Slecht doorlopende keukenafvoer (appartement)

Capsoft

 • #1
Hoi allemaal,

ik heb last van een slecht doorlopende afvoer in de keuken. ik heb geprobeerd een schets te maken van de situatie

dit is het bovenaanzicht:dit is het zijaanzicht:ik verwacht dat de leiding in het beton dus richting de afvoer van de CV gaat. het gaat trouwens om een appartement.

ik heb zelf al regelmatig een ontstoppingsveer erin gehad (gewoon van de bouwmarkt) en heb al regelmatig soda er in opgelost. laatst ook HG keukenontstopper en ook de normale HG ontstopper. ik heb ook de extreme HG 2 componenten ontstopper, maar die heb ik nog niet gebruikt.

met de veer merk ik dat de verstopping pas na een x aantal meter zit. waarschijnlijk dus in het beton. ik heb het idee dat het chemische oplos-spul niet effectief is vanwege de afstand van de gootsteen tot de (gedeeltelijke)verstopping.

momenteel loopt de gootsteen wel door, maar na een paar seconden de kraan vol open te hebben (15 seconden) begint de spoelbak toch vol te lopen.
ploppen werkt ook niet echt. als de vaatwasser is aan geweest wordt het er ook niet vaak beter op. als de vaatwasser het vuil water aan het afpompen is borrelt het heel erg in de gootsteen. gelukkig komt er geen vieze geur uit.
nu heb ik al heel wat online gelezen en denk ik dat een beluchter plaatsen op de plek die nu is afgedopt zou voorkomen dat de gootsteen borrelt. de verstopping is dan nog niet weg, die hoop ik op te lossen met HG spul via de CV afvoer. Nu is mijn vraag: wat vinden jullie van mijn vervolgplannen? hoe zouden jullie het aanpakken?

alvast bedankt voor jullie tijd!

Mvg,
capsoft
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #2
Als het borrelt zit er ergens een verstopping of een doorgezakte buis die een tweede sifon vormt, een beluchter helpt daar niet tegen.

Hoe lang is de situatie al zo ?
 

Capsoft

 • #3
Beste Jan,

bedankt voor uw reactie. Het is al vaker slecht met de afvoer. Als ik er met een veer door heen ga verbetert de situatie wel aanzienlijk, maar lost het niet helemaal op.
aan het vuil op de veer te zien zit de verstopping zon 5 meter vanaf de gootsteen, daarom verwacht ik dat hij (net) voorbij de afvoer van de cv ketel zit. ik weet niet zeker of de gootsteenafvoer wel op dezelfde afvoer zit als de cv. ik weet ook niet wat gebruikelijk is in een appartement.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #4
Ik denk dat de bocht van 90 graden de beton in het grootste struikelblok is, met de veer zult u waarschijnlijk niet bij de afvoer van de c.v. kunnen komen met de ontstoppingsveer.

Een ontstoppingsbedrijf kan een camera inspectie uitvoeren, dat is denk ik de beste oplossing, nu blijft het raden.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
 • #5
Waarvan is de afvoer gemaakt? lood pf pvc?
heb je nog een loden afvoer, dan kan je weleens een probleem hebben.

groeten b
 

Capsoft

 • #6
Hoi boudewijn,

de afvoer is van PVC. de 90 graden bocht zat er al toen ik het kocht en zit gedeeltelijk in het beton gestort, dus daar kan ik helaas niets aan doen, volgens de trekveer zit de verstopping verderop in de pijp.
 

Pirke

 • #7
Ik zou inderdaad ook een ontstopper laten komen en even met een camera erin. Dan weet je waar de schoen wringt. Als het die 90 graden bocht is (wat ik vermoed), dan kun je de leiding een stukje ervoor doorzagen en zo een doorspuit stuk ervoor monteren. Dan kun je in de toekomst er gemakkelijker zelf doorheen spuiten/veren.

Uit welke diameters is de afvoer gemaakt?
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
 • #8
Weet je zeker dat de leiding in het beton pvc is.
ik heb laatst een paar van zulke gevallen meegemaakt, bleek nog een loden pijp in het beton te liggen, die aan het vergaan was, wat ook deze klachten gaf.
hoe oud is je appartement?

groeten b
 

Capsoft

 • #9
Het appartement is 10 jaar oud.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #10
Het kan ook wezen dat er beton of cement in de leiding zit.

zaag die bocht 90 graden eens af en plaats daar een Y-stuk met daar op een onstoppingsstuk

Nu kan je evt door een ontstoppings bedrijf met een dikkere veer ontstoppen
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
 • #11
10 jaar dan is het inderdaad geen lood, ik zou dan nu doen wat henk je aanraad.
groeten b
 

Capsoft

 • #12
De verstopping is erger geworden. Ik heb toen HG duo ontstopper erin gedaan. Dat zou op natuurlijke basis zijn en dus nooit kwaad kunnen. Het water liep toen bijna helemaal niet meer weg!
Toen heb ik de vaatwasser aangezet, omdat die met druk het water afvoert. tegelijkertijd heb ik de gootsteen vol water gezet zodat daar ook druk op staat en het water dus wel richting de afvoer moet. Dat wilde ook nog niet echt en heb ik er dus een ontstopper op gezet. Zo'n plop ding. Toen ging het mis! De afvoer onder de gootsteen raakte los en al het water stroomde dus het keukenkastje in....

Het HG duo ontstopper spul heeft dus de lijm van enkele PVC verbindingen opgelost. De dag erop is een loodgieter geweest met een veer van ongeveer 7 meter en die kon het nog niet oplossen. Dat had de vakkundige loodgieter snel gezien en die heeft voor mij een rioolontstoppingbedrijf ingeschakeld.
De dag erop is het rioolontstoppingbedrijf gekomen met een dikkere (en langere) veer die is er ongeveer 12 meter in gegaan. Nu loopt alles door als een zonnetje! Op het eind borrelt het nog wel als de gootsteen leeg raakt. Dus volgens de specialist hebben wij een verzakking in de leiding en daar is weinig aan te doen, want dat zit in de vloer (beton). Daardoor hebben wij een verhoogde kans op een ontstopping. Mocht ik in het vervolg toch weer een verstopping hebben, dan gooi ik er nooit meer HG in!
 

Ruudvee

 • #13
Capsoft schreef:
Het HG duo ontstopper spul heeft dus de lijm van enkele PVC verbindingen opgelost.
Daar geloof ik niks van.
Afvoer water raakt de lijmverbindingen niet eens aan.
 

Monteur Bert

 • #14
Een nareactie;
Henk253 schreef:
zaag die bocht 90 graden eens af en plaats daar een Y-stuk met daar op een onstoppingsstuk.
Je hebt ook de diameter buis nog niet genoemd. Zal wel 40 mm zijn.
En dat dat spul lijm aantast? Ik geloof dat ook niet.
Vaak worden hoger gelegen leidingen die in een ander uitkomen niet gelijmd om ze later weer gemakkelijk los te kunnen maken.

De veer 12 meter verder? dan zit je zeker al in een 110 mm?
Die verstopping plaats moet toch te achterhalen zijn. Voor de volgende keer.... Succes, Bert.
 

Capsoft

 • #15
Hoi Bert,

De diameter was na de zwanenhals die onder de gootsteen zat al vrij snel 50mm. De leiding was 100% zeker gelijmd, dat heb ik namelijk zelf gedaan ongeveer anderhalf jaar geleden toen de keuken vernieuwd was.

Na 12 meter zat de veer inderdaad al een stuk de 110mm in, maar het zat niet in die buis, want anders zou onze wc ook niet goed doorlopen en de badkamer (wasmachine, wastafel, douche) zouden anders ook niet goed doorlopen. de verzakking en verstopping zaten dus tussen de keukengootsteen en de hoofdafvoer. Maar goed, het riool ontstoppingsbedrijf heeft die super veer er door heen gehaald en nu loopt de afvoer nog steeds super goed door! Ik heb weer wat geleerd over afvoer in het algemeen en in mijn specifieke geval en heb een goed adres erbij mocht er zo ver in de leiding ooit nog iets verstopt raken :) Bedankt allemaal voor jullie reacties en steun!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu