Tapijt wennen aan de kamertemperatuur en de vochtigheid

Miichiel

  • #1
Ik ben van plan dit weekend tapijt te gaan leggen. Ik heb vaker gelezen dat tapijt moet wennen aan de kamertemperatuur en de vochtigheid. Weet iemand hier meer over? En hoe lang moet dit dan zijn?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Tapijt hoeft eigenlijk niet te acclimatiseren. Tenminste als je het helemaal verlijmt. Wanneer je alleen de randen lijmt, moet je eerst het tapijt op temperatuur laten komen, anders heb je kans dat het tapijt iets uitzet en je bulten krijgt.

Ik zou zeggen gewoon helemaal verlijmen, dan heb je nergens last van.
 

Miichiel

  • #3
Ik wil alleen de randen vasten zetten met dubbelzijdige tape. Het is een kamer van 3,80 bij 4,70m.

Toch niet laten wennen aan de temperatuur?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Je zou het even op temperatuur kunnen laten komen. Koud tapijt wordt trouwens ook stug en dat legt niet lekker weg.

Het valt overigens niet mee om tapijt mooi vlak te krijgen als je alleen de rand met tape vastlegd. Tape wil nog wel eens loslaten en je zult het tapijt op moeten spannen met een kniespanner. Mijn collega's gebruiken vrijwel nooit tape en als het niet anders kan dan worden dubbele stroken gebruikt.

Wij verlijmen het tapijt altijd helemaal om klachten te voorkomen. We hoeven nooit terug voor bulten in het tapijt.
 

Jettie

  • #5
Bij mij is recent vloerbedekking gelegt door een prof. De randen zijn geplakt met dubbelzijdig tape. Hij heeft enkelt 2 randen geplakt, die elkaar raken. Hij heeft me gezegt dat het tapijt 2 weken moet uitliggen voordat ik de andere 2 randen ga plakken. Het tapijt zakt namelijk uit en je zult zeker bobbels gaan zien wanneer je meteen de randen vastplakt.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Dan was het toch geen echte prof. Het tapijt moet worden opgespannen met een kniespanner, als je het niet helemaal verlijmt. Alleen uit laten liggen heeft te weinig effect. Het lijkt dan wel vlak, maar als het in de zomer warm wordt, krijg je alsnog bulten.

Probleem is dat de kleefkracht van dubbelzijdig tape nogal te wensen over laat, zeker wanneer je het net hebt geplakt. Ga je dan spannen dan schiet het tapijt aan de andere kant vaak los. Uw zogenaamde prof. heeft zich er dus makkelijk vanaf gemaakt. Dubbelzijdig tape is een noodoplossing, die wij alleen gebruiken als er niet gelijmd mag worden op de vloeren. Dat gebeurd nog wel eens in bejaardentehuizen, waar veel bewonerswisselingen plaatsvinden.

Wil je gegarandeerd geen bulten dan is de beste oplossing helemaal verlijmen aan de ondergond. Kan dat niet dan rondom lijmen en opspannen. Of eventueel tapijtlatten toepassen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu