Stopcontact wasmachine geeft geen stroom meer

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
In de bijkeuken heb ik 3 stopcontacten: voor de wasmachine, droger en vriezer.

Enkele maanden geleden ging net na het "opstarten" de wasmachine steeds uit.

Monteur gebeld en deze kwam tot de ontdekking dat er uit het stopcontact van de wasmachine veel te weinig stroom kwam.

Met de spanningzoeker gaat inderdaad heel flauw het lampje van 12 V branden. Veel minder natuurlijk dan bij de stopcontacten eronder: daar geeft de spanningzoeker 220V aan.

Nu ik er tijd voor had heb het stopcontact even opengemaakt. Wellicht dat er een draadje los zat. Dit is echter niet het geval: alles is goed aangesloten.

Wat zou de oorzaak kunnen zijn? Is er bij de groep in de groepenkast iets niet goed (draadje los), of heb je dan ook niet "een beetje" stroom? Draadbreuk lijkt mij zeer onwaarschijnlijk, aangezien er nooit iemand bij de leidingen komt en er is al een hele tijd niet in muren, enz. geboord.
 

@$T

  • #2
Met een spanningzoeker kun je nooit zeker zijn of er ergens spanning op staat. Als er een paar leidingen naast elkaar liggen kan het gebeuren dat het lampje van een spanningzoeker(flauw) brand maar er toch geen spanning aanwezig is. Dit komt door inductie op naast elkaar liggende leidingen. Koop liever een universeelmeter of een duspol dan kun je veel zekerder meten. Ik denk dat jou probleem of in een lasdoos waar misschien al de 3 WCD's vandaan komen zit en als het 3 apparte groepen zijn kun je ook met een goed meetinstrument in de kast meten. Daar kan bv de groepschakelaar kapot zijn of een zekering.............
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Met spanningzoeker bedoel ik ook twee van die pennetjes die met een draadje zijn verbonden, welke je in het stopcontact steeks. 3 lampjes erop voor zwakstroom, 220V en 360V. Geen metaaldetector-achtig apparaatje dat leidingen opzoekt.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Zitten die drie stopcontacten op één of op verschillende groepen? Ik zou het toch zoeken in slechte verbinding in een lasdoos of de groepenkast waardoor een overgangsweerstand ontstaat.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Probleem opgelost: de nuldraad was los gekomen in de groepekast. Even opnieuw vastgeschroeft en er is weer stroom bij de wasmachine.
 

Appeltje

  • #6
Ik zou de rest ook maar eens nakijken... dit is echt heel slecht!

Gr. Richard.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Waarom is dit slecht? Het kan toch dat de draad nooit goed vast heeft gezeten?
 

DSR9500

  • #8
Dat kan, maar het advies is niet verkeerd.
 

Tfro71

  • #9
En maar vijf minuten werk om ze allemaal even na te lopen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik heb uiteraard de rest ook gelijk na gekeken (had het eerste gedeelte van je opmerking niet gezien). Dat is niet veel meer werk inderdaad dan even rommelen met een tangetje om te controleren of de draad goed vast zit en tot slot met de schroevendraaier nogmaals controleren of de schroef goed vast zit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu