Spouwmuur - wil niet twee muren metselen

Nader

  • #1
Een spouwmuur bestaat uit een binnen muur (meestan van zandcementsteen of ytonblokken) + isolatie + lucht er tussen 5cm + mooi gemetselde buiten muur..... mijn vraag is bestaat niet een soort steen die in een keer gemetseld kan worden en daarna van buiten en binnen stucen, uiteraard met de juiste stucmateriaal..... ik wil namelijk mijn aanbouw verlengen maar wil niet twee muren metselen maar alleen een..., het gaat om een muurtje van 1 metertje.... deze moet natuurlijk geen vocht doorlaten.... over de fundering weet ik alles dus daar hoeft u niet op ingaan....
tot uw reactie nader :oops:
 

Sjeki

  • #2
Een spouwmuur is opgebouwd uit 2 muren zodat er onder andere een isolatie kan worden toegepast.
Als de aanbouw die u wilt vergroten aan het huis vastzit zult u altijd moeten isoleren.
Ik neem aan dat u heeft gekeken naar de nodige vergunningen enzovoort?
 

Nader

  • #3
Verguning is geen punt maar of het makkelijker kan dan 2 muren te metselen. ik dacht misschien een houten constructie van buiten kant met rabbatdelen en binnen kant ytonbloken en ertussen toch de silatie dan heb ik ook een lichtere fundering voor nodig..... maar omdat de huidige buiten kant gestuct is dan wil ik een lichte materiaal hebben die ook gestuct kan worden maar wat? welke materiaal lan ik gebruiken? ik wil mijn buurman vriend houden anders zit ie tegen lelijke muurtje aan te kijken!!!!
 

Droid

  • #4
Je kan alleen een binnenmuur opmetselen van betonblokken of kalkzandsteen. Vervolgens breng je aan de buitenkant een isolatie aan waar je weer overheen stuct. Is geen spouwmuur, maar kan goed.
 

Nader

  • #5
Hoi droid,

je hebt een over aanberengen van isolatie aan de buiten kant die ik vervolgens overheen kan stucen!!! maar wat soort isolatie is dat? en moet ik tussen deze isolatie en binnen muur (blokbetonnen) en ruimte/lucht over houden en kan het direkt op de binnen muur bevestigen en overheen stucen? jou oplossing klinkt goed... ik hoor het graag van je wat soort isolatie het is. thanks...
 

MvanV

  • #6
Je kan allerlei soorten isolatie gebruiken, als het maar tenminste R=2.5 is. Dat is de wettelijke eis voor het bouwen van woonruimte. Ook vloer en dak moeten 2,5 zijn. Voor vloeren en daken zijn speciale isolatiematerialen (vloer EPS 100, XPS, platte daken: PIR, EPS,XPS)

Kieren en folies hangen van het materiaal af. Folies altijd aan de binnenkant.

En verder nog een bekende instinker bij aanbouwen: Het is zeer verstandig de aanbouw LOS van het huis te maken met alleen een kitkier. Wanner muren worden doorgetrokken of verbonden worden krijg je meestal scheuren.
 

Nader

  • #7
Dank u vriendelijk voor uw reactie. kunt u mij tevens adviseren wat soort steen/blok etc kan ik gebruiken voor het metselwerk? ik wil namelijk een enkel muur die tevens licht van gewicht is metsellen zodat het snel en met hoge isolatie waarde af is. deze wand/muur wordt zowel van buiten als van binnen gestuct. binnen stucwerk kan ik zelf doen maar buiten kant wil ik laten doen aangezien het wat moeilijker is voor mij. ik ben bekend met gip of ytonblokken deze werken heel makkelijk, zijn lekker groot en ook licht van gewicht maar helaas niet geschikt voor buiten muren. graag zie ik uw reactie tegemoet.
 

MvanV

  • #8
1 muur voor twee kanten is illegaal.

Er is namelijk geen materiaal dat aan de eisen van het bouwbesluit voldoet
(voldoende waterdicht, voldoende isolatie, voldoende brandwerend, voldoende sterk, geluiddicht). Een muur van alleen isolerend materiaal waait weg.

In zo'n geval is de dunste constructie waarschijnlijk een baksteenmuurtje met aan de binnenkant PIRschuimblokken en gipsplaten. Dan zou je met 17 cm dikte net aan de eisen voldoen.

Gebruikelijk is baksteen-kier 3 cm-10cm glaswol-kalkzandsteen of gips, dan zit je op snel 30 cm.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu