Siemens vaatwasser SN66M051EU zeefhuis

Alpinist

  • #1
Sinds kort de melding E15 op onze Siemens vaatwasser. Na bestudering diverse fora de lekbak gecontroleerd via de voorkant (wel stroom er af!) en die was inderdaad nat.

Via de rechter kant (na verwijdering stroomkabel, zijplaat, isolatie en electra blok) heb je goed toegang om de bodem weer droog te maken. Wat helpt is de machine licht naar achter te kantelen zodat water uit de vlotter loopt richting een opstaand randje.



Tevens vlotter voorzichtig via de voorkant losgehaald en na verwijdering piepschuim schijf alles verder droog gemaakt en weer terug geplaatst.



Maar hamvraag is waar het water vandaan komt want water verwijderen is symptoom bestrijding.

Mogelijke veroorzaker zou het labyrinth kunnen zijn die aardig (na 6 jaar) was vervuild (verstopt?). In de kuip de 2 schroef doorverbindingen (10 mm inbus en met zelfgemaakte sleutel) losgehaald. Vervolgens de 3 connectors losgehaald en het labyrinth iets naar voren gehaald en dan voorzichtig naar boven getild.

Mbv caustische soda en kokend water de kanalen schoongemaakt (schudden helpt ook).



In totaal waren er 6 sessies nodig. Vervolgens laybrinth weer gemonteerd en proefgedraaid. Helaas weer E15 en nattigheid onderin na de 3e proef run op de heetste stand.

Weer droog gemaakt en met goed verlichting erbij weer een test (70 gr) gedaan. Nu was duidelijk te zien (na 1 uur liggen!) dat er een lekkage was tussen het zeefhuis en de kuip.



Inmiddels een nieuwe losse pakking (#12005477) besteld (kan je gewoon los krijgen) en die ga ik deze week monteren. Wordt vervolgd.
 

Alpinist

  • #3
Nieuwe pakking (tussen zeefhuis & kuip) ontvangen en geplaatst. Dit als volgt uitgevoerd (redelijk eenvoudige klus). :D
0) Zij panelen verwijderd en de machine op een plek gezet waar een beetje water gemorst mag worden. Labyrint gewoon laten zitten (kan wel een beetje water uitkomen)
1) In de kuip de zeef en sproeier verwijderd en de 2 achterste schroeven losgehaald van het zeefhuis. Vervolgens het plastic frame (los halen van de clips) verwijderd.
2) Machine op z'n rug gelegd op 2 balken (zo worden de slangen niet afgeklemd).
3) Electra kabel verwijderd. Electra kastje (aan de rechter kant) loshalen (clips). Vervolgens alle (6 stuks) electra connectors van het zeefhuis en aanverwante zaken (afvoerpomp, heetwater circulatie pomp, etc) voorzichtig losgehaald (klipjes terugduwen). Electra kastje naar voren halen en tijdelijk op de machine (deur) leggen. De rechterkant van de plastic back wordt hiermee nog beter toegankelijker.
4) Afvoerpomp clipje (wit) ingedrukt en pomp met de klok meegedraaid. Vervolgens hem simpel verwijderd. Mooi moment om deze schoon te maken.
5) Deur van de machine een beetje open gezet. Deur spanner goed vast gepakt (bij het witte haakje) en daarna de deur weer dicht gedaan. Zo het haakje van de deur afgehaald. Idem aan de andere kant.
6) In de kuip de 2 voorste schroeven van het zeefhuis losgehaald. Pas op de randen van het RVS, deze zijn vlijmscherm (ook mezelf helaas gesneden)!!
7) Aan de achterkant van de machine zit de kuip aan de plastic bak vast d.m.v. een om gebogen lipje. Deze voorzichtig recht gebogen (niet afbreken!) zodat de bak kan bewegen tov de kuip.



8) Bak aan de rechter kant iets (+ 2cm) naar voren getrokken door het indrukken van het lipje. Links kan de bak blijven zitten. Je hebt immers maar een beetje extra ruimte nodig om het zeefhuis te verwijderen.
9) Zeefhuis via de rechterkant uit de bak (trek de afvoer tegelijkertijd los) gehaald.





Binnen -en buitenkant van de kuip goed schoon gemaakt met schoonmaak azijn (draag handschoenen want de randen zijn nog steeds vlijmscherp!)
10) Zeefhuis ook goed schoon en droog gemaakt (azijn).



Nieuwe pakking ring (wit!) tegen de zwarte pakking aan gelegd. Zwart pakking blijft gewoon zitten!!



11) Zeefhuis weer op zijn plek gezet en de electra doos weer in de machine gelegd.
12) De 2 schroeven in de kuip kruislings aangedraaid (zet ze pas volledig vast als alles is geplaatst).
13) Alle connectors weer vast gezet (6 stuks)
14) Plastic bak weer tegen de kuip geduwd. Mbv van een platte tang op het touw de veer omhoog getrokken en vervolgens het haakje weer aan de deur gehangen.
15) Rechter achterkant lip niet terug gebogen om zo mogelijk afbreken te voorkomen. Machine rechtop zetten en verder afmonteren (isolatie, panelen, electra doos rechts onder vast zetten).
16) Plastic frame in de kuip teruggeplaatst met 2 schroeven. Vervolgens de 4 schroeven in de kuip kruislings verder vast gezet.
17) Test run op 70 graden gedaan terwijl ik goed kon zien of iets lekte. Na 2x testen & diverse afwas beurten, nog steeds helemaal droog! Mooi en makkelijk klusje van 1 hr @ 19 euries. :P

NB. Gezien de kalk afzetting is het wel handig om onthardingszout toe te voegen (was ons afgeraden door Siemens). Bij het waterleidingbedrijf de hardheid opgevraagd en eea ingesteld op de machine.
 

Alpinist

  • #4
Na de eerste paar wasbeurten kan er nog wat water in de machine blijven staan. :?

Dit komt omdat de machine geen rekening had gehouden met het water wat nog in het labyrinth zat (dat is nl voorbij het flowmetertje (het wieltje in het labyrinth) geweest en 'ziet' de machine dus niet).

Als je het water er uit haalt zul je na de volgende beurten als het goed is geen water meer onder in vinden. :P
 

Alpinist

  • #5
:(
Eerder genoemde pakking code was foutief. Moet zijn:

12005744


:oops:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu