Hout gestookt fornuis icm CV systeem

Ollie74

  • #1
Hallo Allemaal,

Ik ben bezig met de verbouwing van mijn keuken en dat schiet aardig op. Momenteel ben ik bezig met het aanbrengen en aansluiten van mijn hout gestookt fornuis met een open vat systeem, deze wordt volgens fabriek met een driewegkraan aangesloten op het huidige CV systeem, en de regelunit die op het fornuis zit schakelt het CV systeem uit op het moment dat het fornuis werkzaam is.
Nou ben ik bang dat mijn fornuis net niet voldoende vermogen heeft om het hele huis te verwarmen, het fornuis heeft een max vermogen van 12,5Kw wat die kan afgeven aan het water systeem en de CV ketel een max vermogen van 17,5Kw.
Bijgeleverd schema van het fornuis:


En zelf zit ik te denken om de driewegkraan te vervangen door twee tweeweg kranen.
Ik zou het systeem dan zodanig willen schakelen dat als de houtkachel/fornuis aan is deze de CV ketel buiten werking stelt en dus zelfstandig het CV systeem verwarmt mocht de warmte opbrengst niet voldoende zijn (meten met een thermostaat in de woonkamer) deze alsnog de CV bijtschakelt en dus de bijbehorende klep ook opent.
Schema met mijn idee:


Nou is mijn vraag of ik ook iets over het hoofd zie waar ik tegen aan ge lopen. Ik denk zelf dat ik het zo wel redelijk doe....
 

Helpmnkoelkastisstuk

  • #2
Het lijkt me allemaal ok. Alleen waarom zijn er nog twee extra pompen? In je ketel, fornuis en vloerverwarming zitten al pompen neem ik aan. Wordt dat niet wat te veel van het goede en kun je volstaan met kleppen?

Verder vraag ik me af of jouw fornuis die 12,5 kW max ook continu kan leveren. Soms zie je dat bij dit soort systemen bij lange na niet het maximale vermogen wordt gehaald. Behalve bij pelletkachels blijft het meestal steken op enkele kilowatts.

Verder moeten de CV-experts hier maar hun licht over laten schijnen. De plaatjes zijn niet te lezen overigens.
 

Ollie74

  • #3
Het systeem heeft inderdaad een aantal circulatiepompen eentje is voor verwarming circuit en de tweede is voor de boiler en tot zo ver was het systeem origineel. Ik heb zelf de vloerverwarming aangelegd en deze heeft een eigen circulatie pomp en circuleert constant zijn vloeistof in de vloer rond en zo nodig wordt door zijn eigen thermostaat warm water uit het CV systeem toegevoegd. Tot zo ver niets spectaculair lijkt mij, de houtkachel/fornuis heeft ook weer twee circulatie pompen een is een circulatie pomp in de kachel zijn open-vat circuit en circuleert water om de vuurkamer heen vervolgens hangt er in deze "open-vat" een warmtewisselaar die aangesloten is (wordt) op het gesloten CV systeem, het fornuis pompt de vloeistof daar zelf heen. Op het moment dus dat het fornuis warm wordt >45° dan schakelt de regelunit de pomp in en de CV af en neemt het fornuis de warmte winning over.

De kilowatt is inderdaad altijd maar een maximum van de fabriek uit en daarom ben ik ergens bang dat het fornuis dus niet voldoende vermogen heeft om de CV te vervangen en zou ik dus in geval van meer warmte behoefte de CV alsnog bij willen schakelen.

De foto's zijn direct via "klusidee" slecht te lezen zal waarschijnlijk komen door automatisch verkleinen.
Bij deze de originele foto's via via
https://olaf-jacobs.nl/images/Div/Schema-NL.jpg
https://olaf-jacobs.nl/images/Div/EKB110.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu