Slecht doorlopende douche afvoer (beluchtingsprobleem?)

J.w.de.jong

 • #1
Nadat enige tijd geleden een nieuwe douchebak is geinstalleerd loopt het water in de douche niet meer goed weg. Nu gebruik ik regelmatig een ontstopper om het water weg te krijgen, maar na enkele douchebeurten loopt het weer slecht weg. Waarschijnlijk is de douche afvoer op dezelfde leiding aangesloten als de wastafel, omdat bij het ontstoppen van de douche er in de wastafel water omhoog komt en als de kraan van de wastafel volledig open gezet wordt komt er water omhoog in de douche. Na de ontstopping van de douche loopt het water dus wel weer heel snel weg en komt er stank uit de wastafel. De loodgieter die de douchebak heeft geinstalleerd, vertelde mij toen hij de bak installeerde dat de doucheafvoer niet vastgelijmd zat, maar dat hij los in de verdere afvoer geplaatst was. Hij heeft deze afvoerpijp vastgelijmd. Hierna is het probleem ontstaan, dwz. na enkele douchebeurten liep het water niet meer goed weg. Kan het kloppen dat door het lijmen van de afvoer er een beluchtingsprobleem is ontstaan (omdat nu de buis gesloten is)? Ik neem aan dat het ook niet goed was om de afvoerpijp ongelijmd aan te sluiten, omdat er anders water uit kan stromen. Dus zou het probleem opgelost kunnen worden door de afvoer van de wasbak te beluchten?

Bij voorbaat dank,

Jelle de Jong
 

Fiesiekus

 • #2
Nu gebruik ik regelmatig een ontstopper om het water weg te krijgen, maar na enkele douchebeurten loopt het weer slecht weg.
Het is een verstoppingsprobleem of een ontluchtingsprobleem. Ik denk 't eerste.
 

J.w.de.jong

 • #3
Het probleem is wel pas ontstaan nadat de doucheafvoer vastgelijmd was en dus afgesloten. Eerder kon er dus misschien lucht aangezogen worden via de open aansluiting (beluchting). Maar u denkt dus niet dat het een beluchtingsprobleem kan zijn? Als het een verstoppingsprobleem is, hoe kan het dat zijn dat voor de installatie van de nieuwe douchebak, het water wel goed wegliep?

Met vriendelijke groet,

Jelle de Jong
 

Fiesiekus

 • #4
Misschien is er bij het plaatsen iets in de afvoer terechtgekomen.

Het feit dat pas na een paar douchebeurten het probleem optreedt, doet denken aan een (gedeeltelijke) verstopping. Bij een ontluchtings- of beluchtingsprobleem zou je 't na een paar liter al merken, denk ik.
 

J.w.de.jong

 • #5
In ieder geval zeer bedankt voor het advies. Het is overigens zo dat nu soms na 1 douchebeurt het water al weer slecht doorloopt, maar het gebeurt ook dat een aantal douchebeurten het water redelijk weg blijft lopen, hoewel niet zo snel als direct na het ontstoppen. Er blijft dan wel een laag water in de douchebak staan. De eerste keer dat het probleem zich voordeed was het volgens mij na enkele douchebeurten, maar dat weet ik niet precies meer.
 

Fiesiekus

 • #6
Er blijft dan wel een laag water in de douchebak staan.
Dan helpt beluchten (tegen onderdruk) echt niet. Het is of overdruk (van lucht) en dus een ontluchtingsprobleem of, waarschijnlijker, verstopping (ook overdruk, maar dan van water :P ).
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #7
Plaats evt een foto van de situatie hoe deze is aan gesloten
 

J.w.de.jong

 • #8
Als het een ontluchtings probleem is, dan is het waarschijnlijk alleen met een ingrijpende verbouwing op te lossen of niet? De leidingen ziten immers onder de vloer. Dit zou dus betekenen dat de afvoer niet goed is aangelegd (behalve als er wel een ontluchter is, die verstopt zit.) Zou het kunnen dat door het vastlijmen van de afvoerpijp, dit probleem is ontstaan? Dat dus de open afvoer als onluchter functioneerde? Dit is natuurlijk niet de bedoeling, maar ik probeer te achterhalen, waarom dit probleem zich opeens voordeed, na de installatie van de nieuwe douchebak. Er kan misschien ook bij het lijmen van de afvoerpijpen iets in de pijp zijn gekomen, of een versmalling zijn ontstaan.
 

J.w.de.jong

 • #9
Henk253 schreef:
Plaats evt een foto van de situatie hoe deze is aan gesloten
De leidingen zijn niet zichtbaar, want die zitten onder de vloer. ik weet ook niet precies hoe de aansluitingen daaronder zitten. Ik zal uiteindelijk ook een loodgieter moeten laten komen, denk ik. Maar ik probeer mezelf zo goed mogelijk te laten informeren, aangezien ik hiermee wat slechte ervaringen heb.
 

Fiesiekus

 • #10
Dat dus de open afvoer als onluchter functioneerde?
Dat zou 'n rioollucht in de badkamer hebben gegeven.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #11
Zoals je zegd ligd onder de vloer het kan ook wezen dat de leiding verzakt is onder de vloer
 

J.w.de.jong

 • #12
Bedankt voor alle informatie. Ik denk dat ik toch maar een loodgieter moet laten komen. Maar ik ben nu in ieder geval een stuk beter geinformeerd.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #13
Heeft de afvoer tijdens het vervangen van de douche bak lang droog gestaan ?

Het kan dan zijn, dat aangekoekt oud vuil opgedroogd is, en nu aan het loskomen is en zo verstoppingen veroorzaken.
Wij hebben dit ook ooit eens mee gemaakt, toen wij een badkamer aan het verbouwen waren.

Als de afvoer dan lang droog staat, en er flink wat drek in de afvoer zit gaat dit opdrogen en loskrimpen van de afvoer.
Als er dan na een tijd weer water door heen gaat zal het los gekomen vuil ieders keer loslaten en kan dan voor verstoppingen zorgen.

Probeer anders eens via de afvoer van de wastafel om de boel eens goed door te (laten) spuiten.
 

Fiesiekus

 • #14
Zo'n situatie als Peter beschrijft, hebben wij na installatie van een nieuwe keuken meegemaakt. Afvoer had ik met speciekap dicht. Na 1 1/2 week: ingebruikname ging de afvoer steeds meer en meer dicht zitten, hopeloos.

Ik heb met een tuinslang en wat dikkere stukken slang met tape daarom heen, 1 kant aangesloten op de VW-kraan, in de afvoer gestopt en kraan wijd open. Vuil weggeperst&gespoeld. 2 jaar probleemloze afvoer.

Overigens vraag ik me af hoe dat dan in vakanties gaat. Dan staat je afvoer toch ook weken droog?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #15
Een speciedopje in of over het pijpje van de afvoer in de douche voorkomt droogstaan, bij andere (bad)afvoeren de plug sluiten of een stop erin.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu