Sproeiers fornuis veranderen

Killdare

  • #1
Zit met volgende vraag:

Ben onlangs verhuisd naar Frankrijk en heb mijn Smeg fornuis Mod SE 854X meegenomen. Nu was dit fornuis af fabriek geleverd om te functioneren op aardgas maar ook de sproeiers voor butaan/propaan werden destijds meegeleverd. Deze zijn echter zoek geraakt, maar geen probleem tot zover, je kan ze gewoon bestellen bij Smeg.

Heb ze veranderd, maar nu heb ik op een 3 tal pitten een ietwat geel vlam uiteinde.
Onvolledige verbranding denk ik?
Misschien te weinig lucht?

Weet er misschien iemand hoe dit verholpen kan worden, kan dat de oorzaak zijn en zoja kan je de luchttoevoer bijstellen.
Op de Smeg site vind ik hier niks van terug.

Alvast bedankt
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De gas/lucht verhouding is niet in orde, neem contact op met de fabrikant of de leverancier en laat het instellen.
Voor een leek op dit gebied is het m.i. niet verantwoord het zelf te doen.
 

Ketelman

  • #3
De verbrandingswaarde van aardgas in Frankrijk is niet gelijk aan dat in Nederland.
Bestel inspuiters die geschikt zijn voor Frans aardgas.

Indien het formuis aangesloten op propaan moeten er propaan inspuiters in.
Met aardgas inspuiters werkt dat nooit.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik begrijp dat je nu op propaan aangesloten bent,als dat zo is is je drukregelaar wel goed?

Vanwege de gele vlam.

De inspuiters kan je niet verstellen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Killdare schreef:
Nu was dit fornuis af fabriek geleverd om te functioneren op aardgas maar ook de sproeiers voor butaan/propaan werden destijds meegeleverd.
Ik had, ik denk net als Jan, dit zo gelezen dat het fornuis op butaan of propaan gebruikt gaat worden.

Nu ik het nog een keer bekijk, is dat inderdaad niet duidelijk, en zou het net zo goed kunnen zijn dat het fornuis op aardgas aangesloten wordt.

Misschien kan Killdare nog even aanduiden waarop het fornuis nu precies aangesloten is?
 

Pepjo

  • #6
Killdare schreef:
Heb ze veranderd,
Lijkt me toch naar propaan.

Zeker omdat in Frankrijk het aardgas een betrekkelijk nieuw verschijnsel is.

Een paar jaar geleden hingen er vlaggen met de tekst "le gas naturel arrive ! "
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Propaan lijkt me ook waarschijnlijker, maar zekerheid is makkelijker...
 

H@ns

  • #8
Om het gissen nog maar even door te zetten:
Butaan lijkt me het meest voor de hand liggend.
Als het inderdaad propaan is dan moet je een regelaar hebben voor propaan en absoluut niet voor butaan!
Vraag bij Smeg even na wat de ingestelde druk moet zijn op jouw gas, dit scheelt namelijk ook per land.
 

Killdare

  • #9
Hallo iedereen,

Nu de zekerheid, weliswaar met een beetje vertraging maar het was inderdaad eerst aangesloten op aardgas aangesloten en heb nu de sproeiers verandert naar butaan.

Wat de drukregelaar betreft kan ik het volgende melden: wij gebruiken hier momenteel van die handige, kleinere butaanflessen (zeer gangbaar in frankrijk) welke door de fabrikant voorzien zijn van een drukregelaar met een klik-systeem.
Dus denk niet dan ik een andere kan plaatsen.

Dacht misschien het volgende; daar waar de sproeiers in de "pitten" geschroefd zitten, zit ook een buisje welk op en neer geschoven en vast gezet kan wordt met een schroefje.
Is dit soms een soort van luchttoevoer regeling??

Verder wordt op de Smeg site alleen gesproken over regeling van de vlamgrootte.

Heb ook niet onmiddellijk de mogelijkheid een dealer te raadplegen, namelijk geen in de buurt.

Hoop het alsnog opgelost te krijgen.
 

H@ns

  • #10
De afstelling van je minimumstand van de branders moet bijgesteld worden. Meestal gaat dat wel met een mini-schroevendraaier.
Die schroef waar je het over hebt zou hem wel eens kunnen zijn maar ik durf hier geen zekerheid over te geven!!

Stuur een mail naar Smeg en leg uit wat je gedaan hebt, dat je een gasdruk van 25mb hebt maar dat het luchtmengsel te rijk is. Als het goed is leggen zij je dan uit welke schroef je moet verstellen.

Ik heb al vaker een gasstel van aard- naar butaan afgesteld maar elk fornuis zit anders in elkaar dus mail naar de fabrikant!
 

Pepjo

  • #11
Ik heb een smeg- kookplaat op propaan (in Nederland) en de afstelschroeven zitten bij deze plaat in de buis waar de stelknop op zit.

Ik moest dus per pit de knop eraf halen en vervolgens met een minischroevedraaier, zoals H@ns al aangaf, de afstelling regelen.

Ik moest wel een nieuw setje kopen, want degene die ik had hadden een te korte "steel".
 

Killdare

  • #12
Hallo Pepjo en Hans,

De schroefjes waar jullie het over hebben zijn inderdaad deze van de vlamafstelling/grootte (gevonden op Smeg-site). Maar veranderen deze iets aan de verhouding lucht/gas?

Ik merk eigenlijk geen verandering wanneer ik aan deze stelschroefjes draai.
De "buisjes" waar ik het over heb zitten tussen de eigenlijke brander en daar waar de sproeiers zitten. Deze buisjes kan je naar boven of naar beneden schuiven zodat erminder of meer ruimte/opening komt tussen de sproeier en de brander waarop de pitten liggen.

Dacht dat je zo misschien meer lucht kreeg, maar weet het zelf ook niet zeker. :?

De gasflessen zijn van Primagaz en op de drukregelaar staat 28 mbar en 1300 g/h.
De sproeiers zelf had ik rechtstreeks bij Smeg zelf besteld dus daar kan het probleem volgens mij ook niet liggen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #13
Hoi Kildare,

Die kleine stelschroefjes in de spindel zijn alleen maar voor de kleinste vlamstand.
Stel deze niet te laag af anders gaat de vlam uit bij het snel naar laag draaien.

De schuifbuisjes zijn inderdaad de luchtschuiven als de vlammen geel worden moet de opening groter worden.
Als de vlam goed brandt zowel op laag als hoog is deze blauw en staat strak op de branderplaat.
Let wel op dat als de luchthoeveelheid te groot is, dat de vlam de als een verbrander in plaats van een verwarmer brandt (blaast dan hard).

Stel de luchtschuif zo af dat er neiging is naar een heel klein beetje geel in de uiterste punt van de vlam en de vlam stabiel brandt.
Als de pan van bijv. RVS zwart wordt is de luchthoeveelheid te weinig.

Het geheel is niet echt kritisch maar verdient wel de nodige aandacht.

Vr Gr en succes ermee
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Daarom adviseerde ik om het niet zelf te doen, iemand met ervaring stelt het gas/luchtmengsel zo voor u af, het is voor een ervaren iemand een fluitje van een cent, daar kun je geen risico voor lopen.
Ik heb vaker het resultaat van doe het zelvers op gasgebied gezien, daar wordt je niet vrolijk van.

Een aantal tips verder naar boven wordt ik ook niet vrolijk van.
 

H@ns

  • #15
Misschien kun je wat specifieker zijn Jan? Want zo'n vage uitspraak word ik dus niet vrolijk van.
 

H@ns

  • #16
Killdare schreef:
Hallo Pepjo en Hans,

De schroefjes waar jullie het over hebben zijn inderdaad deze van de vlamafstelling/grootte (gevonden op Smeg-site). Maar veranderen deze iets aan de verhouding lucht/gas?
Hierop heb je het antwoord inmiddels gekregen van Cvolieboy.

Waar ik op doel is het afstellen van de vlamhoogte. Als je een Nederlands fornuis naar Frankrijk brengt en je bouwt hem om op butaan dan is de vlamhoogte in minimum stand veel te hoog. Deze moet je dus eerst afstellen voordat je andere zaken gaat inregelen. (vandaar mijn tweede tip om Smeg te mailen en te vragen naar de locatie van de regelschroef voor het gasmengsel).
Ik spreek uit ervaring. (en Pepjo ook weet ik).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Wat ik bedoel dat er adviezen gegeven worden om een gastoestel te laten afstellen door mensen die geen idee hebben over het hoe en waarom van de afstelling.
Ik vind dat werk voor een installateur.
 

H@ns

  • #18
Eumm.. een buisje op en neer schuiven en een schroefje verstellen is echt geen kernfysica hoor.

Bovendien kom je in Frankrijk niet veel verder als je naar een "specialist" gaat met een NL fornuis. Als je dit soort buitenland avonturen aangaat zul je ook zelf aan de slag moeten met dingen die je nog nooit gedaan hebt.
Da's nou juist de lol ervan.

En gelukkig zijn er dan specialisten en ervaringsdeskundigen op dit forum om iemand vooruit te helpen.
Tja dat er dan een beetje verwarring ontstaat in eerste instantie, maar om nou meteen een specialist in te schakelen voor het lager zetten van een buisje.. Alleen omdat het woordje gas in het verhaal voorkomt? Laten we wel realistisch blijven.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #19
Lijkt me handig dit soort discussies niet zo voort te zetten.

De TS heeft er niets aan en het heeft geen doel meer, maar wordt dan een doel op zich.

Voor mij mag er wel een discussie plaatsvinden maar dan liever in het onze eigen rubriek.

Vr Gr collega :wink:
 

Killdare

  • #20
Hallo iedereen,

Toch even melden dat de "missie" geslaagd is.
Ben ik nu kernfisicus? :wink:

Nee, alle gekheid op een stokje, begrijp wel dat je met gas beter voorzichtig kan omspringen.
Moest ik hier inderdaad een installateur in de nabijheid hebben had ik het daar wel aan gevraagd, maar dat is niet het geval, dus.... en als ik de afwerking/kennis van de gemiddelde "vakman" hier bekijk, dan blaas ik eigenlijk liever persoonlijk mijn huis op.

Uiteraard voor iedereen wiens bijdrage mij opnieuw warme maaltijden bezorgde, mijn eeuwige dankbaarheid.

Groetjes Iedereen,
Killdare
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu