Wasmachine drogerschakelaar vervangen door stopcontact?

Gurtjuh

  • #1
We hebben een nieuwbouwappartement met aparte berging om te wassen en te drogen. Hier is op de aan- en afvoer voor de wasmachine verder ook geen watertappunt. Nu wil mijn vriend de wasmachine drogerschakelaar vervangen door een normaal dubbelstopcontact, aangezien aan onze splinternieuwe wasmachine en droger een gewone stekker zit.

Nu vraag ik me eigenlijk af of dit wel zomaar kan. Hij zegt namelijk van wel, maar ze hebben natuurlijk niet voor niets een wasmachine drogerschakelaar geplaatst in plaats van een normaal dubbelstopcontact.

In de meterkast hebben 2 groepen met aparte hoofdschakelaar. Deze zijn weer onderverdeeld in:

Groep 1:
1. Woonkamer, keuken overig, berging overig
2. Keuken koelkast, mechanische ventilatie
3. Wasmachine en droger

Groep 2:
4. Slaapkamer, hal, studeerkamer, balkon
5. Fornuis

De wasmachine en droger zitten dus echt op een aparte groep, want het andere stopcontact en verlichting in de berging zit op een andere groep.

Kan ik 'm gewoon z'n gang laten gaan en een gewoon dubbelstopcontact erop laten zetten. En eventueel ook wasmachine en droger tegelijk aanzetten? Of moet de wasmachine en droger echt op zo'n wasmachine drogerschakelaar gemonteerd worden? En is er dan nog iets waar die op moet letten? Soort stopcontact, manier van aansluiten etc?

Normaal gesproken vertrouw ik hem volledig als het om elektriciteit gaat, maar heb nu toch een beetje m'n twijfels...:-|
 

Ronald42

  • #2
Indien het niet gaat om een doucheruimte is een schakelaar niet verplicht. Beetje vreemd zelfs. Maar...... ja er is altijd een maar..... Zowel de wasmachine als de droger MOETEN ieder een aparte groep hebben, dit in verband met overbelasting van de groep.
Er is daarop 1 uitzondering en dat is met de was-droogschakelaar. Wat in uw geval wellicht ook mogelijk is een enkele WCD te plaatsen en een energieverdeler (Automatische was/droogschakelaar) te plaatsen. Werkt grandioos alleen niet met volledig elektronische drogers.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Wat is het aansluitvermogen (wattage) van beide machines?
 

Gurtjuh

  • #4
Het zijn eigenlijk bejaardenappartementen die zijn vrijgegeven, dus misschien dat ze daarom zo'n schakelaar hebben geplaatst?

Aansluitvermogen:
Wasmachine: 2050kW (Bauknecht Prestige 1460)
Droger: 2500 watt elektronisch gestuurd (Bauknecht TRKD 4667)
 

Lichtpunt

  • #5
Zou het kunnen dat er een w.o.d schakelaar geplaatst is, waar 2 apparaten op aangesloten kunnen worden, en waarvan er maar 1 in gebruik kan zijn?
Omdat de groepenverklaring ook praat over wasmachine en droger.
De vermogens die u noemt vereisen eigenlijk voor elke machine een aparte groep, maar met de w.o.d. schakelaar is dat dus te omzeilen.
 

Gurtjuh

  • #6
Dat lijkt me niet, want de berging is in het appartement.

Maar als ik het goed begrijp, omdat ze op 1 groep zitten, moet er echt zo'n schakelaar tussen en kan ik ze niet tegelijk aanzetten?
 

Xr8

  • #7
Deze schakelaar voorkomt inderdaad dat ze gelijktijdig kunnen ingeschakeld worden.

Succes.
 

Gurtjuh

  • #8
Bedankt voor jullie reacties!

We hebben toch een gewoon dubbelstopcontact geplaatst, omdat we anders de wasmachine en droger niet op de plek kunnen zetten waar we ze willen hebben, want dan kunnen we niet meer bij de schakelaar ;)

Gewoon niet tegelijk aanzetten...wat ook niet zo snel voor zal komen met z'n tweeën :)
 

Xr8

  • #9
Is niet zoals het hoort maar als je er rekening mee houdt dan kan het prima. De zekering kan niet meer aan dan 16A, zou je overbelasten dan gaat deze kapot of schakelt af en voor de rest gebeurt er niet veel.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu