Sluitwerk aan spaanplaat bevestigen

Henk62

  • #1
Vooraf excuus voor mijn wat amateuristische taalgebruik en wat langdradige verhaal, ik ben niet zo'n klusser. Ik ken de juiste termen niet en probeer het maar zo goed mogelijk uit te leggen :)

Ik heb de volgende situatie:
Ik moet het formica (dus spaanplaat) deurtje van een keukenkastje vervangen. Het deurtje is letterlijk uit zijn verband gerukt. Het oude sluitwerk zat middels een gefreesd gat in het deurtje bevestigd, maar dit is helemaal uitgebroken en niet meer bruikbaar (het gat ook).

Nu heb ik nieuw sluitwerk aangeschaft dat geen gefreesd gat behoeft, en gewoon "op" het deurtje kan worden geschroefd. Op zich geen probleem. Maar er komt natuurlijk wel wat kracht op te staan. Dat scharnier "borgt" het kastje namelijk ook als het dicht is, (dat het kastje dus ook echt dicht blijft zitten) en daardoor "scharniert" het laatste stukje redelijk zwaar.

Ik hoop dat de situatie tot zover duidelijk is. Dan nu naar de vraag.
Het blijft maar spaanplaat daarbinnen, en het sluitwerk zit met maar vier korte schroefjes op het deurtje geschroeft. Met welke schroeven kan ik dit sluitwerk het beste op het deurtje bevestigen? Zodat het niet met schroefjes en al loskomt als ik het deurtje open wil maken? Want ik heb niet veel vertrouwen in de korte houtschroefjes die ik nu in huis heb.

Verder nog iemand tips over dit onderwerp die toevallig te binnen schieten?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou het oude scharnier gebruiken, maar eerst het gat repareren met een tweecomponenten vuller.
Zeer geschikt daarvoor is houtrotvuller, een materiaal dat na harding bijna hetzelfde te bewerken is als normaal hout.

Bij bouwmarkten of verfwinkels verkrijgbaar in een tweetal merken, en in een sneldrogende en een langzaam drogende (hardende) versie. Eerst alle losse delen verwijderen en geheel stofvrij maken, waarna vullen. na harding vlak maken met een beitel en/of schuurblokje.

Na reparatie dan op dezelfde plek met een scharnierfrees een zelfde gat boren. Je kunt natuurlijk ook dat andere scharnier gebruiken na volledig vullen van de gaten en zwakke punten. Maar dan hangt het geheel inderdaad op alleen maar een paar schroefjes. Zo'n ingefreesd gat is sterker.

Indien je het scharnier eerst in een dun plastic laagje (boterhamzakje)verpakt, kun je ook in één keer het oude scharnier in"lijmen" in het gat met die vuller. Zit het meteen op zijn plek zonder dat de lijm in het scharnier komt.

Even een beetje improviseren met zoiets... :wink:
 

Henk62

  • #3
@Klusidee Kees: Thanks, blijkbaar zijn er toch meer mogelijkheden. Dat gat frezen, is dat ingewikkeld? Ik heb het nog nooit gedaan. Maar helemaal een kluns met twee linkerhanden ben ik nou ook weer niet dus dat moet me wel gaan lukken. Maar frees je niet gemakkelijk te veel?
 

Espaan

  • #4
Als het zo'n scharnier is dat in een rond gat gaat, heb je gewoon een soort freesje dat je in de boormachine kunt zetten. Dat heb ik in ons vorige huis gebruikt in de keuken en dat werkte prima. En qua diep boren gewoon rustig aan :)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat was inderdaad het freesje dat ik bedoelde. Je plaatst hem in een boormachine. Omdat ik er geen plaatje van kon vinden, heb ik even een foto gemaakt van het 35 mm freesje dat ik zelf heb.:



Om verschuiven te voorkomen kun je een klein gaatje (2 mm) voorboren op de plek waar het midden van het gat moet komen. Wel oppassen dat je niet te diep boort.
 

Henk62

  • #6
Zaterdag maar even naar de gamma dan ;-)
 

Espaan

  • #7
Juist dat is em. Succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu