Isoleren spouwmuur Wel/Niet doen

Zjwaemke

  • #1
Onze spouwmuur van vrijstaand (oud) huis is niet geisoleerd. De vloer en het dak zijn wel goed geisoleerd.

Er gaan veel verhalen de ronden over wel/niet isoleren van de spouwmuur.
De ene zegt dat je de spouwmuur goed moet kunnen ventileren, de ander krijgt last van vochtdoorslag na isoleren van de spouwmuur.

Wat zijn jullie ervaringen? Wel/Niet laten doen

spelfout gecorrigeerd - mod
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Wij hebben een kleine 40 jaar geleden korrels in de spouw laten blazen, door de ronde vorm van de korrels kan vocht nog weg.
Het scheelde ons toen erg veel in gasgebruik en ook in comfort.
Problemen met vocht in huis hebben we niet gehad.
Ik vind het een aanrader de spouw te isoleren, mede gezien de nieuwe energie-labeling voor woningen die bij verkoop overlegd dient te worden.
 

Sleepinghero

  • #3
Ook wij hebben de spouw laten isoleren met eps korrels. Geen vochtprobleem gehad. Kan het alleen maar aanraden!
 

Eenkhoorn

  • #4
Zelfde hier, eps korrels en nergens last van. Aanrader!
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik zat met hetzelfde (begin jaren 70 huis) en heb alle opties onderzocht m.b.t naisoleren spouwmuur. Na heel veel wikken en wegen gekozen voor EPS grafiet parels/korrels die met een lijm in de spouw worden gespoten. Dit is ongeveer 2 jaar geleden gedaan.

Het gasverbruik is dramatisch gedaald en het is een stuk stiller in huis. Geen vochtproblemen. Geen spijt van gehad en ik raad het iedereen aan.

Laat wel goed je spouw controleren met een camera, en laat dat op meerdere plekken doen. Een vervuilde spouw met veel baarden kan problemen geven.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Isolatiemateriaal wat ze erin stoppen laat geen vocht door. De vroegere problemen met naisolatie had andere oorzaken (bv. de genoemde vervuiling van de spouw).

Het belangrijkste nadeel van naisolatie vind ik zelf dat het maar een erg beperkte Rc oplevert. Dus als je je woning écht toekomstbestendig wil maken, moet je aan de binnen- of buitenkant isoleren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
De ronde korrels zelf laten idd. geen lucht door, door de ronde vorm van de korrels is er wel enig transport van lucht mogelijk omdat ronde vormen nooit naadloos op elkaar aansluiten, in elk geval voldoende om vochtproblemen te voorkomen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu