Stank bij bepaalde wind

Carin1234

  • #1
In onze nieuwbouwwoning hebben we bij oostenwind last van stank uit de afvoer van onze vaatwasser. Dit zou kunnen betekenen dat de zwanenhals dus leeggezogen wordt waardoor de stank ontstaat. Deze heb ik net vol water gegooid en de stank is weg. Ik hoor nooit wat borrelen of iets dergelijks en aangezien alles nieuw is ga ik ervan uit dat er geen verstopping zit. Hoe kan dit opgelost worden?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Op de zwanenhals is alleen de vaatwasser aangesloten?
Ergens moet er ook een ontspanningsbuis zijn geplaatst, deze moet er voor zorgen dat er geen vacuum in het riool kan ontstaan.
 

Carin1234

  • #3
Bedankt voor je bericht, op deze afvoer zit inderdaad alleen de vaatwasser aangesloten. Dient dan op deze afvoer zelf een ontspannongsbuis komen? Als het goed is zit er een beluchting op die naar het dak loopt. Of is dit weer wat anders? Ik heb het idee dat het te maken heeft met de wind die op de beluchting staat, alleen wel raar dat alleen de afvoer van de vaatwasser leeg gezogen wordt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat is inderdaad de beluchting, deze zorgt ervoor dat het in het riool kan/moet tochten dus er kan geen vacuum ontstaan.
Het lijkt erop dat bij jouw in het riool een onderdruk ontstaat waardoor het stankslot wordt opengezogen. Zou verooraakt kunnen worden dat er bijvoorbeeld een wc wordt door getrokken.
De oosten wind veroorzaakt dat de lucht uit het stankslot komt. Westen wind, dan gaat de lucht via het stankslot het systeem in.
Hoe lang woor je daar al.
 

Carin1234

  • #5
Half jaar nu. Kan er niet iets op de uitgang van de beluchting worden gezet zodat de wind geen invloed meer heeft?
 

Carin1234

  • #6
Ik denk dat alleen noord/oosten wind invloed kan hebben op de beluchting. Dit vanwege de vorm van ons dak (schildkap met een t stuk erin). De beluchting ligt bij westenwind uit de wind.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Het riool is bij jullie waarschijnlijk niet goed aangelegd. Het riool moet aan twee kanten voor lucht open zijn. Een dat is op het dak en twee is de andere kant waarschijnlijk het openbaar riool. Ergens is het afgesloten en kan er geen lucht tochten.
 

Carin1234

  • #8
Ok, zouden er dan niet meer buurtbewoners dit probleemmoeten hebben (ik heb dit nog niet gecheckt overigens)?

En als het aan het riool buiten ligt, kan ik dan zelf nog in mn huis iets doen om dit op te lossen? Extra beluchting op afvoer vaatwwasser?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Hoe zit die vaatwasser dan aan gesloten plaats evt eens wat foto`s van je afvoer en of riolering.

bij u kan een constructie fout zitten of een verloop verkeerd er in.

maar als het een nieuwbouw is en die is nog maar net opgeleverd dan heb je garantie.
 

Carin1234

  • #10


Wij hebben met familie in eigen beheer gebouwd.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
Een aparte constructie maar hoe zit dit aan gesloten in de muur en verder kan je me daar wat meer info geven.
 

Carin1234

  • #12
Dat moet ik even navragen.
 

Carin1234

  • #13
Hoezo is dit trouwens ‘apart’?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
Normaal komen de sifons bij elkaar op 1 leiding in het kastje. Nu verdwijnen de leidingen op 2 verschillende plaatsen / hoogtes in de muur. Dus hoe zit het in de muur aan elkaar geknoopt?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Indien je het niet (goed) wegkrijgt dan zou een oplossing de volgende kunnen zijn:

- Vervang het sifon van de gootsteen door een schroefsifon met aansluiting voor vaatwasser, bij voorkeur een belucht sifon.

- Sluit daar de vaatwasser op aan.

- Sluit de bestaaande vaatwasserafvoer af met een deugdelijke afsluitdop, zodat daar geen lucht meer uit kan komen. Alternatief zou je juist die pijp voor een BEluchter kunnen gebruiken.

Wanneer de vaatwasser aangesloten is op het sifon van de gootsteen, heb je het nadeel dat de kans bestaat dat je tijdens afpompen meer gegorgel hoort in de afvoer. Het voordeel is echter, dat er door zo'n gootsteen regelmatig water loopt, waardoor de sifon gevuld blijft. :wink:

Zie bijv. dit onderwerp (plaatje met blauwe achtergrond) voor een voorbeeld van zo'n beluchte schroefsifon met vaatwasser aansluiting.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #16
Zit de slang van de overloopcombinatie nu met ductape vastgeplakt aan de afvoer?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #17
Nou de aan sluiting van afvoer van de inlaatcombinatie zit met ducktape op een punt die gemakkelijk vol loopt met vies water, en bij verstopping gaat het daar lekken.

Ook zit de grijze sifon wat scheef er onder zo te zien.

Beter een gecombineerde sifon gebruiken met een vaatwasser tuit je hebt de ruimte voor.

de een loopt rechtdoor de muur in afgesloten met een rubber. De muur is niks aan gebeurd daar dus bestaande leiding.

Kan zo niet goed zien maar denk dat afvoer vaatwasser net achter het aan recht langs loopt
 

Carin1234

  • #18
Allemaal bedankt voor de informatie en uitleg :)
 

Carin1234

  • #19
Ducttape zit op een loze waterleiding en rond de slang van de quooker omdat ik eerst dacht dat daar de lucht uit kwam (dus afgeplakt).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #20
De afvoer van de vaatwasser is achter de muur op die van de gootsteen aangesloten dan wordt bij het lozen van de gootsteen de stankafsluiter van de vaatwasser leeg gezogen.
De simpelste oplossing is die zwarte slang bij de vaatwasser plaatsen, deze slang geeft regelmatig wat water en kan zo de stankafsluiter vullen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu