Schimmel huiskamer (muur tussen huis en garage)

Britt

  • #1
Ik heb een vraag over onze woonkamer. Wij hebben sinds kort schimmel aan de onderrand van de muur die tegen onze garage grenst. Wij hebben een hoekwoning met daarnaast de garage. Mijn man heeft onder het huis alle leidingen nagekeken, maar geen lekkage gevonden. Het zand onder het huis is op sommige plekken laag, maar niet op de plek waar de schimmel zit. Het zand onder het huis is niet kurkdroog, maar ook niet heel nat! Heeft iemand een idee waar dit vandaan zou kunnen komen en hoe we dit kunnen oplossen.

Voor de gezondheid van onze kinderen wil ik dit zo snel mogelijk hebben opgelost!

Vriendelijk bedankt alvast voor het meedenken
 

Geus

  • #2
Is het toevallig een plek waar normaal een bank of kast staat? Het zou kunnen komen door (uitgeademd) vocht, dat condenseert tegen de koudere muur van de garage. Zeker achter meubels, waar minder ventilatie is.
Meer ventileren helpt sowieso. Op een andere manier (andere luchtstroom) kan ook helpen. De muur isoleren kan ook. Dan is hij minder koud en zal er minder condens op komen.
 

Britt

  • #3
Staat idd een lang laag dressoir, niet helemaal tot op de grond, maar op pootjes van ongeveer 10 cm. en aan beide kanten nog vrije ruimte van bijna meter aan beide zijdes
 

Britt

  • #4
En hoe moeten we die schimmels nu verwijderen eigenlijk?
 

Geus

  • #5
Muur sprayen met bleekwater of een ander schimmeldodend middel. Dag of wat wachten en de muur daarna afsoppen met verdunde bleek en aantal keren naspoelen met water. Als de muur behangen is, zal je dat moeten verwijderen.

En nadenken over hoe je je ventilatie kan verbeteren.
 

Britt

  • #6
Ik zou er wel een bedrijf naar willen laten kijken, maar weet niet of het echt nodig is!

Bedankt voor de tips!

We gaan het igg schoonmaken!
 

Geus

  • #7
Eerst de boel goed dood maken door te sprayen, daarna de resten verwijderen door goed te soppen. Daarna laten drogen, sowieso goed ventileren.

Ik denk dat je vooral moet gaan nadenken over hoe je de afgelopen periode hebt geventileerd. Blijkbaar was dat onvoldoende. Persoonlijk heb ik in de winterperiode zoveel mogelijk twee roostertjes tegen elkaar open, tenzij het echt giga gaat vriezen. Hoe meer personen er in een ruimte zijn, hoe meer je moet ventileren. Misschien andere raampjes kiezen om op een kier te zetten, etc?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
@ Britt, is de muur tussen woonhuis en garage geïsoleerd ?
Bij een niet geïsoleerde muur is het geen uitzondering dat er schimmel ontstaat achter kasten etc. die dicht tegen de muur aan staan, dat heeft niets met ventilatie van de ruimte te maken maar met de ventilatie en de koudebruggen achter de meubels.
Laat u zich niet wijs maken dat het alleen aan te weinig ventilatie ligt, de oorzaak ligt vrijwel altijd bij de koudebruggen, deze ontstaan doordat de muren achter de meubels niet c.q. minder opwarmen dan de muren waar niets tegenaan staat.
 

Britt

  • #9
Muur is geïsoleerd
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Zorg dan voor wat ruimte achter de kasten zodat er lucht achter langs kan.
Wij hebben er ook last van als de kasten te dicht tegen de muur staan, dit bij een luchtvochtigheid van ongeveer 40%.
Wij hebben de kasten nu zo'n 3 cm van de geïsoleerde muur staan en geen last meer.
 

Britt

  • #11
Bedankt!

We gaan in ieder geval beter ventileren.
Meubels van de wand.

Maar eerst de schimmel verwijderen/schoonmaken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu