Indirect gestookte heater als verwarming in schuur

Vinnie99999

 • #1
Goededag,

Wat onervaren over de werking van een indirect gestookte heater en ik hoop hier wat meer duidelijkheid te kunnen krijgen. Situatie die ik gecreëerd heb is als volgt. In mijn huis heb ik een Remeha Calenta 40L hangen. De toevoer en retour leidingen van de verwarming (20mm kunstof) heb ik door getrokken naar de schuur achter het huis. Verwarming in het huis wordt alleen geregeld door vloerverwarming.
In de schuur heb ik een indirect gestookte heater van Thermo-Air van 23,3Kw opgehangen en op de CV installatie aangesloten.

Het probleem is dat de heater geen warme lucht wilt uitblazen. Het element in de heater wordt wel warm, maar zodra ik de fan aanzet (1 stand vol vermogen) dan koelt het element en retour leiding heel snel af en krijg ik alleen maar koude lucht.

Ik wilde de heater eigenlijk gebruiken om warme lucht door te sluizen naar een party tent in de schuur om zo een temperatuur van ca 15 graden te halen ipv de huidige 0 tot 5 graden.

Is er iemand die mij kan vertellen of het mogelijk is om de heater te gebruiken, zodat deze warme lucht gaat blazen?

Alvast bedankt
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Of het lukt hangt van twee dingen af:
  Hoeveel CV water loopt er door de heater
  en
  hoe warm is het CV water.

  Het kan zijn dat de bestaande verwarming en de pomp zo op elkaar zijn afgestemd dat er weinig water naar die heater stroomt, zeker als de slangen lang zijn. 'inregelen' is dan het toverwoord, of een mogelijkheidn bedenken dat de vloerverwarming tijdelijk uit kan

  Hebben de vloerverwarmingsverdelers een eigen pomp? Zo niet dan zal het CV water niet al te warm mogen worden, is de ketel hierop ingesteld.
  Anders beperkt de kamerthermostaat de temperatuur van het CV water, en helpt het misschien de kamerthermostaat hoger te zetten en desnoods de thermostaatkraan op de vloerverwarmingsverdeler wat lager.
   

  Vinnie99999

  • #3
  Vloerverwarming heeft een eigen pomp en thermostaatknop op de verdeler zitten. Deze staat op zo een 42 graden afgesteld.

  De temperatuur van de CV staat voor verwarmen op 80 graden. Ik kan dit eventueel nog verhogen naar 90 graden of heeft dat niet veel zin?

  De slangen naar de vloerverwarming verdeler is 3 a 4 meter. De andere kant op vanaf de CV gezien lopen de slangen naar de schuur en deze zullen tot aan de heater +/- 15 meter lang zijn.

  Hoe kan ik controleren hoeveel water door de heater loopt?
   

  Wilibald

  Specialist Verwarming
  • #4
  23kw door een 20mm kunststof slang? hoe groot is de binnendiameter van de slang, en de diameter in de koppelingen?
  Denk dat dit niet gaat lukken.
  Je kan proberen de pomp van de ketel wat harder te laten draaien, maar dan nog heb ik er weinig vertrouwen in.
   

  Ingmar89

  Specialist Verwarming
  • #5
  Inderdaad, pomp harder laten draaien, en waterzijdig inregelen zodat er zo veel mogelijk water richting de garage gaat.
   

  Bernhard

  • #6
  Weet je hoeveel warmteverlies je in de partytent hebt.
  Hoe warm is de toevoerlucht? De heater zal ca. 800-1000m3/h verplaatsen. Als je ook nog de buitenlucht moet opwarmen dan heb je al meer nodig dan de 23Kw, bijna het dubbele.
  De heater moet dan een CV-aanvoertemp van +90grd en de retour moet dan 70grd zijn. Waterhoeveelheid voor een Heater van 23Kw is ca 1000l/h. bernhard
   

  Vinnie99999

  • #7
  Bedankt voor alle reacties.

  Ondertussen de pomp van de CV harder laten draaien, maar dat maakt geen verschil. Lijkt er dus op dat de slangen te dun zijn uitgevoerd. De slang is 20mm en de wand is 2.25mm. Dan hou ik dus, maar 15.5mm over.

  De hoeveelheid water per uur weet ik niet, maar ik weet dat de ketel zo een 33kw moet kunnen leveren. De toevoer lucht is op dit moment zo een 5 graden.

  Kan ik nog wat bereiken door een extra pomp bij de heater te plaatsen of is dat geheel nutteloos?
   

  Wilibald

  Specialist Verwarming
  • #8
  Een extra pomp lijkt me geen zin te hebben.
  15.5mm is de binnennmaat van je leiding, maar kijk eens door de koppelingen, dan schrik je je kapot hoe klein die opening is.
   

  Cvolieboy

  Specialist Verwarming
  • #9
  Hoe zorg je voor de aanvoer van Heet water uit het huis vandaan.

  Welk apparaat stuurt de ketel aan zodat die 90 graden water aan de verwarmer levert.

  Als het geen 90 graden is zal de luchtverwarmer ook heel weinig doen. :?:
   

  Vinnie99999

  • #10
  Er lopen geisoleerde slangen (+/- 100cm on het tegelwerk) naar de schuur. De tempretuur bij de heater weet ik niet, behalve dan dat het leiding werk voor de heater heet genoeg is om het niet beet te kunnen pakken.
  De heater wordt als een aparte zone aangestuurd. Hiervoor heb ik van Watts een thermostaatknop en regelaar geïnstalleerd. Thermostaatknop heb ik op een thermostaatkraan (maat 3/4) vlak voor de heater aangesloten.
   

  Vinnie99999

  • #11
  Wel haal ik een beetje uit alle reacties op dat de huidige situatie waarschijnlijk niet voldoet om het gevraagde vermogen te leveren. Dit i.v.m. temperatuur en dikte leiding werk.

  De schuur is niet geïsoleerd, maar in de toekomst gaat dat wel gebeuren. Ik heb wel de beschikking over een gas leiding en ik denk dat ik beter een aparte ketel kan ophangen, zodat de heater gebruikt kan worden.
  Als ik een ander ketel ophang zijn er eisen waar die aan moet voldoen? Of is het gewoon een kwestie om een ketel te zoeken die ruim voldoende kw kan leveren?
   

  Cvolieboy

  Specialist Verwarming
  • #12
  Nee, ook dat zal niet zomaar gaan, een gasmeter heeft wel degelijk een beperking voor het aantal te leveren M3.

  Dat is vaak veel te weinig voor dergelijk grote systemen.
   

  Marcn88

  • #13
  En hoe dik is de gasleiding in de schuur en wat is de totale lengte dit ivm het drukverlies in de leiding kortom komt er wel genoeg gas aanvoer om een ketel op te laten branden
   

  Vinnie99999

  • #14
  Het is een standaard GAS aansluiting G6. Er ligt een 25mm (inwendig 20mm) kunstof leiding, welke ongeveer 25 meter lang is.

  Is dit voldoende of loop ik hiermee ook tegen beperkingen aan?
   

  Cvolieboy

  Specialist Verwarming
  • #15
  G6 is geen standaard aansluiting dat is een G4 meter

  U heeft dus ongeveer 100kW ter beschikking bij een G6 meter, in totaal voor alle apparaten.

  Is best wel erg dun over die lengte met dat vermogen!
   

  Vinnie99999

  • #16
  Wanneer de tijd er is ga ik ermee aan de slag. Voor nu hoop ik dat het gauw warmer wordt, zodat ik het project kan uitstellen tot einde van de zomer.

  Bedankt allemaal.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu