Rolluik binnenschakelaar icm sleutelschakelaar

Roykes

  • #1
Hallo,

ik heb een elektrisch rolluik wat ik wil uitbreiden met een sleutelschakelaar buiten. ik heb een handgeteknd schema van iemand gekregen. ik ga ze zonder relais aansluiten, ik weet dat dat niet de manier is maar ik doe het toch.

nu staat erop het schema dat ik de binnen schakelaar op de sleutelschakelaar aan moet sluiten. wil dit zeggen dat naar de binnen schakelaar dan alleen 3 draden gaan vanuit de sleutel schakelaar? een soort door verbinding dus. geen voeding etc.

of zit ik helemaal verkeerd? heeft er iemand mischien een schema waarin 2 schakelaars staan getekend?
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #2
Toch gewoon een relais gebruiken.
Je vraagt om problemen
 

Roykes

  • #3
Bedankt voor je reactie! Maar dat is niet wat ik vraag:) de schakelaars zullen nooit tegelijk in gebruik zijn vandaar dat ik het zo doe.

Iemand die me wel kan vertellen hoe het werkt?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik heb even wat zitten tekenen. Wat ik ook doe zonder relais, ik kom steeds uit op een schakeling waarbij kortsluiting kan onstaan tussen de 2 richtingen. Beide spoelen van de motor krijgen dan 230 V (zonder condensator ertussen). De motor zou dan in korte tijd doorbranden.

Dat gebeurt inderdaad alleen indien de ene schakelaar de ene kant op staat en de andere de andere kant op. Maar wie zegt dat dat nooit zal voorkomen? :?

Indien je een schemaatje hebt gehad dat volgens jou voldoet (ook al lijkt dat me vrij onwaarschijnlijk) en je wilt dat persé gebruiken, dan moet je dat zelf weten. Je hoeft echter niet te verwachten dat elektrotechnici of specialisten op het gebied van zonwering je gaan zeggen dat het kan, alleen omdat je die wens hebt geuit. Of dat ze je zeggen hoe je de verbinding dan moet leggen.
 

Roykes

  • #5
Binnen kan hij niet in omlaag of omhoog blijven staan springt vanzelf terug buiten kan dat ook niet. Maar goed. Welk relais zou ik dan moeten hebben en heeft iemand daar dan wel een schema van? Neem aan dat dat relais geen 100 euro kost. En hoe zit het daarmee gaan die dingen snel stuk of valt dat mee?
 

Roykes

  • #7
Duidelijk dus als ik het goed begrijp moet er nar elke schakelaar voeding en de aansluiting van het rolluik. vandaar dan ook dat zonder relais je kortsluiting kunt creeeren. Op mijn schema staat dat je de schakelaars op elkaar moet aansluiten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Er zijn drukschakelaars met een wisselcontact en vergrendeling.
zodra je de kop indrukt word de tegengestelde actie zowel binnen als buiten onmogelijk.
 

Roykes

  • #9
Op de sleutel schakelaar heb ik 6 aansluitingen dus mischien gaat dat dan wel hoe herken ik die?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Je komt met je voeding op P1 binnenkomen het rustcontat verbind je door met P2 en het rustcontact van p2 gaat naar P1 van de 2e schakelaar enz.

De maak contacten van elke schakelaar komen parallel voor op en voor neer.

Zodra nu 1 schakelaar gemaakt word zal alle achterliggende geen voeding meer krijgen, dus gelijktijdig bedienen is uitgesloten.
 

Roykes

  • #11
Heb je daar een schema van? Dat zou nl super zijn...dus 1 schakelaar krijgt de voeding en de aansluiting van het rolluik? Zo staat het nl op mijn schema volgens mij
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ja dat zou inderdaad kunnen.

Dit zou dan het schema zijn:



Om te kijken of de sleutelschakelaar inderdaad over wisselcontacten beschikt gebruik je een universeelmeter op ohmbereik.

Je zou ook een gewone sleutelschakelaar kunnen gebruiken in combinatie met een jalouzieschakelaar met wisselcontacten - indien die bestaan (ik heb er geen idee van). Dan zouden de twee dus precies verwisseld worden: linker schakelaarcombinatie is dan de jalouzieschakelaar, rechts is dan de sleutelschakelaar.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Idd dat is het idee, ik had voor de jalousie ook een wissel uitvoering staan.
 

Roykes

  • #14




dit is wat ik heb gekregen, linker voor binnenschakelaar rechter voor buitenschakelaar.

kan iemand hier iets over zeggen? ik snap namelijk niet helemaal wat er met zwart schakelaar en bruin schakelaar moet gebeuren. moeten deze op de plaats van rolluik punten bij de binnen schakelaar?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu