Aardedraad bij rolluiken

Aristonos

  • #1
Ik heb bij een rolluik met llmo motor en muurschakelaar een module/RTS ontvanger geplaatst zodat het nu ook met een RTS handzender en RTS KeyGo afstandsbediend kan worden. In de muurschakelaar zat netjes de aardedraad doorverbonden waardoor het ook op de aarde van de stekker zit. Ik neem aan dat het in de rolluik kast onder de motorkap ook is aangesloten. Kun je dat zelf nakijken eventueel, of de aardedraad in de kast ergens op zit ?

Nu heb ik nog een raam waar ook een muurschakelaar zit. Daar wil ik het ook wel zo maken, met een module/ontvanger en handzender. Ik heb om voor te verkennen de muurschakelaar open gemaakt. En van de draad uit de motor is de aardedraad afgeknipt achter de schakelaar, en wel zo dat ik het niet kan verlengen. De draad naar 220V stopcontact heb ik wel klaar kunnen leggen met genoeg draadlengte. Vraag, moet er echt aarde op en rolluik ? Ik denk haast van wel. Vraag is waarom de monteur het niet aangesloten heeft.Was andere monteur dan die de aarde wel aangesloten heeft. Ik neem ook aan dat het in de kast ook op aarde is aangesloten op een klem in de kast. Ik denk ook niet dat hij draadspeling in de kast heeft achtergelaten zodat ik meer draad naar binnen kan trekken zodat ik weer aardedraad achter de schakelaar krijg, om het te verbinden met de aardedraad naar de 220V stekker. Dus is dit echt een probleem ? Moet ik het aan de leverancier voorleggen. ? Ze komen in spetember toch langs, voor het nakijken of een rolluik nog in hoogte af te stellen is. Zie ander topic van mij bij rolluiken. Of lijkt het dan of ik hun werk loop te controleren ?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Alle vreemd geleidende(metelen) delen moeten aan aarde.
Je kan met een multimeter meten of de weerstand tussen de groen/gele en de metelen delen verbonden zijn.
 

Aristonos

  • #3
Ja dat is eigenlijk vanzelfsprekend. Fijn dat ze het bij installatie na aankoop niet goed hebben gedaan. Kan ik zelf een draad uit de rolluik kast trekken en zo het verknipte stuk draad vervangen naar binnen. Want de aardedraad uit de motor is onderhand in de muur afgeknipt. Kan ik niet meer verlengen. Dan rest nog de vraag, is de aarde altijd af fabriek al aangesloten binnen in rolluikkast ? Of komen er draden uit de mnotor en heeft de monteur in de kast ook gewoon de aarde niet aangesloten bewust, en daarom bij de schakelaar ook niet. Hij vond het denk ik niet nodig. Misschien handig als ik weet wat ik aantref. Anders moet ik drie weken wachten tot het bedrijf langs komt om een andere rolluik af te stellen. Multimeter is een beetje lastig gezien de afstand tot de afgeknipt aardedraad en de rolluik kast buiten. Kortom, kan ik een ander vierpolig draadje trekken door de rails naar de schakelaar ? Hoe is dat binnen aangesloten, met een speciale stekker op de motor ? Of gewoon met lasklemmen ? Gaat deze kabel precies passen ? Op mijn factuur staat "Somfy motor met schakelaar".

Screen Shot 08-31-23 at 06.58 PM.JPG
 
Laatst bewerkt:

Timmiteh

  • #4
In de Somfy motor zit een “motorstekker”, dit is een vaste stekker die in een opname in de motor geklikt wordt. Daar zit een bepaalde lengte kabel aan die vervolgens naar je bedienings/voedings punt getrokken wordt. Is de schakelaar waar geen aarde (vanaf de motorkabel) op is aangesloten zelf wel geaard?
Waarom de aarde kabel is afgeknipt als er wel gewoon een aarde is aangesloten in de schakelaar is wel een raadsel. Is niet normale gang van zaken.

Wellicht even spanningsvrij maken en met punttang kijken of je de kabel iets verder kunt trekken. Als je een klein beetje ruimte hebt en het lukt om een stukje te strippen en je zet er een doorverbind wago op, kun je met een extra stukje aarde draad altijd nog je schakelaar bereiken.

Succes

edit: om een nieuwe motorkabel te trekken vanaf de motor naar je schakelaar zal het rolluik wel geheel uit elkaar moeten om de stekkers uit te wisselen. Niet prettig en omslachtig, maar nieuwe motorkabel is altijd mogelijk.
 
  • Like
Waarderingen: Aristonos

Aristonos

  • #5
Ik heb een speciaal stopcontact gemaakt voor de rolluiken. Speciaal uit de meterkast getrokken op een speciale groep, en met aarde. Sterker nog, de monteur had van de 220V aanvoer ook de aarde geknipt. Die heb ik weer hersteld, want vanaf het stopcontact had ik genoeg kabelspeling in de meterkast om weer drie draden netjes te hebben in de schakelaar. Ik krijg er geen groen geel draad meer uit de muur met een punttang. Daarom kan ik het niet aansluiten. Vandaar dat ik hoopte dat ik het gehele witte draad iets meer uit de muur kon trekken.Maar lukt niet. Maar geen idee of er nog zeg maar speling is gehouden in de motorkast. Als ik zelf iets installeer maak ik altijd lusjes om extra draad achter te laten. Dus als het veel werk is een andere originele kabel aan te sluiten, dan heb ik nog twee opties. 1. Het zo laten, want de monteur vond het ook best zo. 2. de kabel in de motorkast afknippen en met lasklemmen verlengen naar het schakelpunt.En ja, het is een heel gerenomeerd bedrijf. Ik heb meerdere rolluiken en een knikarm van dit bedrijf. Allemaal netjes op aarde aangesloten. Eén rolluik met IO en het knikarmscherm is met afstandsbediening af fabriek. Dus dan kun je niet eens om de aarde heen, want dat is alleen een voedingskabel vanuit de rolluik kast naar de stekker met aarde. Maar zo zie je maar weer, denk je een professionele monteur te hebben, en kom je dit na een poosje tegen.


Waarom de aarde kabel is afgeknipt als er wel gewoon een aarde is aangesloten in de schakelaar is wel een raadsel. Is niet normale gang van zaken.
Net als de blauwe nul draad had dit als bypass achter de schakelaar verbonden moeten worden. Schakelaar heeft drie aansluitpunten. OP zwart - L fase bruin - NEER bruin
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Geeoon dat bedrijf het laten herstellen.
 

Timmiteh

  • #7
Of bedrijf laten herstellen, of zelf doen. Het is uiteindelijk een klus forum.. :cool:
Mocht je het zelf willen doen, verlengen IN de kast van je rolluik is tricky. Als de kabel via de achterkant eruit gaat heb je geluk, alleen goed opletten dat je genoeg ruimte hebt in je kast.
Bij het oprollen van je rolluik raakt je kast snel erg vol! Heb je een foto van je rolluik en evt kabel uitgang?
 

Aristonos

  • #8
Daar was ik ook al bang voor. De ruimte. Een waterdichte kabelverbinder die ik hier heb is 14 cm lang, en 2,5 cm breed. Het gaat om het linker rolluik op de foto. Er is een hoekline voor gemaakt, om het luik gelijk met de muur te krijgen. De draad loopt door de railsnaar boven, dus komt het aan de achterkant binnen in het rolluik. Vanuit de hoekline gaat het draad door de muur naar binnen. En daar heb ik dusa geen draad meer over om het daar te verlengen. Want de aardedraad was niet aangesloten, komt is onderhand in de muur afgeknipt. ja niewt netjes gedaan zo. Wat mij zou helpen is als er in de kast een lusje met 20 cm draad is achtergelaten als speling. Dus ik moet eens gaan kijken. DUS.. of zelf doen, draad verlengen in de kast als er ruimte is, of het bedrijf vragen een hele nieuwe motordraad met speciale motorstekker te vervangen. Ik ga zelf de motor er maar niet uithalen.

20230904_181520.jpg 20230904_181528.jpg 20230904_181547.jpg
 

Aristonos

  • #9
Kreeg net een idee. Daar waar de draad uit de rail komt, en naar binnen gaat, kan ik ook een minilasdoosje maken. Trek ik de draad naar buiten, heb ik draad zat, en een nieuwe draad van binnen naar het lasdoosje. Is dit een beetje een goede oplossing ? Het lasdoosje komt dan achter de rails. Dan hoef ik niet onder de motorkap te gaan knippen en lassen.

20230904_181528.jpg 20230904_184354.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu