Plint door laten lopen van tapijt naar laminaat

MichielRuyte

  • #1
Hoi allen,

Na het egaliseren van onze betonvloer ben ik bezig met het uitdenken van de plinten en neuten in onze woonkamer. In de woonkamer krijgen we een deel tapijt (gelijmd) en een deel laminaat (open keuken). Nu wil ik graag mijn plinten op het laminaat zetten zodat ik geen plakplintjes hoef te gebruiken. Ik vraag me alleen af of het ook mooi en praktisch is om de plint boven het tapijt te plaatsen.
Alternatief is om bij het tapijt de plint op de betonvloer te zetten, maar dan krijg ik een verspringing in mijn plint bij de overgang (of moet ik alle plinten en neuten bij de laminaat exact gaan inkorten om dit te voorkomen).

Heeft iemand een suggestie die ik over het hoofd zie?

Alvast bedankt!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Een vullatje plaatsen onder de plint bij het tapijt. Deze wordt door het tapijt onzichtbaar.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Plint op het tapijt werd vroeger regelmatig gedaan, maar kom je dan op dezelfde hoogte uit?
Zit de overgang laminaat -tapijt niet bij een kozijn?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Tapijt wordt in principe altijd tegen de plint aangelegd. Dat snijdt het eenvoudigst en geeft de mooiste afwerking. Bij tapijt op ondertapijt i.c.m. met tapijtlatten is het zelfs noodzakelijk om tegen de plint aan te werken.

Voor de mooiste afwerking moet je dus inderdaad twee maten plinten gebruiken, zodat de bovenzijde van de plint overal gelijk loopt. Vaak kun je dit wel eenvoudig oplossen, aangezien de meeste plinten in verschillende hoogtes leverbaar zijn. In het ergste geval moet je dan van een deel van de plinten een randje afzagen.

Plinten op het laminaat is inderdaad veel mooier dan plakplinten.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Hier zijn alle plinten verwijdert voordat de vloerbedekking is gelegd (was volgens de tapijtlegger makkelijker voor hun en dan werden de plinten ook niet beschadigd) daarna zijn er spijkerlatten langs de randen aangebracht waarop het tapijt is gespannen en nadat alles klaar was zijn de plinten er weer opgeschroefd.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Zie geen reden waarom een plint boven het tapijt niet mooi zou zijn. Heb het zelf ook in 1 slaapkamer.

De dunste vloer moet je meer ophogen zodat na het leggen van laminaat en tapijt de plint recht kan doorlopen. Hou daarbij ook rekening met de dikte van de ondervloer.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Toen ik bij een woninginrichter werkzaam was, deden we dat nooit. Tapijt hoort tegen de plint te liggen. Je hebt dan een strakke lijn om tegen te snijden. De muur onder een plint is zelden strak en recht.

Verder kun je het tapijt tegen de plint inbeitelen tegen rafelen. Bij tapijtlatten sla je he tapijt ook tussen de tapijtlat en de plint in. Dat gaat heel mooi en strak tegen een plint aan. Een plint er bovenop is veel minder fraai.

Alleen met overzetplinten werkt dat niet goed.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Je kan het tapijt gewoon afsnijden langs de muur. Of dat strak is of iets minder strak maakt niet uit, want er komt immers een plint overheen.

Inbeitelen tegen het rafelen kun je ook tegen de muur aan doen. Van rafelen heb je geen last, want er komt een plint over.

Of het makkelijker werkt voor de tapijtlegger is een andere vraag, maar daar gaat het hier niet om.

Als je een mooie vlakke vloer hebt en je plaatst een mooie hoge plint over de vloerbedekking is dat gewoon keurig. Helemaal als je hem goed aandrukt op het tapijt, zodat er geen ruimte tussen zit.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Ik snap ook niet waarom een plint bovenop de vloerbedekking niet mooi zou zijn.
Ik heb dat hier in elke kamer waar vloerbedekking ligt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Nogmaals: Plaats een vullat in de dikte van de laminaatvloer, en iets smaller dan de dikte van de plint. Leg het tapijt tot aan de vullat. En plaats daarna de plinten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu