Stroom op groep werkt maar gedeeltelijk na kortsluiting

Adie123

 • #1
Recent was er kortsluiting ontstaan doordat in het stopcontact kastje de blauwe draad op de rode draad was gekomen en de blauwe draad was schade vertoonde. Dus er kwam wat geluid uit de stopcontact en ging de zekering in de zekeringskast omlaag, enkel de zekering van die stopcontact en de bijhorende stopcontacten in die kring.

Nu is de stopcontact gerepareerd dus alle draden zijn vervangen van de stopcontact dat kortsluiting veroorzaakte, maar na het omhoog doen van de zekering is er nog steeds geen stroom. overal in de huis is er stroom behalve bij die stopcontacten waarvan de zekering omlaag ging.

Iemand enig idee?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
 • #2
Door de kortsluiting heeft een erg grote stroom gelopen en dit heeft ergens schade veroorzaakt, of het stopcontact is verkeerd gerepareerd.
Blauw en rood horen zo wie zo niet samen in een installatiedeel.

In de titel staat 'gedeeltelijk' maar in de laatste regel van de tekst 'bij de stopcontacten waarvan de zekering omlaag ging'. Als er sommige stopcontacten uit zijn geweest die het nu wel doen, zit het ergens in de installatie, ergens een las slecht.
Als alle stopcontacten die zijn uitgevallen, uit blijven dan kan de zekeringautomaat in de meterkast defect zijn geraakt.
Gezien de vraagstelling misschien met iemand kijken die vaker met electra bezig is geweest?
 
 • Like
Waarderingen: Walker

XanderH

Specialist Elektra
 • #3
In de titel schrijf je: "Stroom op groep werkt maar gedeeltelijk".

Echter in de tekst schrijf je: "overal in de huis is er stroom behalve bij die stopcontacten waarvan de zekering omlaag ging".

Hoe zit dat precies? Werkt deze groep geheel niet of werkt er een deel weer wel?

Het kan van alles zijn:
- Een verbrande verbinding ergens in de groep.
- Automaat in de groepenkast defect.
- 1 hoofdzekering van een 3-fasen aansluiting defect en deze groep is toevallig de enige welke op die fase is aangesloten

"Meten is weten", heb je spanning op de automaat? Begin daar niet aan als je niet vertrouwd bent met werkzaamheden in de groepenkast. Ik weet niet wat voor kast je precies hebt maar oudere kasten zijn zonder deksel niet aanraakveilig en je kunt met de pennen van een meter dan ook gemakkelijk kortsluiting veroorzaken.
 

Haplo

 • #4
Als alle draden van dat stopcontact vervangen zijn, en goed aangesloten, dan zou hij het gewoon moeten doen. Zit er niet ergens een draadje los of verkeerd?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #5
Vroeger was rood de kleur voor de nuldraad. Tegenwoordig is dat blauw. Dus als je ze beide aangesloten hebt klopt het dat je geen stroom hebt...
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #6
Tenzij dit in België is, daar werd / wordt rood ook als fase gebruikt.
 

Adie123

 • #7
tempImageai30gQ.jpg


Hi dank allemaal voor de info.

Even nog wat verduidelijking toevoegen. Dus op de foto kan je zien dat K omlaag is dat was ook degene die bij de kortsluiting omlaag ging. K regelt 4 stopcontacten en geen enkele van die 4 doen het nu. ook niet als ik de schakelaar omhoog duw. Dus voorlopig doen de 4 stopcontacten het niet ongeacht de schakelaar omhoog geduwd wordt.

de stopcontact dat het probleem veroorzaakte is nu gemaakt op dezelfde manier als er voor. enkel nu met onbeschadigde draden e.d.

Er komt alleen nu geen stroom door.

nogmaals dank voor jullie tips.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #8
Is dit in België? Waar zit de hoofdschakelaar?
 

Adie123

 • #9
Ja ik woon in België de hoofdschakelaar zit erlangs die staat ook gewoon aan want de rest van het huis heeft wel stroom alleen die 4 stopcontacten niet.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #10
even meten boven de automaat als deze ingeschakeld is.
 

Tom345

Specialist Elektra
 • #11
Je zou in je groepenkast moeten meten, direct bij de uitgang van de automaat K. Hiervoor heb je een tweepolige spanningstester nodig of een multimeter.
 

Adie123

 • #12
Hi allemaal weer

dank jullie wel voor de hulp maar ik ga een elektricien laten komen die zal er meer verstand van hebben dan ik. :)

nogmaals bedankt voor jullie tijd!
 

Tom345

Specialist Elektra
 • #13
Dat is verstandig. Wanneer het is opgelost, zijn we wel benieuwd naar wat de oorzaak was.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #14
Haplo schreef:
Als alle draden van dat stopcontact vervangen zijn, en goed aangesloten, dan zou hij het gewoon moeten doen. Zit er niet ergens een draadje los of verkeerd?
Dat is niet zo bij een volle sluiting kan er in de hele groep schade ontstaan
Begin de groep na te lopen vanaf de groepenkast en je komt het probleem vanzelf tegen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu