Siemens vaatwasser SE 24630 EU/12 doet niets meer

Evert Manuels

  • #1
Hallo,

Onze Siemens vaatwsser SE24630EU/12 is voor de 2e maal defect.
De machine is 6 jaar oud.

3 Jaar geleden heb ik zelf geconstateerd, dat het zogenaamde Storingsmoduul onderdeelnr. 264877 doorgebrand was. Ik durfde de reparatie niet zelf uit te voeren, daar de oorzaak van het doorbranden ook elders vandaan kan komen (defecte motor, e.d.).

De Siemens monteur heeft de module vervangen, getest en 155 euro afgerekend.
Nu, 3 jaar later, exact hetzelfde probleem.
Een nieuw moduul kost ondertussen (zonder montage) 140 euro.

Ik lees op dit forum, dat er ook mensen zijn die zelf onderdelen op een printplaat vervangen. Het onderdeeltje (een relais vermoed ik) komt van NAiS Thailand en heeft het nummer AJS1311.

Is het raadzaam dit onderdeel zelf te vervangen. Bespaart enorm veel geld.
Is dit onderdeel ASJ1311 te verkrijgen in Nederland ?

Met dank voor uw reaktie.
Evert Manuels.
 

Evert Manuels

  • #2
Ondertussen vond ik op deze site een tip om de printplaat waar het onderdeel (relay) schroeivlekken geeft door te solderen.

Ik heb het soldeerwerk gecontroleerd door het circuit te meten. In dit circuit zitten meerdere onderdelen aan elkaar verbonden. Als ik van pin tot pin meet, meet ik 0 ohm, dus zou de conclusie moeten zijn, dat ik een goede soldeerverbinding heb en dat het circuit verder niet kapot is (doorgebrand).

Helaas de machine blijft zo dood als een pier.
Toch het relais defect ?

Evert Manuels
 

Janavg

  • #3
Soldeer de verbinding eens goed door. losse relais zijn niet leverbaar via de importeur. Maar misschien ergens anders?

Doet de machine helemaal niets meer of blijft hij hangen in zijn programma?


Jan
 

Evert Manuels

  • #4
Hallo Jan,

Ik heb nogmaals de betreffende pin van het relais gesoldeerd. Helaas geen resultaat. Het relais is wel te krijgen via een Amerikaanse webwinkel.

De machine doet helemaal niets, wanneer ik op de aan/uit knop druk is er geen teken van leven. Weet jij of de machine geheel de geest geeft als dit betreffende relais defect is?

Waarschijnlijk moet de machine aan een aantal 'voorwaarden' (deurgrendel, activeren van dit relais, e.d.) voldoen voordat hij tot leven komt...

Groet, Evert
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Al eens de aan/uit knop getest?
Snoeraansluiting?
Door de spanning net na de aan/uit knop te meten weet je zeker of het tot zover goed is.

Je weet maar nooit...
 

Rufu

  • #6
Beste Evert,

Ben nog weleens defecte relais tegen gekomen.

Soldeer het relais uit de printplaat (heb je een tinzuiger?)
Onderop het relais staan de aansluitingen bij de pootjes : een spoelteken; meet de spoel door met een universeel meter op het ohm bereik 2K. Spoel moet ongeveer 390 ohm zijn. OK? Dan verder : 12 volt gelijk spanning erop.

Dan moet je het relais horen schakelen, (tikken) -spanning eraf : weer een tik. Paar keer herhalen aan-uit : relais schakelt om.

Tussen de spoelpootjes staat een derde aansluiting, meet tussen dit punt en de aansluiting NC ( normaly closed) of de puntjes sluiten: Universeelmeter (digitaal) op diode-meting moet piepen/fluiten. Voor alle zekenheid ook tussen de "derde" aansluiting en het punt NO (normaly open ) dezelfde meting : mag niet piepen (is derhalve open).

Spanning er continue op : NO moet piepen en NC niet. Kun je overigens een relais met dezeldfe penbezetting/layout doch met een hogere inschakelstroom (is nu meen ik 10 A / 230 V) bv. 15 A / 230 V te pakken krijgen, zou ik tot vervanging overgaan omdat de zaken over het algemeen krap bemeten zijn.

Veel succes met reparatie, groet Rufu.
 

Evert Manuels

  • #7
Hallo Rufu,

Hartelijk dank voor de uitgebreide handleiding.

Ik ben vandaag weer aan het meten geweest (voordat ik jouw verhaal las), mede na aanleiding van de opmerking of de aan/uit knop wel goed werkt van Kees. Deze werkt. Ik meet 220V op het aansluitpunt van de besturingsmodule (printplaat).

Als ik het circuit op de printplaat volg komt de 220V aan op de pin (welke schroeivlekken vertoont) van het relay/relais (werk bij een Engelstalig bedrijf vandaar).

Ik heb een summiere tekening van Siemens gekregen waar ik uit kan herleiden, dat dit relais 3 schakelaars bevat, 2 voor de pompen (klopt ook, want als ik de wasser aanzette hoorde ik eerst de pompen werken) en 1 voor de verwarming (die ook nog een keer geschakeld wordt, door een thermostaat denk ik)

Als ik nu de spanning erop zet, meet ik achter de schakelaars ongeveer 135 V. Dit zou misschien ook een symptoom van een defect relais kunnen zijn?

Groet, Evert
 

Rufu

  • #8
Hallo Evert,

Meten "in de schakeling" cq. component nog op de printplaat geeft over het algemeen afwijkende waarden omdat je andere componenten in het circuit meeneemt in de meting.

De juiste mechanische werking kun je alleen na demontage nagaan.
Op mijn print zaten 3 relais waarvan 1 redelijk zware (10A) voor het verwarmingselement, de werking van de andere 2 heb ik niet nagegaan.
Komt wel bij de volgende storing.

Je hebt een summiere tekening van Siemens, misschien duidt dit aan dat er 3 aparte, op zichzelfstaande, relais zijn. Lijkt mij het meest waarschijnlijke, 3 x de functie 1 x OM.

Het component dat z'n ene poot heeft gebrand was toch type nr. ASJ 1311?
Zal eens kijken of ik wat op internet kan vinden.

Groet, Rufu
 

Evert Manuels

  • #9
Hallo Rufu,

Je hebt gelijk. Ik 'durf' eigenlijk het relais er niet uit te halen, omdat ik misschien toch Siemens moet laten komen. Ze zullen dan zeggen, dat ik zelf heb zitten prutsen. Het is natuurlijk mogelijk, dat niet alleen de printplaat defect is, maar ook iets anders (de veroorzaker).

Ik heb Siemens al gebeld en zij zijn coulant door het normale max. tarief van 325 euro te verlagen met mijn vorige reparatie (3 jaar terug 155 euro), zodat ik max. 170 euro hoef te betalen. Dit vind ik echter nog veel geld en bovendien vind ik het leuk (de sport) om zelf te repareren.

Er zitten 3 zwarte blokjes (relais) op de printplaat, dus dit zullen zoals jij al aangeeft de 3 schakelaars van de Siemens tekening zijn. De grootste, de AJS 1311 is de 'boosdoener'.

Heb op internet nog gezocht en vond exact het euvel dat ik heb (met foto en al) hier.
Zij betwijfelen eerst ook, dat het relais intern defect is, na goed solderen is het probleem verholpen. Het is alleen moeilijk na te gaan of ik de pin echt goed heb vastgesoldeerd...

Groet, Evert
 

Rufu

  • #10
Hallo Evert,

Fijn dat de zaak is opgelost.
De handleiding van de spieraangedreven "Lola" kan dus weer in de kast.

Wat mij benauwde was dat je aan 230 zat te meten; die zaken schijnen nogal te prikken.!!

Meestal meet ik zaken door met de diodetester van de universeelmeter. Gaat ook niet altijd goed maar loop niet het risico van een doodklap.
Voor solderen hoef je niet zo bang te zijn . Als je de zaak goed schoon krabt, een stukje printbaan blootlegt (groene aflak wegkrabben), zodat je koperbaan ziet, moet de zaak met kernsoldeer het houden.

Op diverse sites van elektronica hobby staan uitgebreide tips en handleidingen voor soldeerwerk.

Groet, Rufu
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu