Stank inbouwreservoir en langs afvoerleiding wastafel

Digisense

 • #1
Sinds we de badkamer hebben verbouwd is er de afgelopen maanden (het is erger geworden, in het begin was het wat minder) een enorme stank in onze badkamer. Het lijkt rioollucht te zijn. De afgelopen weken hebben we door middel van eliminatie kunnen achterhalen dat er twee plekken zijn waar de stank uit komt:

1. vanuit het inbouwreservoir van onze toilet. De stank die hier vandaan komt varieert tussen een 5-8 op een schaal van 10 wanneer we de afvoer van onze wastafel hebben afgedopt en met tape hebben vastgeplakt. Er komt geen stank uit de wc zelf en we hebben voor zover ik kan merken ook geen last van lekkage. De stank komt achter van achter het bedieningspaneel (zie foto)

2. langs de afvoerleiding van de wastafel. Eerst hadden we de leiding alleen afgedopt (zie foto) maar was er nog steeds stank. Toen hebben we met tape de kieren langs de leiding afgedicht. Toen kwam er geen stank uit. Vanochtend hebben we de tape eraf gehaald en nu is de stank in de badkamer ongeveer een 9 op een schaal van 1-10. Ook met sifon (zie foto) was deze stank er terwijl de sifon niet leeggetrokken werd. Het lijkt dat de stank uit de kieren komt???

Heeft iemand een idee wat we hieraan kunnen doen en wat de oorzaak kan zijn van deze stank die op 2 behoorlijke aparte plekken eruit komt? Alle tips, vragen en gedachten zijn van harte welkom!

IMG-8380.jpg IMG-8381.jpg IMG-8382.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #2
Vaak zit het probleem bij aansluiting afvoer wc deze sluit vaak niet af voor riool gassen.
Vaak hebben ze hier verkeerde materiaal keus gedaan soms ook verkeerd voor geligt online.
Bij de wastafel kan de sifon gaan leeg hevelen door verkeerde beluchting.
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: Digisense

Digisense

 • #3
Henk, dank voor je reactie. Als het aan de afsluiting op de afvoer zit van de toilet is er waarschijnlijk dus behoorlijk wat breekwerk nodig om dit op te lossen?

Zou een verkeerde aansluiting ook stank van achter het bedieningspaneel kunnen veroorzaken? En dan ook nog door de kieren heen van de afvoer van de wastafel? De sifon wordt niet leeggetrokken (hebben we getest) en afdoppen alleen helpt ook niet, omdat het dan nog door de kieren heen loopt, dus er lijkt stank langs de afvoerleiding van de wastafel te komen, hoe onlogisch dat voor mij ook klinkt?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #4
Ik weet niet hoe je leidingen lopen omdat je zegt tussen de kieren dus moet het hol wezen er achter de wastafel.
Heb je installatie foto`s hoe het was en hoe geplaatst werd?
Er kan ook een breuk ergens zijn zodat het stinkt.
 
Laatst bewerkt:

Digisense

 • #5
Helaas alleen foto's van toen alles gesloopt was, niet van de plaatsing. Hier zie je waar wastafel en douche zaten. Daar zit nu wastafel en wc. Kan er ook sprake zijn van een lek zonder dat we ergens waterproblemen zien/ervaren? Zou een rookdetectietest zin hebben en/of een camerainspectie? We willen natuurlijk het liefst breekwerk voorkomen maar zitten nu redelijk met de handen in het haar.
unnamed.jpg
unnamed (1).jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #6
Ja eerst een rook detectie waar nog meer rook uit komt dat kan, maar je zei al achter de wcpaneel en langs de afvoer.

Die wc is daar een leiding achterlangs want zie hem niet toen ie gesloopt werd.
Is er een wand voor langs gezet of is alles weg gestucadoord?
 

Digisense

 • #7
Dank voor je reactie. Ja ik twijfel ook over rookdetectie omdat we nu al zo duidelijk hebben waar het vandaan komt. Inderdaad is er een nieuwe leiding achter langs bij wc. Er is geen wand voorgezet, alles is weg gestucadoord. Daarom dat we het ook zo vreemd vinden, stank op twee plekken terwijl er geen open verbinding lijkt te zijn. Ik denk dat we eerst maar gaan proberen de wc er af te halen en de koppeling daar controleren alvorens we echt moeten over gaan tot breekwerk wat we natuurlijk willen voorkomen...
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #8
Ik zeg ook niet dat je moet breken.
Ik ken je montage situatie niet ik gis dan naar ervaring en dan gaan we over in theorie.
Ik denk dat achter de wc iets lekt waar het frame staat dat is lager dan de tegel vloer dus daar kan vies water blijven staan.
De stank wastafel kan achter de tegels wegkomen.
Wat zit achter die muur kan je daar bij?
Mischien dat je daar een gat kan maken om beter achter de pot te kijken naaar riolering.
Is de frame zo tegen de metsel muur gekomen of eerst getegeld.
Naamloos.jpg
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: Digisense

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #9
als je de pot van de muur afhaalt kun je hier een stukje uit de tegels halen en hier met een cameratje achter het inbouwreservoir kijken
 
 • Like
Waarderingen: Digisense

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu