Opnieuw indelen kozijn, hang en sluitwerk kiep-kantel-raam

Debono

  • #1
Goedeavond alle,

Afgelopen maand heb ik een huis uit 86' gekocht, in het huis zitten nog een aantal originele ruiten en ramen. Daarnaast boven de ruiten +/- 20 cm houtwerk wat open kan ter ventilatie.

Ik zit te denken aan nieuw glas en kiep-kantel ramen, en dan gelijk de kozijnen "open te breken" en het hout te vervangen door glas ( met ventilate roosters). Zie foto hieronder:

Plan is als volgt (denk ik):
Al het hout ( met rode kruis) eruit slopen.
In alle kozijnen een kiep-kantel ramen de rest vast glas.
1680205869657.png


Online zijn kiep-kantel ramen kant en klaar op maat te bestellen met een houten frame. Is het gewoonlijk het houten frame van een kiep-kantel ramen binnen het bestaande kozijn te plaatsen? En zo dus dubbel hout te hebben?

Of is het mogelijk een deel van het kozijn te verwijderen en en daar een kiep-kantel ramen + frame te plaatsen die dan weer waterdicht word gemaakt op het bestaande kozijn?

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is...

Alvast bedankt,
Dennis
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Denk ook aan een zogenaamd verhuisraam. Daarbij is 1 helft kiep / kantel en de andere helft (zonder tussenstijl) draai. Hiermee kun je beide ramen open doen en heb je 1 grote opening.

Ik zou overigens gewoon alles vervangen en geen inzetkozijn nemen. Dan blijf je met het oude hout tobben.
 
  • Like
Waarderingen: Debono

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Je hebt niet de juiste binnensponning om zomaar een draai-kiep raam te monteren. Ik denk niet dat je dit redt zonder een compleet nieuw kozijn te bestellen.
 
  • Like
Waarderingen: Debono

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
De vraag is ook of je een dergelijke ingrijpende aanpassing moet willen doen. Als de kozijnen nog in goede staat zijn, is het zonde om ze er uit te slopen. Zou kapitaalvernietiging zijn.

Als je bijvoorbeeld wel HR++ glas wil, dan kun je beter overwegen om alleen glas en eventueel openslaande delen te vervangen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Maar dat is dan weer zonde als je de indeling wilt veranderen: je geeft geld uit aan nieuw glas + schilderen en vervolgens zit je nog steeds met de oude indeling.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu