Schimmelvorming bij de raam. Wat te doen

Pinkie

  • #1
Goedemiddag,

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen met een probleem van mij. Onlangs heb ik ontdekt dat er vermoedelijk schimmel (met een zwarte kleur) aanwezig is op de kitrand bij de ramen. Mijn vermoeden is dat dit probleem ontstaan is door condensatie. Ik heb al het idee opgevat om HG schimmelverwijderaar te gebruiken en de ruimte goed te laten ventileren. Tijdens de herfst heb ik namelijk, door de harde wind, de ventilatieroosters tijdelijk dichtgedaan en deze vervolgens een tijd lang vergeten open te zetten. Desondanks lijkt het erop dat het probleem ook aanwezig is wanneer de ventilatieroosters open staan.

Verder overweeg ik of het misschien nodig is om andere ramen aan te schaffen. De huidige ramen zijn voorzien van dubbel glas, maar het huis dateert uit 1984. Ik heb gelezen dat condensvorming op ramen niet altijd een positief teken is. Aangezien ik een kleine baby heb, wil ik geen onnodige risico's lopen. Maar als ventilatie gewoon beter moet en gewoon de schimmel weg moet door het schoonmaken is het mooiste nieuws natuurlijk.

Graag hoor ik jullie advies hierover. Hieronder heb ik een foto bijgevoegd van de situatie. Niet alles op de fotos genomen, in het midden is nog meer schimmel inmiddels.

Schimmel raam 1.jpg Schimmel raam 2.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
boven in de hoek bij het plafond heb je ook schimmel. Dus waarschijnlijk is de luchtvochtigheid te hoog, wat weer komt omdat je te weinig ventileert.
 
Laatst bewerkt:

Pinkie

  • #3
Bedankt. Dan laat ik voor nu gewoon altijd de roosters open. Ik neem aan dat ik gewoon met anti schimmel kan schoonmaken en met ventileren zou het goed moeten zijn?

Ik neem aan dat het niets te maken heeft verder met de ramen zelf? Omdat daar op sommige dagen condens op komt in de binnenkant.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
Condensatie is fenomeen wat meerdere oorzaken kan hebben, in dit geval:

*hoge luchtvochtigheid
* lage isolatiewaarde raam

Punt 1 has je door niet te isoleren sowieso last van, punt 2 kun je iets verbeteren met een nieuw raam.

Ik zou eerst kijken of punt 1 wegnemen door het rooster open te zetten afdoende is. Eventueel kun je er nog een doekje bij leggen en het vocht als je het ziet weghalen. Mocht dit niet voldoende zijn zou ik een luchtvochtigheid sensor plaatsen en als de luchtvochtigheid onder controle lijkt zou je altijd nog het raam kunnen vervangen.
 

Charel

  • #5
Je zal sowieso beter moeten ventileren.
Maar als je zegt dat er ook condensatie zit binnen in het dubbel glas dan duidt dat ook op een luchtlek tussen de twee glasbladen en wil dit ook zeggen dat de isolerende waarde van dat glas daardoor veel slechter is geworden.
Ik zou dus zeker het glas laten vervangen. Het raam zelf hoef je daarbij niet te vervangen en het is dan ook een kleine ingreep.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #6
Check wel eerst even of het echt lek is, met het huidige temperatuurverschil zou het in combinatie met een hoge luchtvochtigheid ook best op dubbelglas wat niet lek is kunnen condenseren.

Ik zie het in ieder geval in mijn badkamer ook gebeuren nu.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Jiff.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Pinkie schreef:
Dan laat ik voor nu gewoon altijd de roosters open.
Roosters moeten in principe altijd open staan. Op deze pagina vind je een PDF met meer nuttige info over ventilatie van je huis.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu