Slotgat restaureren

Demandela

 • #1
ik ben bezig met het renoveren van oude paneeldeuren. Nu wil ik geen groot deurschild gebruiken maar klinken met ronde rozetten. Tot zover geen probleem.

helaas is een deur aardig toegetakeld door de vorige eigenaar. Zie de foto.

nu wil ik ook dit grote gat graag fixen endaar heb ik het volgende voor bedacht...

Ik zet een houten slotklos in het slotgat en lijm deze er vast in. Vervolgens smeer ik met 2 componenten houtvuller de laatste grote gaten op de voor en achterdicht. Daarna frees ik het slotgat opnieuw uit.
Ik hoop dan dat het geplamuurde stuk genoeg houvast heeft en sterk genoeg is om te blijven zitten.

hoe kijken jullie hier tegenaan? En hebben jullie nog tips?
Welke lijm kan ik bijvoorbeeld het beste gebruiken ik de klos erin te lijmen en dat er daarna nog gefreesd kan worden.

Ben benieuwd hoe jullie dit aan zouden pakken en sta open voor suggesties. :)

572B6669-B8E7-431B-B71F-ACAEAFAF732F.jpeg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Krunnie

  Specialist Elektra
  • #2
  Twee componenten houtrotvuller op epoxybasis is ook een prima lijm. Dus je hebt maar één product nodig. Nadat het uitgehard is kun je hier ook prima in boren en frezen.

  Je hebt epoxypasta's voor houtrot en epoxypasta's voor houtreparatie. Mijn ervaring is dat die laatsen na uitharden iets vormvaster zijn.

  Wel het hout schoonmaken/schuren tot het blanke hout. Epoxy hecht relatief slecht op plekken waar nog verf zit of die erg vettig of smerig zijn.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
  Stuk hout in het slotgat lijmen.
  Dan voor en achter daar weer een stuk hout inlijmen, dat kan bijvoorbeeld met houtrotvuller, daar kan je dan meteen de kieren mee dicht smeren.
  Dan heb je minder last van krimp.
  De vulstukken niet spijkeren, die kom je altijd weer tegen met het slotgat maken.
   

  BertPleizier

  • #4
  Probeer het opvulhout er gelijk met voldoende 2K houtrotvuller of 2K houtreparatie in te duwen, zodat alles rondom de klos goed opgevuld is.

  Ga er niet van uit dat met 1 keer plamuren / opvullen alles klaar is. Vaak werkt de eerste keer iets minder aanbrengen dan noodzakelijk beter (schoner). De volgende dag de laatste kleine gaten / scheurtjes / deukjes / putjes nog opvullen.

  Je kan alles wel afsmeren met dikke uitstekende klodders er aan, maar dat is alleen maar extra werk de volgende dag om het overtollige weer weg te krabben / schuren en alles rondom het gat komt onder te zitten.
   

  BertPleizier

  • #5
  Schrab en schuur na afloop alles terug totdat u een duidelijke, scherpe aftekening ziet tussen het plamuur en het hout van de deur. Dan is het glad en onzichtbaar na schilderen. Anders blijft er een bult zichtbaar.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu