Siemens vaatwasser SN66M051EU/02 blijft nat en water in kuip

Alpinist

  • #1
Onze Siemens vaatwasser bleef na elke afwas beurt nat en koud (ondanks genoeg glans middel, schone filters, etc). Tevens stond er wat koud water in de kuip (net boven de filter plaat). Voorheen was de vaat droog en heet als een programma was afgelopen. Probleem heb ik als volgt opgelost.

Machine uit keukenblok gehaald en beide zij platen en tevens de voor-onder plaat verwijderd zodat ik goed kon inspecteren.

Aangezien de vaat nat en koud was ben ik eerst naar de warmte pomp gaan kijken. Deze deed het. Immers de afwasmachine werd halverwege een wasprogramma prima warm (gemeten met temperatuurmeter) en je kon hem voelen/horen pompen. Toch begreep ik niet waarom de machine telkens koud & nat eindigde. Zodoende toch de warmte pomp uitgebouwd (na verwijdering zeefhuis, zie mijn andere verslag op klusidee) en de pomp gesplitst (pomp - en verwarming deel).

https://www.klusidee.nl/Forum/topic/siemens-vaatwasser-sn66m051eu-zeefhuis.96236/



In de pomp bleek tot mijn verassing een stuk plastic te zitten van een plastic fles dop. Dit gelijk verwijderd. Op het verwarming deel kon ik geen verbrandingssporen vinden en beide spoelen (in serie) gaven na meting elk 10,4 Ohm aan (totaal dus 20,8 Ohm). Het element was dus in orde zoals verwacht.



Tweede stap was het controleren of de warmte pomp wel goed werd aangestuurd. Rechts onder in de machine de print plaat gedemonteerd (vooraf foto gemaakt van alle connectors). Hier was ook niks te zien van verbrande relais of iets dergelijks.



Maar dat was ook logisch want gedurende het programma werd wel verwarmd, dus aangestuurd. Dat de controle module (PLC) defect zou zijn leek me erg onwaarschijnlijk. Dus verder zoeken.

Tijdens mijn zoektocht viel het me op dat het labyrint (welke ik voor 99% had schoongemaakt) vol water bleef staan gedurende het gehele programma. Al zoekende op internet naar de oplossing voor de natte vaat las ik dat een labyrint vol water kon blijven staan door een defect ventiel (logisch!). Vervolgens het labyrint verwijderd en gelijk 100% schoongemaakt (vlottertje was prima te zien en werkte ook weer). Daarna de weerstand van het ventiel doorgemeten en deze gaf niks aan. Dus defect!



Nu vielen de puzzelstukjes in elkaar. :D Mijn stelling was nl. dat a.g.v. het defecte ventiel de gehele water huishouding van slag kon zijn. Vervolgens zou dat wel eens invloed kunnen hebben op de eind verwarming (droog stomen) daar de controle module het verwarming element niet aanstuurde (wat juist is!) aan het eind van het programma omdat er onvoldoende water in de kuip was (was nl. niet vrijgegeven door het labyrint).
Vervolgens nieuw ventiel gekocht en deze had waarde 1,94 k Ohm. Deze geïnstalleerd en proefgedraaid. En zie daar. Het labyrint stroomde netjes vol en weer leeg, en meest belangrijke, de vaat was weer droog, warm en er was geen water meer in de kuip. Kortom, probleem opgelost. :P

Ter lering. Het labyrint werk o.a. als een warmtewisselaar. Het koude water wordt tijdens het wassen door de machine voorverwarmt. Dat scheelt weer extra energie. Daarnaast zorgt het koude water in het labyrint aan het einde van het programma dat de binnen wand van de machine koud wordt. Hierdoor zal de warme damp in de machine tegen deze koude wand condenseren. Tenslotte wordt dit rest water door de machine weggepompt.

Weer een monteur uitgespaard en heel wat wijzer geworden. :wink:
 

Ronald41

  • #2
Ik vind het een leerzaam verhaal, waarvoor dank.
Alleen snap ik niet wat je hiermee bedoelt:
Alpinist schreef:
Het labyrint werk o.a. als een warmtewisselaar. Het koude water wordt tijdens het wassen door de machine voorverwarmt. Dat scheelt weer extra energie.
Voorheen heb ik nooit begrepen waar het labyrint voor dient. Jouw uitleg beschrijft het gedeeltelijk. Enig idee hoe ik precies de werking te weten kom?

Verder snap ik niet hoe het droogstomen/opwarmen aan het eind werkt. Want de verwarming werkt immers niet als er geen waterdruk / circulatie is?

Vr groet
 

Alpinist

  • #3
Een vaatwasser kan direct water van de water leiding onttrekken maar dat water is koud en zal dus verwarmd moeten worden voor de afwas.

Door nu eerst water in het labyrint, welke tegen de wand van de warme machine gemonteerd zit, 'te parkeren' wordt warmte van de machine overgedragen naar het water in het labyrint. Hierdoor wordt dit water dus warm en hoeft het door de warmtepomp minder te worden opgewarmd. Dat spaart dus energie en is dus efficienter. :D

Drogen van de vaat werkt als volgt. Uitgangsituatie is dat de vaat nat en heet is (na de afwas en spoel beurt) en in de kuip is de lucht (in damp vorm) erg heet en vochtig (...trek de machine maar eens open). Vervolgens wordt het labyrint volgepompt met koud water wat er voor zorgt dat de wand van de machine koud wordt. De hete vochtige damp condenseert tegen deze koude wand (trek de machine maar eens open en bekijk de zijwand) en de condens vloeit naar beneden in het zeefhuis. De iets drogere afgekoelde damp circuleert in de kuip en stroomt weer langs de hete minder natte vaat en neemt weer vocht op (van de vaat). Deze weer iets vochtigere damp stroom weer langs de koude wand en condenseert. Dit proces gaat door totdat de vaat droog is en al het vocht onderin het zeefhuis is terecht gekomen. De afvoer pomp pompt het dan na een bepaalde vaste tijd weg.

Glansspoel middel zorgt ervoor dat de oppervlakte spanning van het water op de vaat minder wordt en dit maakt het 'los laten' (dus drogen) van het water dus makkelijker.

Het klopt inderdaad dat tijdens deze gehele droog cyclus de verwarming en verwarmingspomp niet werken! Het is puur het verdampen en condenseren proces dat er voor zorgt dat de vaat droog wordt (met wat hulp van glansmiddel).

Soms trekken mensen de deur van de vaatwasser eerder open om hem 'uit te laten dampen'. Juist deze handeling zorgt ervoor dat warmte uit de machine ontsnapt en dat de vaat dus minder snel droogt omdat het bovenstaande proces wordt verstoord. Deur dicht laten werkt effectiever voor het drogen. :wink:

Ter illustratie. Maak 2 glazen gedurende 10 seconden nat. Een met koud water en een met kokend water. Zet ze vervolgens ergens naast elkaar neer en kijk welk glas er als eerste droog is... :lol:
 

Ronald41

  • #4
Hartelijk dank voor de uitleg! :D

Ik zit er nog over te denken: Dat warme water in het labyrint wordt dan gebruikt voor een tweede vulbeurt tijdens een programma? Want als de machine het programma start zal hij toch met koud water moeten beginnen?

Helaas is er met Google weinig te vinden over hoe een wasprogramma precies verloopt, en hoe en wanneer het labyrint gevuld en geleegd wordt.

Maar ja misschien ben ik gewoon te nieuwsgierig :mrgreen:
 

Alpinist

  • #5
Wat veel heeft geholpen in het begrijpen van hoe een vaatwasser werkt is de combinatie van er veel over lezen (ook op Duitse fora), logisch nadenken, de machine van binnen en van buiten kennen (onderdelen eens een keer los hebben gehaald), begrijpen wat onderdelen eigenlijk doen en goed kijken wat de machine doet tijdens een wasbeurt. Wat hierbij helpt is als je machine hebt uitgebouwd zodat je het labyrint, het labyrintventiel, het flowmetertje (ook in het labyrint), een temperatuurmeter (in de kuip) en je spanningsmeter (controle werking verwarming) kan zien.

En uiteraard helpt het als je technisch inzicht hebt en handig bent. Mijn stelling is altijd, als je uiteraard handig bent, dat je 95% van klussen zelf kan doen als je maar weet hoe. De 5% die je niet kan doen komt omdat je de vaardigheden simpelweg niet hebt (bv. stucadoren). [/i]
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu