik kom er nog even op terug deze week.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

AyDee

  • #15
Net gemeten: temperatuur van de thermostaatkraan op gewenste douche temperatuur en volume gezet en 30 seconden water opgevangen en gewogen. Dit was exact 4 kg water. Kunnen jullie hier iets mee?

Thnx!
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #16
Dat is 8 liter per minuut. Bij 40°C levert deze ketel 13 liter per minuut, maar hij kan meer dan een factor 5 terug moduleren tot 4 kW. Dus ik vermoed dat de doorstroomsensor niet lekker meer is.

Als je toegang hebt tot het diagnosemenu van de ketel kun je in diagnosemenu nummer 7 de functionaliteit van de doorstroomsensor controleren.
 

AyDee

  • #17
Hi,

Als ik de flow van de tapwater sensor controleer, moet ik dat dan doen tijdens waterafname bij de douche en dat vergelijken met die 4kg water? En is het ook raadzaam dat ik gelijk nr. 8 (temp tapwater vergelijk?)

0D8511EF-D1AD-4E2C-9556-24779A0B9172.png
 

AyDee

  • #18
Ik heb nr. 7 uitgelezen bij dezelfde flow en temperatuurinstellingen van vanmiddag. De flow sensor geeft 3,6 a 3,7 aan en fluctueert verder niet. nr. 8, de temperatuur van het tapwater fluctueert uiteraard wel als de temperatuur langzaam zakt.

Hebben jullie nog ideeën over wat ik zou kunnen controleren?

Fijn weekend!
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #19
3,6 a 3,7 liter per minuut van water van 60°C komt aardig overeen met 8 liter per minuut van een graad of 37. Dus die flowsensor is zo te zien wel OK. Dan is het waarschijnlijk dat de ketel zijn warmte op de laagste stand van de vlam niet kwijt kan en op basis van temperatuur tijdelijk uitschakelt.
 

AyDee

  • #20
Kan ik de tapwater temperatuur settings misschien wijzigen waardoor dit verholpen wordt? Of,.... moet ik dit probleem verhelpen door een grotere (niet waterbesparende kop) te installeren? Wat voor wel een raadsel blijft is het feit dat dit probleem zich alleen voordoet in het najaar en de winter, niet in de zomer. Je verbruikt dan nóg minder warm water omdat je dan over het algemeen kouder doucht.

Net nog weer een keer gekeken naar de temperatuur waarop de ketel uitslaat en dat is bij een graad of 62. Slaat weer aan als deze veel te ver gezakt is. Ik denk dus dat je zeker gelijk hebt over het uitslaan ... maar now whut?
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu