Slotgat te groot

UncleDutch

  • #1
Wij zijn begin dit jaar in ons nieuwe huisje getrokken en kom zo her en der wat gekke, slecht uitgevoerde, klussen tegen.

Een daarvan is een buitendeur naar de tuin waar ik het schild vanaf haalde om te verven.
Zoals je kunt zien is het slotgat van de cilinder nogal ruim uitgeboord....
WhatsApp Image 2023-01-12 at 11.07.47.jpeg



















Ik wil graag advies of het verstandig is om dit te herstellen. Het beslag werkt gewoon goed en er komt weer een schild overheen dus feitelijk zie je er niks van.
Nu het zo regent en er aan de andere kant(buiten) ook geen schild geplaatst is, zie je dat de binnenkant behoorlijk in geregend is.

Graag jullie advies of ik hier iets aan zou moeten doen?
En zo ja, hoe pak ik dit het beste aan?

Zelf denk ik aan een slotblok(houten vervanging voor de gehele slotplaat) wat ik er in steek, deze omwikkel ik met folie tegen het plakken en dan kan ik met plamuur(polyester?) het gat kleiner maken. Daarna zorg ik er voor dat de slotplaat en de cilinder erin passen dmv schuren/veilen.

Wat is jullie advies hierover?
 

Reinier23

  • #2
Als er geen tocht door komt zou ik me geen zorge maken
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Slot inpakken met folie en de openingen dicht maken met twee componenten houtrot vuller.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Zo te zien heeft er een slot ingezeten met een andere doornmaat, je ziet dat wel eens als er voorheen een oud slot met afwijkende maten is gemonteerd maar ook als het oude slot is vervangen door een meerpuntssluiting.

Eerst kijken of het slot ook los in het slotgat zit.
Dus cilinder er uit, schroeven er uit en kijken of je het slot op en neer en heen en weer kunt bewegen.
Zo ja dan is het slotgat te groot uitgehaald en dit verzwakt je deur aanzienlijk op de plek van het slot.
Voordeel is nog wel dat het een achterdeur is, een voordeur met een te ruim slotgat is vaak al met 1 goede trap tegen de deur al "open", bij een achterdeur moet je juist trekken en dan is de schroevendraaier en koevoet het aangewezen gereedschap.

Maar normaal is een deur 40mm dik en een slotkast op zijn dikst 18,5mm
40-18,5 = 21,5mm
Zit het slot precies in het midden dan zit er aan beide kanten van het slot nog maar goed 10,5mm hout.
Is het slotgat dan ook nog eens te ruim gemaakt en zit er 1,5mm speling in aan beide zijden dan hou je nog maar goed 9mm hout over + dat het slot kan wrikken/bewegen in het slotgat.
Ga je vervolgens testen uitvoeren op een deur met slotgat wat precies op maat is gemaakt, dus 18,5mm bij de dagschoot en 16,5mm bij de rest van het slot dan zal het resultaat zijn dat een deur met een precies op maat gemaakt slotgat een veel hogere weerstand tegen braak heeft dan een slotgat welke te ruim is gemaakt.
Wat wij dan ook vrijwel altijd doen bij te ruim uitgehaalde slotgaten is het slotgat eerst zuiver haaks en iets te groot uitnemen, dan een gelijkwaardig stuk hout zoeken tov. de deur en die ook exact op maat maken zodat die zo precies mogelijk in het gat past.
Dit stuk hout wordt er weer ingelijmd met PU lijm (bruislijm)
Daarna het gat wel exact op maat uithalen.
Stuk hout op de plek van het te grote gat voor de cilinder lijmen (zorg er wel voor dat het achter de slotschilden blijft en bij voorkeur geen spijkertjes of schroeven gebruiken) en dan ook de cilinder op de juiste plek uithalen.
Alles netjes gladschuren en schilderen en dan het slot weer plaatsen.
Wel even wat werk maar het zal niet de 1e keer zijn dat een deur dan plots tot 50% sterker is plus je bent meteen af van tocht gaten en krijgt minder condens op de slotschilden.
 

De Bob

  • #5
Tewerk gaan met optie #3 en gewoon een schild aan de buitenkand erop.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu