Wasmachine - Kan je een stopcontact ook aarde via de waterleiding?

noemikeijzer

  • #1
hallo,

wij gaan de wasmachine aansluiten in een kamertje. Hier is (nog) geen aarde stopcontact. Nu is de vraag......kan je een stopcontact ook aarde via de waterleiding?
De badkamer zit ernaast en we kunnen door de muur heen boren en de aarde draad door de muur doen maar als dat niet nodig is dan zou dat heel erg fijn zijn.
Ik hoorde dus iemand zeggen dat je dat ook kan doen via de waterleiding.
Alvast erg bedankt
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Nee, aarden via de waterleiding mag absoluut niet!

Aarde trek je normaal gesproken vanaf de centraaldoos. Als in die centraaldoos geen aarde zit, dan zal er een aardedraad bijgetrokken moeten worden vanaf de meterkast. Je mag dus ook niet door de muur heen boren en vanuit de badkamer een aarde bijtrekken. De aardedraad dient mee te lopen met de bestaande bedrading.

Zit er (in oudere huizen) helemaal geen centraaldoss, dan zal de aardedraad via de bestaande leidingen bijgetrokken moeten worden. Houd er echter rekening mee, dat in dat geval alle stopcontacten in die ruimte van randaarde voorzien moeten worden. Het is niet toegestaan om in één ruimte zowel geaarde als niet-geaarde stopcontacten te hebben.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

ABCDE

  • #3
Het 'kan' op dezelfde manier als van de flat springen 'kan'; geen goed idee. Maar in tegenstelling tot het tweede is het eerste wel echt verboden.

Aarde moet zelfde tracé volgen als fase en nul. En draad hoort altijd in buis.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
En als je nog niet eens de aarding van de waterleiding na kunt meten, heb je zelfs het risico dat je bij een fout in de wasmachine de gehele waterleiding in huis onder spanning komt te staan...

Aarding via waterleiding is verboden en zeer onveilig.

Enige juiste oplossing is inderdaad via de elektraleidingen een aardedraad erbij trekken.
 

noemikeijzer

  • #5
Ok. Bedankt voor de tips. Zal een elektricien moeten vragen want dit gaat boven mijn pet.
Bedankt
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu