Schuurdeur klemt

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #21
Hoe goed is de deur nog, in je andere topic staan wat foto's waarbij de verbindingen van de stapelregel met de stijl voorgegrond zijn. Is het hout daar nog hard?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #22
De deur (zoals die van jou) bestaat uit 2 verticale stijlen met daartussen stapeldorpels. Deze zijn met een pen en gat in de stijlen verlijmd.

Door de warmteontwikkeling kan de lijm loslaten waardoor de houtverbindingen ruimte gaan krijgen en gaat de deur uitzakken.

Mijn oplossing is (al zeg ik het zelf) het proberen waard en is niet super ingewikkeld en met basisgereedschap te doen.

Mocht het niet werken dan zal het (helaas) een nieuwe deur worden.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #23
Fabrieksdeuren zijn gedeuveld ipv pen en gat
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Flekew

  • #24
Super leerzaam dit! De deur is nog hard Rola, zaten wat scheurtjes in deze heb ik weggescheurd en opnieuw van verf voorzien

@ Bert; je beschrijft eerst het glas eruit halen daarna "inklemmen" Hoe moet ik dit zien?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #25
De ruit is altijd kleiner dan de sponning. De ruimte tussen de ruit en de sponning moet je dan opvullen met kunststof vulblokjes voor glas. Daarmee klem je de ruit dus rondom in de sponning. De ruit is vormvast en de deur kan niet meer uitzakken.

Je kan zelfs overwegen dit draadglas te vervangen door gelaagd glas. Dat zijn 2 ruiten op elkaar (bijvoorbeeld 2 x 3 mm dik) met daartussen folie. Dit is inbraakwerend en geeft bovendien door de totale dikte van de ruit meer stevigheid aan de deur. Online kun je glas zo bestellen bij een paar grote aanbieders (Google op “online glas bestellen”) en ze hebben door het hele land afhaallocaties.

Een ander voordeel van een nieuwe ruit is dat deze mooi schoon is, waardoor je oude kit er niet eerst af moet gaan schrapen en pulleken.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #26
(Spiegel)draadglas is 6 a 7 mm dik, dus gelaagd glas is niet dikker...
 

Flekew

  • #27
Wederom dank Bert!! Als ik heb goed begrijp zorgt het klemmen van het glas ervoor dat de deur niet verder uitzakt. Alleen is de deur nu al wel behoorlijk uitgezakt volgens mij, hier is niets meer aan te doen toch?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #28
@Rola

Wel als je 2 x 4 mm kiest ;)
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #29
@ Flekew

Daar is maar op 1 manier achter te komen: ruit er uit en de onderste hoek aan de sluitzijde opkrikken of onder spanning zetten met een grote wig. Als daar nog beweging in zit dan heb je grote kans dat het uitzakken nog te verhelpen is.

Hoe zijn de naden tussen de stapeldorpels en stijlen in de deur? Staan die open of zijn die nog mooi gesloten?

Vervang eerst de scharnieren, dan is dat alvast goed. Anders hangt de deur ook scheef door versleten scharnieren.
 

Flekew

  • #30
xnaden zijn behoorlijk uitgedroogd, wilde die allemaal uitsnijden en opnieuw kitten. Scharnieren ben ik mee bezig geweest alleen kon ik geen scharnieren vinden met dezelfde gaten, verschillende al gekocht en weer teruggebracht. Heb vooral naar kogellagerscharnieren gezocht, zijn dit de sterkste scharnieren? Ik ben opzoek naar de sterkste 89x89 3mm scharnieren
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #31
De ruimte bij de groene lijntjes meten. Het antwoord is al gegeven de deur is uit zijn verband gezakt. Dat is niet te verhelpen bij de scharnieren.
Vind zelf dat de schuurdeur met weinig ruimte is afgehangen. Voor een deur binnen OK maar een buitendeur en dan ook nog voor een schuur waar vocht ten temperatuur een behoorlijke invloed hebben.
De schuur is van hout?

Afgezakte deur 2.jpg
 

Flekew

  • #32
jep van hout, heb mooie dekkende verfbeits gebruikt op de rabat delen, maar had dit beter niet kunnen doen ivm de hitte
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #33
Ik bedoelde niet de naden bij het glas waar kit zit, maar de naden tussen de houten delen van de deur (tussen de horizontale en verticale delen).

Scharnieren met een ander gatenpatroon zijn in deze zo gek nog niet. Dan heb je de mogelijkheid om nieuwe gaten te boren.

Mocht je ze niet kunnen vinden dan kun je altijd zelf nog nieuwe gaten boren in de scharnieren, al heeft dat niet de voorkeur. Neem scharnieren met ingebouwde dievenklauw.

Kogelgelagerde scharnieren zijn niet zozeer sterker, maar ze zorgen er voor dat een zware deur soepel open en dicht gaat. Er zit dan een lagertje tussen de draaiende delen (knopen) van de beide scharnierhelften. Het voorkomt daardoor ook slijtage aan het scharnier.

Let maar eens op scharnieren zonder lagers: dan zie je altijd van dat zware slijppoeder op de deur en het kozijn zitten net onder het scharnier. Dat is er heel lastig af te krijgen (van je verf). Helemaal als er ook nog eens dun / vloeibaar vet gebruikt is om de scharnieren te smeren.
 

Flekew

  • #34
Een gedeelte van de lijn was gescheurd en heb ik weggesneden en vervangen door kit. Zie bijgevoegd de enige foto. Misschien had ik dat beter niet kunnen doen

20210909_120552.jpg
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #35
Die kit moet u dan ook even wegschrapen, (maar dat is zo gedaan), want het zorgt er voor dat de deur niet meer in model kan komen. De naad / opening die er eerst zat kan je niet meer dicht trekken / duwen want daar zit nu kit.
 

Flekew

  • #36
Ik ga het denk ik niet meer redden hier binnenkort mee aan de slag te gaan, Hopelijk zorgt alle kit ervoor dat de deur niet verder uitzakt. Het vervangen van de scharnieren wil ik nog wel even aanpakken, kan dit ervoor zorgen dat de deur iets minder scheef komt te staan? Soort van quick win :)
 

Flekew

  • #37
De reden dat ik er nu niet veel tijd voor heb is omdat we zeer binnenkort gezinsuitbreiding verwachten :)
Wat wel fijn zou zijn is dat de deur niet verder uit zijn verband zakt, zodat ik in de winter de deur nog wel open kan krijgen. Is dit misschien een optie: Verzakte deur | Stap voor stap uitgelegd | Brico.be ?
een lat/buis over de gehele diagonaal van de deur vastzetten.

nogmaals dank voor alle hulp!
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #38
De schoor er wel in de andere richting opschroeven, in het voorbeeld ontstaat er druk in de schoor, dat wil je niet.
Dus aan de scharnierzijde boven en de sluitzijde onder vastschroeven.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Flekew

  • #39
Dank! Duidelijk. Is het een idee om onder en boven ook nog een extra lat te bevestigen? Zodat de 3 onderdelen van de deur nog beter bij elkaar blijven
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #40
Heeft geen toegevoegde waarde.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu