Isolatie aan binnenzijde van een niet geisoleerde spouwmuur

Frankena

  • #1
Hallo Allemaal,

al veel gelezen op dit forum en met behulp van die informatie een plan uitgewerkt voor het uitvoeren van de isolatie van mijn toekomstige woning. Om er zeker van te zijn dat ik niets heb gemist wil ik het toch graag hier posten en vragen om feedback.

Situatie: hoekwoning met niet geisoleerde spouwmuur

Doel: isoleren aan de binnenzijde van de woning zodat ik zaken als leidingwerk cv en elektriciteit gelijk kan verwerken.

Hoe: door het maken van een voorzetwand. Wat ik heb bedacht heb ik uitgewerkt in een schematische tekening.

vanaf binnenmuur spouw:
1. latten aanbrengen (aangegeven in zwart in tekening)
2. damp open folie aanbrengen
3. balken plaatsen (aangegeven in zwart in tekening)
4. PIR platen plaatsen
5. damp remmende folie aanbrengen
6. underlayment platen van vuren hout plaatsen
7. gipsplaten opschroeven

Vragen die ik heb:

a. voor de dikte van de PIR platen (10cm) kan ik geen geschikte maat balk vinden dus was ik van plan de balken iets uit te laten steken waardoor er weer een kleine luchtspouw ontstaat tussen de isolatie en de underlayment platen. Kan dit kwaad?

b. ik wil een dampremmende folie aanbrengen op de balken (vouw ik om het uitstekende deel van de balk heen) maar is dit nog nodig als de isolatieplaten voorzien zijn van alu folie? het zijn B-keuze PIR platen die ik wilde gaan gebruiken dus wellicht zit er wat schade op de aluminium laag. Zou het problemen kunnen geven als ik die dampremmende folie er in zet icm met de aluminium folie van de PIR platen?

c. om wat ventilatie mogelijk te maken tussen de PIR platen en de binnenmuur van de spouw was ik van plan om wat gaten te boren in de binnenmuur. Goed idee?

Ik weet dat vragen met gelijke strekking zijn langsgekomen op dit forum, ik heb deze ook gelezen en hopelijk goed verwerkt in mijn plan.


Goed plan/slecht plan/verbeter punten? als iemand feedback heeft houd ik mij aanbevolen.

vg,
Arjen

 

Marcn88

  • #2
Zoek eens op pir gipsplaten deze kunnen rechtstreeks tegen de binnenmuur gelijmd geschroeft worden.
Deze platen zijn er met een dubbele aluminium cachering
En in verschillende diktes
 

Frankena

  • #3
Ik weet van het bestaan van de pir gips platen maar het werd me door de bouwtechnisch inspecteur tijdens de technische keuring afgeraden om zo maar koud tegen de binnenmuur isolatie aan te brengen vanwege mogelijke vocht/condensatieproblemen.

Ik heb mij daarna verdiept op internet over dit onderwerp en heb heel wat berichten gevonden (ook op dit forum) van mensen die idd last hadden van condensatie.

Om de reden van mogelijke vochtproblemen en omdat ik nog wel iets aan mijn muur wil kunnen ophangen was ik tot de oplossing gekomen zoals hierboven aangegeven...... a little lost now... :roll:
 

Belz

  • #4
Ik ben geen expert, maar dit lijkt mij een zeer mooie opstelling.

Ik vraag me af of zo'n dampopen folie nog nodig is. Met die vaste platen heb je nooit het probleem dat het dauwpunt in de isolatielaag komt te liggen. Met rotswol, wat ook vaak gebruikt wordt bij binnenisolatie, kan dit wel. De isolatie wordt dan nat en isoleert niet meer. Bij daken is zo'n folie dacht ik vooral om vuil en vocht van buiten dat door de pannen raakt buiten te houden. Bij een muur lijkt mij dit niet te kunnen.

Elke extra luchtspouw isoleert zeer goed. Een vaste luchtlaag die niet kan bewegen is super voor de isolatiewaarde. Is ook het principe van dubbel glas bvb.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Kies je voor PUR met alu. ben je veilig bezig. Ook de lagen dampdicht en de open loze ruimte voor en achter de isolatie zijn niet nodig om deze aan te brengen.

Als je van een bestaande situatie hebt gelezen, help vocht in de constructie zou ik die ook graag willen lezen. Nooit te oud om te leren.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Waarom laat je de bestaande spouw niet isoleren.
Daar zijn diverse opties voor.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Inderdaad de spouw achter de isolatie weg laten. De folie aan die kant is ook nergens voor nodig. Probeer zonder of met zulk klein mogelijke regels te werken, want dat zorgt voor een flinke vermindering van isolatie.

Grote kans dat spouwmuurisolatie goedkoper is dan aan de binnekant. Beide combineren kan dan ook slim zijn.
 

Frankena

  • #8
@Wgb: ik heb net gezocht naar die post van het vochtprobleem maar ik kan het helaas niet meer zo snel vinden. Ik zal de dampdichte laag weghalen en hetzelfde doen met de loze ruimtes voor en achter de isolatie (voor zover mogelijk)

@Peter: ik heb ook gekeken naar de optie van spouwmuur isolatie. Dit gaat me echter niet genoeg verbetering opleveren mbt de isolatie waarde. Daarnaast kan ik die voorzet wand goed gebruiken om leidingwerk in te verwerken dus vandaar.

@Ijkenhout: Ja ik ga de regels proberen zo klein mogelijk te houden.

Bedankt voor al jullie feedback!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu