SIEMENS vaatwasser sl65m352eu/07 droogt niet bij gebruik auto programma

Gerke

  • #1
Hoi,

Sinds kort droogt onze Siemens vaatwasser niet of slecht bij gebruik van het AUTO programma; het door ons meest gebruikte programma. Bij het 70°, 50° en 45°C programma geen centje pijn. Reinigen gaat uitstekend.

We zijn niet overgestapt op andere reinigingsproducten. Los zout, los glansmiddel en "eenvoudige" SUN/FINISH blokjes.

Iemand een idee waar ik het probleem moet zoeken? Lees het graag!

Grt,

Ger.

17047195468541844123050091802318.jpg
 

Gerke

  • #2
(n)iemand?

Grt,

Ger
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als ik de explosietekeningen van dit model bekijk...
Explosietekeningen SL65M352EU/07
... dan is dit een toch wel wat ouder model (ik schat uit 2006).

Dan kan het zijn dat er inwenig delen vervuild zijn geraakt, waardoor het koelsysteem voor de droging onder bepaalde omstandigheden niet goed meer werkt. Dat koelsysteem werkt als volgt (zie tekening 4/6 in de link boven aangegeven):
Na afloop van het glansspoelprogramma wordt de warmtewisselaar, bestaande uit het reservoir in het rechterdeel van het labyrinth 0400, gevuld met koud water. Daardoor wordt de linkerwand van de machine (extra) gekoeld, waardoor de damp (makkelijker) neerslaat op die wand en het droogproces versneld wordt.

Is er nu iets mis met het vullen van dat reservoir of met het behouden van het water daarin (geregeld met het afloopventiel 0429), dan wordt de damp onvoldoende gekoeld. Hoe dat dan te rijmen valt met het automatische programma weet ik niet. Misschien net iets andere omstandigheden, bijv. qua eindtemperatuur van dat programma.

Ook kunnen er allerlei zaken mis zijn voor wat betreft het niveausysteem, dat bij deze reeks vaatwassers nogal eens uit balans raakt(e), doordat de hele boel vol viezigheid zit (zat). Dan ziet het er uit zoals in dit topic getoond:
102747_IMAG0241_2.jpg


Niet dat het dat persé moet zijn, ik noem gewoon een paar bekende problemen bij deze serie, vooral na langere tijd gebruik.

Nog een mogelijkheid: een vervuilde of niet goed werkende optische sensor, zit (rechtsboven in de tekening) op het doorstroom verwarmingselement en heeft het nummer 0447. Moeilijk bij te komen trouwens. Alhoewel daarbij het hele automatische programma vaak niet goed werkt en niet alleen het drogen problemen geeft.

Helaas heb ik zelf geen ervaring met reparatie aan dit soort modellen, dan alleen één keer vervanging van het gehele doorstroomelement bij mijn eigen (inmiddels afgedankte) vaatwasser, heel lang geleden. Het kan dus zijn dat anderen meer daadwerkelijk kunnen zeggen wat er aan de hand kan zijn.

In elk geval zou het me niet verbazen als de hele machine na al die jaren behoorlijk vies van binnen is. Je zou het apparaat eens uit kunnen bouwen en de linker zijwand verwijderen. En dan wat foto's maken van dat niveausysteem, zoals hierboven afgebeeld. Vergeet niet het afdekflapje, dat normaal over de onderkant hangt even omhoog te halen voor het maken van de foto.
 
  • Like
Waarderingen: mazzelneut

Gerke

  • #4
Hoi Kees,

Dank voor het uitgebreide antwoord. Ik heb het labirinth verleden jaar vervangen i.v.m. de vervuiling. Toen ook de vlotterkamer uit elkaar gehaald en ultrasoon gereinigd. Ik zal in de komende dagen de machine uitbouwen en controleren op vervuiling. Ik laat dan hier weer wat van me horen.

Voor meer tips houd ik mij aanbevolen.

Grt,

Ger.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu