Schuur verwarmen hoe?

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #101
Gewoon de warmtepomp nemen.
Ik denk dat als je een transmissieberekening maakt voor deze schuur dat het je meevalt hoeveel vermogen je nodig hebt. Zeker om 12 graden te halen.
 

Volksdennis

  • #102
Oke, hier ben ik weer.

Ik heb helaas maar een offerte ontvangen van een zeer aardige meneer.

Deze adviseerde een inverter met een vermogen van 1600 - 6600 kw.

Hij waarschuwde me echter wel dat hij afgelopen winter veel klachten had gehad over de inverters. Hij vertelde me dat de inverters in de winter invriezen en zodoende hele dagen bezig zijn met zichzelf ontdooien.

Ik vroeg aan hem waarom plaats ik niet gewoon de buiten unit binnen (op zolder)? ik maak een uitblaas rooster naar buiten en maak een condensbak onder de inverter.

Uiteraard blaas ik dan (een beetje?) warme lucht uit de schuur naar buiten maar invriezen doet ie niet meer en ik werk altijd aan de bovengrens van mijn COP. Hij had hier geen ervaring mee.

Iemand die me daar meer advies in kan geven hier ?

Bedankt

Dennis
 

Kacheltje

  • #103
Dag Volksdennis,
Een buitenunit kan geplaatst worden op zolder. Houd er wel rekening mee dat de zolder sterk afkoelt in iedergeval sterker dan normaal.
Je warmteverlies naar de zolder neemt ook wat toe.

Zorg dat de buitenunit zijn afvoerlucht goed kwijt kan naar buiten en dat er voldoende lucht kan worden aangevoerd. Dit laatste kan door middel van een rooster op zolder die van buiten lucht kan aanzuigen.
Doe je dat niet dan heb je kans dat er uit andere ruimtes lucht wordt aangezogen wat leidt tot extra warmteverlies.

Het genoemde probleem van de aannemer kan te maken hebben met de overmatige sneeuw van vorig jaar. De buitenunit zal hierdoor vaker in zijn ontdooistand over gaan.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #104
Op de zolder zal de buitenunit ook gewoon invriezen hoor.
Meer ontdooien dan verwarmen is onzin.
 

Volksdennis

  • #105
Op de zolder zal de buitenunit ook gewoon invriezen hoor.
Dat kan toch haast niet? Je zit dan vrij van ijs en sneeuw en je werkt met warme binnenlucht i.p.v koude buitenlucht.
 

Kacheltje

  • #106
@Volksdennis,
Als de zolder erg koud is bestaat er nog steeds de mogelijkheid dat de buitenunit invriest. Van sneeuw zal je bij een dicht dak geen last hebben.
Dit laatste was in de maand december in overvloed aanwezig.
 

Volksdennis

  • #107
Oke' dat snap ik, maar ik hoop dat mijn zolder ook gewoon mee verwarmd word als ik beneden stook (zoldervloer ongeïsoleerd met open trapgat van 1x1,8).
Ik heb naast mijn schuur ook nog een hout hok/afdak, mischien is het beter de unit daar de plaatsen dan.
 

Kacheltje

  • #108
Daar gaat best wat warmte naar toe Volksdennis.
Het is er ook zeker wat warmer dan direct onder de sterrenhemel.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #109
Sneeuw of ijs, dat maakt allemaal niet uit.
Het ijs waar we het hier over hebben is vocht uit de lucht dat condenseert in de buitenunit. Omdat de verdamper in de buitenunit onder het vriespunt is, wordt dit een soort ijslaag. Als deze laag te dik wordt moet de airco ontdooien.

Dit heeft dus niks te maken met sneeuw of ijs buiten.

Sterker nog, bij lange vorstperiodes zal er steeds minder vocht in de lucht zitten, en dus minder ontdooien.
 

Kacheltje

  • #110
@Ingmar,
Sneeuw maakt zeker een groot verschil. Sneeuw bedekt de verdamper in zeer korte tijd zodat de lucht er niet doorheen kan.
Met ijs is dat anders. Vochtige lucht rijpt de verdamper langzaam dicht. meestal heeft de verdamper 2 a 3 x per dag nodig om de verdamper ijsvrij te maken. Met sneeuw kan dit 4x per uur zijn.
 

Bernhard

  • #111
Kachel,
De buiten-unit kan dus invriezen. Afhankelijk van de weersomstandigheden omdat er vocht, waterdamp, hagel, sneeuw of regen in de lucht zit. De keren dat hij moet ontdooien kan ook de weerman niet voorspellen. Misschien kan je nog een keer uitleggen bij welke sneeuw je niet hoeft te ontdooien. mvgr Bernhard
 

Kacheltje

  • #112
Dag Berhard,
Ik zou niet weten wat ik aan jou zou moeten uitleggen. Ik denk dat volksdennis zijn vraag hier beantwoord moet worden.

Het genoemde voorbeeld van mij geeft een verklaring waarom de installateur Volksdennis Hem heeft verteld dat er afgelopen winter veel problemen waren met deze units.
De vraag van Volksdennis was of het plaatsen op zolder een uitkomst zou zijn.

Antwoord naar Volksdennis is dan? Zeg het maar. Leuk dat je nog een paar voorbeelden kan noemen maar zonder conclusie of mening naar Volksdennis schiet je zijn doel volledig voorbij. Beetje jammer Berhard.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #113
Hoppa daar gaan we weer.

Graag geen onderlinge discussies hier in dit topic.
Doe dat anders via een PB.
 

Denkerd

  • #114
Heren, erg grappig om te constateren dat TS ooit in de veronderstelling was er uit te zijn, kortom 'slotjes' klaar. Deze draad bewijst gelukkig het tegendeel, laat het, hoe moeilijk ook, eindelijk eens tot lering van tot op heden beperktere geesten in vakgebied en antiek forumbeheer zijn!

Al het geleuter daarover blijkt zeker voor een TS helemaal niet relevant te zijn.

Het principe van de condenserende bouwdroger blijkt gezien de bevestiging van meerdere leveranciers idd voor deze toepassing echt niet aan de orde te zijn.

Beste Volksdennis,

Fijn om weer van je te vernemen!

Maar goed, die offerte was die ook van het merk wat ook auto’s maakt?

Het verhaal van die aardige meneer doet echter meer denken aan een ander merk. Het is idd zo dat een warmtepomp indachtig zijn werkingsprincipe bij verdampingstemperaturen onder 0 graden af en toe de nodige rijpvorming moet afdooien om de warmteoverdracht van de buitenlucht in stand te kunnen houden.

Dat gebeurt bij de oudere concepten door een gewoon weerstandselement. De Zubadan die ik memoreerde doet dat anders, die heeft simpel gezegd een thermische accu, die ook door het warmtepomp principe opgeladen wordt.
Voor het ontdooiproces is die warmte hoeveelheid dan ook zeer snel beschikbaar, waardoor de ondooitijd sterk bekort wordt. En niet alleen dat, die warmte is dan ook niet puur elektrisch, maar met dezelfde COP opgewekt als de rest van de installatie!

Je zult begrijpen dat dit zeker voor het jaarrendement een sterke verbetering is.

Naar het plaatsen van de buitenunit:
Het is mij niet duidelijk of je de zolder van het huis bedoelt, of die van de schuur.

In beide gevallen geen oplossing, als het je huiszolder is moet je eerst is gaan isoleren en een luik op de trap maken. Ik begreep dat je daar ook met een warmtepomp werkt, beetje rare constructie om het verlies zo terug te halen. Wat waarschijnlijk door de leidingverliezen weer teniet wordt gedaan.

Als ik het heel simplistisch een vergelijk moet maken, het is net zo min zinvol om in de keuken de koelkast deur open te zetten met de ijdele hoop dat de keuken kouder wordt.

Het enige wat er gebeurt is een toename in temperatuur door het vermogen van de elektromotor en het lampje. Niets van de zegeningen van een warmtepomp.

Jammer dat het niet duidelijk wordt welke configuratie je aangeboden is. Mijn eerdere voorstel van een VRF met twee binnendelen, een voor het koelen /ontvochtigen en de andere voor verwarmen in een proces is denk ik, een heel goed alternatief.

Ben alleen bang dat de ‘handel’ i.q. installateurs huiverig zijn om hiervoor een prijs neer te leggen.
Zaak gaat worden een goed koeltechnisch bedrijf te vinden, die open staat voor deze materie, en zoiets op basis van dat systeem modificeert, of het zelf bouwt uit deelcomponenten. Kan echt perfecte installatie met zeer verantwoord energieverbruik worden!

Echt, het is helemaal niet onmogelijk, of irreëel, maar je moet net de goeie mensen weten te vinden.

Dus die er echt verstand van hebben. En dat is om de drommel niet makkelijk.
Nico
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #115
Deze draad bewijst gelukkig het tegendeel, laat het, hoe moeilijk ook, eindelijk eens tot lering van tot op heden beperktere geesten in vakgebied en antiek forumbeheer zijn!
Beste Denkerd,

U hebt mij aan het denken gezet, in eerste instantie ben ik mij niet bewust geweest van de diepere achtergronden van uw ontboezemingen.
Het is niet voldoende tot mij doorgedrongen dat u door uw reacties geprobeerd hebt mensen aan het denken te zetten over o.a. het vakgebieden en forumbeheer.

Zoals u aangeeft kan het forum wel betere en deskundiger beantwoorders en mods gebruiken, graag een voorstel hiervoor naar de forumbeheerder.
Persoonlijk ben ik verheugd dat iemand met de intellectuele capaciteiten zoals u zich op het niveau van klussers, beantwoorders en mods wilt begeven, de achtergrond hiervan zal ongetwijfeld zijn dat de diverse groeperingen aan het denken worden gezet, mijn complimenten hiervoor.
Ik begrijp nu ook veel beter waarom u vaak kritiek hebt op beantwoorders en specialisten.

Hopelijk kom ik ooit nog op uw niveau, dat kan helaas wel een paar jaar duren vrees ik.
 

Denkerd

  • #116
Dag Jan, ik ben zeer, zeer blij met je reactie!
Jan schreef:
Deze draad bewijst gelukkig het tegendeel, laat het, hoe moeilijk ook, eindelijk eens tot lering van tot op heden beperktere geesten in vakgebied en antiek forumbeheer zijn!
Eerstens, alleen al dat je ziet, dat al staat direct het er boven, quoteren toch goed aangeeft waar je op reageert. Hulde voor het onderschrijven van dit inzicht!
Jan schreef:
U hebt mij aan het denken gezet, in eerste instantie ben ik mij niet bewust geweest van de diepere achtergronden van uw ontboezemingen.
Het is niet voldoende tot mij doorgedrongen dat u door uw reacties geprobeerd hebt mensen aan het denken te zetten over o.a. het vakgebieden en forumbeheer.
Jan, het was!

Kostte even tijd, en is naar mijn idee in historisch perspectief van deze site ook niet eens verwijtbaar. Men was gewoon kwijt waarom er ‘regeltjes’ toegepast moeten worden, terwijl hun oorspronkelijke reden al lang en meer dan breed niet meer valide zijn.
Jan schreef:
Zoals u aangeeft kan het forum wel betere en deskundiger beantwoorders en mods gebruiken, graag een voorstel hiervoor naar de forumbeheerder.
Hier vindt weer een misverstand plaats, en waarschijnlijk naar wat ik het meest zie fout gaan: onzorgvuldig lezen en beantwoorden.

Er zijn genoeg praktijkmensen die “driewegklep
 

Kacheltje

  • #117
@Denkerd,

Ik denk dat je aan zijn doelstelling voorbij gaat.
Ik heb afgelopen zomer een schuur gebouwd met 225 m3 inhoud. Deze is volledig geïsoleerd en zonder stoken blijft hij vorstvrij. Ik merk echter dat ik zal moeten stoken om het vocht percentage onder controle te houden.
De feitelijke reden is dat de schuur wat op temperatuur moet blijven in de winter om dat het wat vochtig blijkt te zijn. Het is niet z`n bedoeling om er een comfortabel klimaat na te streven.
Een kostbare installatie die ook nog kan koelen is wel wat te veel van het goede.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #118
Ja, en als dat dus het doel is, dan lijkt het mij geen ramp als de buitenunit zo nu en dan staat te ontdooien...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu