Koudebrug door bakstenen op spouwmuur onderbreken of niet?

Omlbg

 • #1
Ik ben bezig met het opknappen van een ruimte boven mijn garage (1e verdieping dus) om er een studeerkamer van te maken. Hoewel dat op zichzelf goed verloopt kom ik toch een aantal uitdagingen tegen. Omdat het dak oversteekt isoleer ik de knieschotten. Zie hierna:

Baksteen koudebrug 2.JPG


Ik loop nu tegen twee zaken aan:

1. Ik wil de isolatie zoveel mogelijk doortrekken, maar de baksteen op de strek die de spouwen afdicht is natuurlijk een koudebrug (die in totaal zo'n 6 meter horizontaal doorloopt). Hoe noodzakelijk is het dat ik dit probleem oplos - en hoe zou ik dit dan moeten oplossen? Het is een jaren '30 huis: is die baksteen niet nodig voor de stabiliteit van de constructie? Zo ja: kan ik de baksteen niet inslijpen en een koudebrugonderbreking ertussen weer 'vastmaken' (maar ja: hoe?)?

2. De EPS en dampdichte folie (rode puntjes) is nog niet geplaatst en ik overweeg om dat op bovenstaande manier te gaan doen. Ik vraag me alleen af of ik geen condensatie in de houten balk krijg op deze manier?

Hoewel ik een perfectionist ben, zoek ik nu voor beiden een 'goed genoeg'-oplossing. Het project duurt al lang en mijn vrouw wordt ongeduldig ;-)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #2
Rode puntjes. De warmtestroom gaat door de EPS daarna zit er geen laag meer die dampdichter is dan EPS zodoende is er geen damprem nodig.
Idem bij het deel van de EPS voorbij de houtenbalk. De dampdoorlaatbaarheid van EPS is iets hoger als hout maar niet dampdicht genoeg om condens te vormen.
Daarbij de temperatuur op zolder zal, neem ik aan, lager zijn dan 20 gr.
Zorgen zijn niet nodig.
 
 • Like
Waarderingen: Omlbg

Omlbg

 • #3
Ok, top! Dat is in elk geval al goed nieuws. Overigens zal de kamer als studeerkamer worden gebruikt, dus zal wel regelmatig rond de 20 graden zijn. En het dak is ook van EPS-platen (volgens de fabrikant zonder folie), maar dat maakt dan natuurlijk ook weinig verschil. Ik ventileer sowieso achter het knieschot.

Heb je wellicht ook een idee m.b.t. de rij met bakstenen die op de spouw ligt?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #4
De isolatie zit aan de koude kant van de houten balk. Er is dus geen risico op condensatie.

De steen bovenop de spouw gewoon zo laten om constructieve problemen uit te sluiten. Als je meer isolatie wilt, kan je een voorzetwand plaatsen (dan wel rekening houden met condensatie). Maar ik verwacht niet dat dit de zwakke plek is (dat zal het glas zijn).

Plaats eens een foto. Klopt die afstand tussen de houten balk en het dak? Waar zit het dak op vast?
Je zou verwachten dat de houten balk de muurplaat is, daar hoort het dak op te liggen.
 
 • Like
Waarderingen: Omlbg

Omlbg

 • #5
Dank beiden voor jullie hulp! Behalve dat ik er veel aan heb voor de het afmaken van mijn huis, vind ik het ook erg leerzaam voor mezelf.

De andere kant van de ruimte heeft 4m2 hr ++-glas (van de vloer tot het dak, verdeeld in 8 ramen). Van dat glas is de rd-waarde 1,1. Van de baksteen (19 cm) is de lambda 0,65, dus de r-waarde 0,19/0,65= 0,3. De baksteen lijkt dan dus het zwakste element in de ruimte en daar zal condens ontstaan, of vergeet ik hier iets (of valt het sowieso wel mee qua condensvorming?)?

Overigens is dit stukje zolder opgedeeld in twee ruimtes omdat er later is aangebouwd (met ook op het aangebouwde gedeelte een stukje zolder dus). Toen is er (wellicht ook om constructieve redenen) geen snede gemaakt in de oude steens muur (op die plek is er dus geen spouw) dus dat is sowieso een koudebrug waar ik risico loop op condens.

Een voorzetwand plaatsen is eigenlijk niet echt een optie: de wenteltrap naar deze verdieping zit beneden tegen deze muur aan. Als ik een voorzetwand maak valt die deels over de trap heen. Het kán wel, maar wordt waarschijnlijk niet mooi.

Onderstaand een foto van de situatie (iets oudere foto want ik ben niet thuis op het moment).
dak5.PNG
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #6
Vind het moeilijk uit te leggen wanneer je bezorgd moet zijn voor het ontstaan van condens in een constructie. Een ding is voor mij duidelijk en belangrijk, de temperatuur binnen / buiten en idem de luchtvochtigheid daarvan.
Over het algemeen zakt de temperatuur buiten niet onder de 3 tot 8gr is er weinig kans op het vormen van condens.
Is de luchtvochtigheid in huis hoog dan is er al kans op condens bij die temperaturen.
Hoe groter het verschil des te meer water kan zich in de constuctie verzamelende en deze moet weer zo snel als mogelijk kunnen drogen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #7
Kan je het detail aan de rechterzijde afmaken? Is dat een plafonnetje wat onder de dakrand zit? Op welke hoogte zit dat t.o.v. die liggende steen?

Kan het niet precies inschatten op je foto, het lijkt alsof een deel buitenspouwblad op de zolder zichtbaar is. Klopt dat? Want dan is die dwars liggende steen wellicht niet de koudebrug, maar juist het buitenspouwblad. Die koudebrug wordt dan een stuk kleiner als je dit aan de achterkant kan isoleren.
 

Omlbg

 • #8
Het is eigenlijk de gootafwerking: een triplex plaatje van 5mm dat onder die kepers is geschroefd. Dat plaatje zit gelijk met de bovenkant van die dwars liggende steen. Die laag dwarsliggende stenen is dus te zien van buitenuit direct onder de gootafwerking.

Het buitenspouwblad is dus niet zichtbaar vanaf de zolder.

Heb je daarmee voldoende informatie of zal ik toch nog even de tekening aanpassen als ik straks thuis ben?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #9
Op zich helder. Maar waar dragen de dakkepers op?
 

Omlbg

 • #10
Die liggen op die rij dwarsliggende stenen. Op de kepers ligt dan weer die houten balk om de kepers op hun plek te houden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #11
Je uitleg dat de kepers op de stenen liggen kan ik niet plaatsen met het detail en de foto.

Maar dat maakt op zich het advies hier niet veel anders: Knieschot dichtzetten en (waar mogelijk) een voorzetwandje voor het metselwerk.
 
 • Like
Waarderingen: Omlbg

Omlbg

 • #12
Misschien dat we allebei iets anders bedoelen met kepers, maar ik weet voor nu in elk geval voldoende. Dankje!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #13

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu