Schimmel osb dakbeschot door lekkage

BasGoed

  • #1
Hey allemaal,

Wederom een schreeuw om hulp van mijn kant:

Betreft een dakopbouw van 7x4,5 meter op ons huis.

De onderkant van ons gloednieuwe dakbeschot (OSB 15mm met daarboven bitumen) heeft voor de bovenzijde dichtgebrand werd met bitumen een grote lekkage te verduren gehad. Dit gebeurde drie maanden geleden. Ivm de winter koos ik ervoor de glaswol even tussen de balken te laten zitten als isolatie, maar nu ik de glaswol isolatie weggehaald heb zie ik een aantal grote schimmelplekken zitten (stuk of vijf over het gehele dak verspreid). Het overgrote deel van het dak is overigens nog helemaal goed. Dom dom, had de isolatiematten er gelijk uit moeten trekken. Ik heb eerst met schoonmaakazijn en later nog met hg schimmelverwijderaar geprobeerd de schimmel weg te halen, eea lijkt wel iets geholpen te hebben, maar de schimmel blijft zichtbaar. Op 1 plek (ik vermoed de grootste lekkageplek) kan ik zelfs de onderste laag houtsnippers met gemak van de plaat aftrekken (vochtig). Vochtmeter geeft bij de schimmelplekken rond de 20-25% aan, maar bij het vochtigste punt zelfs 60% (heel klein stukje van enkele cm’s). Kan hier al sprake zijn van een vorm van houtrot? Ik ben erg bang dat de schimmel al te ver en door de lagen van de osb is getrokken. Ik hoop echt dat de boel nog te redden is. Zou een bouwdroger zin hebben? Of verdwijnt de schimmel hier niet door? De kozijnen van onze opbouw komen pas over 5 weken dus de opbouw is niet geheel dicht (waterdicht zeil bevestigd aan de kopze kanten van de opbouw waar straks kozijnen komen), werkt een bouwdroger dan? Moet het vochtgehalte van de osb onder de 20% komen om verdere schimmelverspreiding te voorkomen? De schimmel lijkt bij sommige stukken ook onder de balkenlaag door te lopen, hier kom ik nooit bij. Wat zijn oplossingen?

Wat details om bij voorbaat kritische vragen te pareren; aannemer is failliet gegaan na plaatsen muren en dak. Kouddakconstructie geleverd ipv warmdakconstructie en dak betreft maar 15mm osb ipv 18mm, gevoelige plaat dus. De balken houden de osb verder prima en er is ook op het dak te lopen, alleen het is natuurlijk niet zo sterk als 18mm osb. Eerste dag bij plaatsing nog geen bitumen, alleen spijkerlaag, die nacht behoorlijke regenbui waardoor er op meerdere plekken lekkage was. Met name midden in het dak is de schimmel het ergst, ik vermoed dat hier de grootste lekkage geweest is.

IMG_3004.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Vergeet de condens niet als oorzaak van de schimmel.
 
  • Like
Waarderingen: Charel

BasGoed

  • #3
Ha @Rola, wat bedoel je daar precies mee?

In dit geval is er sprake van schimmelvorming op de plekken waar de glaswol letterlijk nog vochtig was als gevolg van de zware lekkage door de regenbui toen alles net gezet werd.

Die nacht was echt doorlopend regen, waardoor het water tussen de spijkermat op verschillende plekken door het dak door gekomen is. Ons werd verteld dat de spijkermat wel waterdicht genoeg was, maar dit bleek dus niet het geval. Het was dus echt kletsnat en de schimmel zit precies op die plekken van de lekkages die nacht. Ik baal er enorm van dat ik niet meteen de glaswol weggehaald heb maar ik dacht dat het wel zou drogen omdat er nog geen folie etc aanwezig is. Niet dus..
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Dakbeschot is koud, binnen is het warm, dan krijg je condens
Wel isolatie en geen folie is vragen om problemen.
Als je zoekt op koud dak kom je genoeg problemen tegen.
 
  • Like
Waarderingen: Charel

BasGoed

  • #5
Ahh zo bedoel je. Ik heb alles mbt koud dak constructies goed gelezen en begrijp wat je bedoelt met de condensvorming bij een kouddakconstructie wanneer er geen folie aanwezig is, maar op dit moment is het geheel nog “onder constructie”. De kozijnen komen over vijf weken, dan is de hele constructie van de buitenzijde eindelijk volledig dicht op het gebied van dak, muren en kozijnen. Het dak is prefab door onze failliete aannemer geleverd met isolatie tussen de balken, maar nog zonder folie. Ik heb de isolatie er te laat uitgehaald, maar daar heb ik nu niets meer aan. Mijn idee was om na de komst van de kozijnen te beginnen met het goed dichtmaken van het dak, maar nu zit ik dus met dit probleem.

De aanwezige schimmel is afkomstig van de heftige lekkage (en dan eventueel ook van condens), maar hoe stop ik deze schimmel en hoe krijg ik de boel goed droog om straks verder te gaan met het dichtmaken van het dak.

Ik ben namelijk erg bang dat de schade al ernstig is.
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Eerst de boel op laten drogen.

Voor een bouwdroger moet het redelijk luchtdicht zijn,
maar met schimmel wil je liever toch verse lucht.

Ik zou even afwachten,
eventueel een gewone ventilator voor wat extra luchtbeweging langs de natte plekken.
 

BasGoed

  • #7
Ok! En met een warme fohn langs de plekken gaan? Heeft dat nog zin? Monnikkenwerk maar wat nodig is is nodig. En hoe weet ik wanneer de schimmel echt weg is? Mogen er nog wel sporen te zien zijn of moet dit echt verdwijnen?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #8
Neem dan een bouwdroger of zo of desnoods gewoon een ventilator waarmee je een luchtstroom langs het oppervlak creeert. Gelukkig komt het warme seizoen eraan. Als de lekkage weg is zorgt de nattigheid ervoor dat het oppervlak kouder blijft en nog meer condens aantrekt, dat is waarschijnlijk wat nu gebeurt. Drogen kan daarom zinvol zijn. Zorg dat het echt droog is voor je een folie plaatst.
 

Sander 1972

  • #9
Laat de boel eerst maar drogen. En je bent nog steeds niet geheel dicht dus drogen is er op dit moment niet echt bij.

Dat het dak niet geheel water dicht is, tijdens de bouw gebeurt, het houd wel wat tegen maar hoosbuien zoals de laatste tijd doe je niks aan
 

Charel

  • #10
Dit soort schimmel verdwijnt automatisch als de omstandigheden niet meer geschikt zijn.
Met andere woorden, als de platen zijn opgedroogd en droog blijven dan kan de schimmel niet meer overleven. Enkel de sporen kunnen nog blijven maar dat kan verder geen kwaad.
 

BasGoed

  • #11
Okay dat stelt me gerust mensen. En het feit dat er er osb schilfers los laten op een plek omdat het daar gewoon echt vochtig is geweest duidt niet op rot? Maakt de osb, die toch al dun is (15mm) zo een paar mm minder sterk.

ik kan daar later, als alles droog is, wel een horizontale ondersteuningsbalk plaatsen om de stevigheid van het dak te garanderen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #12
Osb eerst laten drogen voordat je verder naar de schilfers kijkt.
Geen fohn, dat schiet niet op. De wind kan er nu nog goed doorheen.
Ik verwacht dat je binnen een week al flink verschil ziet wat betreft vocht.

Slechte stukken mogelijk versterken, maar eerst even afwachten.
 

BasGoed

  • #13
Ok maar er staat niet echt wind ofzo he.. door het zijl wat nog in de plaats van de kozijnen staat (4 x 2,60m op elke kant) komt er natuurlijk wel frisse lucht binnen. Bedoel je dat met wind?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #14
Een luchtstroom is al genoeg. Zeker als het wat warmer wordt.
 

BasGoed

  • #15
Thanks!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu