Soldeerverbinding koperpijp lekt

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #21
Gerrit B schreef:
Potje uit een oude voorraad toen het nog mocht?
Nu kun je op hun site daar niets meer over vinden en is het enkel S-65
Griffon heeft tot voor kort wel degelijk onder de naam s-39 koper een soldeervloeistof geschikt voor waterleidingen verkocht. Op sommige plekken is deze nog steeds te koop, er zit Kiwa keur op en kun je dus ook gewoon gebruiken.

Het is dus geen oude voorraad uit lang vervlogen tijden, ik vermoed dat men toch tot de conclusie is gekomen dat het verschil tussen normale s39 en s39 koper te verwarrend is. Daardoor is men weer terug bij s-65 voor waterleiding.

Wat betreft het solderen, het is ook belangrijk dat de fitting en de buis niet onder spanning staan, anders krijg je ook geen goede vloei van het tin.
 

Hans Ketellapper

  • #22
Bij het solderen van een ander klein klusje begon de nieuwe brander opeens sterk zwakker te branden om er vervolgens geheel mee op te houden. Het was me al eerder opgevallen dat de brander bij het wisselen van een gaspatroon eerst mooi fel brandde om vervolgens op een lager contant pitje verder te gaan. Ik heb daar toen niets achter gezocht, maar ik zoek de oorzaak nu wel in de defecte brander. Bij het demonteren van de ca. 12 gesoldeerde verbindingen kwam ik er enkele tegen die plaatselijk zwart verbrand waren en waar dus geen soldeer zat. Zo lek als een mandje dus. Ik kan me voorstellen dat bij een te zwakke brander het te lang duurt voordat het koper warm is, maar het vloeimiddel inmiddels wel kan verbranden. Ik heb de brander bij de bouwmarkt omgeruild voor een goed exemplaar en de klus afgemaakt en met goed resultaat. Wel alle delen extra goed geschuurd en gecontroleerd, nu wel koperen soldeersokjes, e.d. ipv messing en gebruik van het nieuwe S39. Na 3x scheepsrecht en weer het nodige bijgeleerd. Allemaal bedankt voor jullie input.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
8
14
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu