Tapijttegel op tapijt leggen?

LWM

  • #1
Op onze logeer-zolderetage van 18m2 ligt nog tapijt van de vorige bewoner en dat krijgt sleetplekken. Het is verlijmd op een soort zachtboard onderlaag. Als ik het tapijt lostrek blijft daar een soort netwerkje met lijmresten op achter. Omdat het tapijt laagpolig is en inmiddels flink geplet, vraag ik me af of ik tapijttegels op het tapijt kan leggen. Ik denk dan aan stugge tapijttegels met een dikke bitumen onderlaag. Ik heb een stukje (Desso?) met een 4 a 5 mm dikke bitumen onderlaag. Lijkt me stevig genoeg, of werkt dat niet?.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Persoonlijk zou ik alle oude lagen verwijderen en afvoeren.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Dat gaat niet goed, door de vleug in het oude tapijt blijven de tapijttegels niet goed op hun plek liggen. Oude tapijt er eerst uithalen dus.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Je moet de tegels dan weer gaan lijmen of nieten anders zullen de tegels bij elke stap wat verschuiven met uiteindelijk opstaande randjes bij elke tegel.
Dus wat ze hier boven ook aangeven oude laag verwijderen en op de schone ondergrond je tegels weer aanbrengen.
 

LWM

  • #5
Duidelijk: op het tapijt kan niet. Als ik het tapijt verwijder, blijft er residu van de lijm op het zachtboard over. Kan ik daar wel tapijttegels met dikke bitumen rug op leggen? Eventueel met er tussen zo'n isolerende folie op rol die je onder laminaat legt.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Nee, je moet de lijmresten wegsteken met een kitsteker, zodat je een gladde ondervloer overhoudt. Als de ondervloer daarbij teveel beschadigd, moet die er ook uit.

Maar goed, zoveel werk is dat allemaal niet. Bovendien moet je deze werkzaamheden bij elke nieuwe vloer uitvoeren, anders wordt het prutswerk.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Je moet er vanuit gaan dat alle oneffenheden in de ondervloer uiteindelijk zichtbaar worden aan de bovenkant , dus een deuk in de ondervloer zal na een paar maanden ook een deuk in je tapijttegel worden en een bult ga je ook terug zien als een bult. Vandaar dat je ondervloer zo vlak mogelijk moet zijn maar ook niet te glad mag zijn omdat anders je tegels gaan schuiven of je moet die vast gaan zetten met lijm of nieten (nieten kan alleen als je wat hoogpoligere tegels hebt anders blijven ze zichtbaar)
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Lijmresten van zachtboard verwijderen kan je waarschijnlijk vergeten.
18m2 zachtboard of van die groene onderplaten kost minder dan 100,- , hoewel je tapijttegels niet goed kan verlijmen op zachtboard, hardboard is beter.

Als de vloer onder het zachtboard netjes is, dan kunnen de tapijttegels daar wel rechtstreeks op, maar kans dat het dan wat hard aan gaat voelen, ook weer afhankelijk van de tapijttegel die je hebt.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #9
Een tapijttegel voelt altijd hard aan en moet worden gelegd op een vlakke harde ondervloer. Als dat niet gewenst is, moet je voor kamerbreed tapijt gaan, eventueel op een rubber ondertapijt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu